Ana SayfaİK AkademiBayram Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

Bayram Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

Yazar

Tarih

Kategori

Bayram mesaisi son günlerde oldukça sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yıl 1 Mayıs Pazar günü Ramazan Bayramı Arifesi ve bayram tatili 2 Mayıs Pazartesi günü itibariyle başlıyor. Bayramda ve arife günü yarım günden fazla çalışan işçilerin sabit maaşlarına mesai ücreti eklenmesi gerekiyor. Bayramda çalışmaya devam edecek olan işçiler 2022 yılında bayram mesaisi ücretlerinin nasıl hesaplanacağını merak ediyor.

2022 Bayram Mesaisi Hesaplamaları

Ramazan bayramı fazla çalışma ücretlerinin hesaplanmasına arefe gününden itibaren başlanır ve bayram 3 gün hesap edilir. Arife günü yarım gün ve bayramın tamamında yapılan çalışmalar için çalışanlara günlük mesaisinin yüzde yüz artırılmış olarak ödenmesi gerekir. Yani arife günü saat 13:00 sonrasında ve bayram süresince işverenlerin fazla mesai talep etmesi durumunda normal ücretin 2 katı tutarında günlük yevmiye ödemesi yapması gerekir. Arife günü yapılan çalışmalarda sadece 13:00 sonrasında ki zaman dilimi için fazla mesai ödemesi yapılır. 1 Mayıs Pazar günü saat 13:00 sonrasından başlayarak 4 Mayıs son gün olmak üzere çalışma yapılması durumunda tüm çalışanların mesaili maaş alması gerekir. Bayram mesaisi İş Kanunu kapsamında işçilere tanınan haklar arasında yer alır.

Bayram Tatilinde Fazla Mesai Zorunlu mu?

Bayramlar resmi tatil olarak kabul ediliyor. İş Kanunu’nda açıkça belirtildiği üzere ulusal bayram ve genel tatil günlerinde fazla mesai yapması için iş sözleşmesinde gerekli maddelerin yer alması bekleniyor. İşçinin iş sözleşmesinde ilgili maddelerin yer almaması halinde işçiden yazılı izin alınması gerekiyor. Resmi tatil ve genel tatil günlerinde çalışanların mesai yapmasa dahi normal maaş ödemelerini eksiksiz olarak almaları gerekiyor.

Bayram Mesaisi Karşılığında Serbest Zaman İzni Verilebilir mi?

Bayramda çalışan işçilerin bu çalışma karşılığında serbest zaman izni kullanması yasal değildir. Çalışana bu fazla çalışma karşılığında mutlaka fazla mesai ödemesi yapılmalıdır. Ayrıca işçinin bayram çalışması ile haftalık mesai saati sınırını aşması durumunda hem fazla mesai hem de bayram mesaisi için ayrı ayrı ücret alması gerekir.

Son içerikler

spot_img