Ana SayfaİK TrendleriAday Deneyimi Tasarımı ile Yetenek Kazanımı

Aday Deneyimi Tasarımı ile Yetenek Kazanımı

Yazar

Tarih

Kategori

Aday deneyimi tasarımı ile yetenek avında avantaj sağlamaya ne dersiniz? Gig ekonomi, uzaktan çalışma modelleri ve büyük istifa etkisi ile yetenek krizi her geçen gün daha büyük bir sorun haline geliyor. İnsan kaynaklarının odağında 2022 yılı itibariyle ‘insan’ kaynağı yer alıyor ve insan odaklı İK yaklaşımında aday deneyimi kavramı büyük önem taşıyor. Aday deneyimi, bir çalışan şirketinize iş başvurusu yaptığı anda başlayan şirketinizle ilgili tüm deneyimlerin toplamını ifade ediyor. Aday deneyimi tasarımı ile çalışanların iş başvurusundan başlayarak, işe alım, onboarding ve hatta offboarding süreçlerinin tamamında olumlu bir deneyim yaşamaları hedefleniyor. İnsan odaklı İK yaklaşımında yetenek avı sürecinde çalışanlarına değer veren ve sistemli şekilde bunu yansıtan işletmeler ciddi avantajlar sağlıyor.

İlk Olarak İşe Alım Sürecinizi Yeniden Değerlendirmelisiniz

Çalışan deneyiminin işe alım süreci tamamlandığında başladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aradığınız yetenek iş ilanını incelemeye başladığı anda aday deneyimini inşa etmeye başlamış oluyorsunuz. Bir kariyer danışmanlık şirketinin yaptığı araştırmalara göre adaylar bir iş ilanına başvurmak için ortalama olarak 3-4 saatini harcarken adayların başvurularına ortalama olarak 15 dakika zaman ayrılıyor. Bu noktada iyi tasarlanmış, net ve açık ifadeler içeren iş ilanları büyük önem taşıyor. Başvuru sürecinde görsel olarakta adayların hoşuna gidecek nitelikte ilanlar hazırlanması ve olumsuz sonuçlanan başvurulara da dönüş yapılması gerekiyor. Adayların en sık şikayet ettiği konuların arasında başvurulara hiç dönüş almamaları ilk sıralarda yer alıyor. Olumsuz sonuçlanan başvurulara da geri bildirimde bulunan işletmeler yetenek avında ciddi avantajlar sağlıyor.

Aday Deneyimi Tasarımı ile Kusursuz Onboarding Süreçleri

İşe uyum süreci aday deneyimi tasarımının en önemli adımları arasında yer alıyor. Çalışanlar işe başlangıç sürecinde yeni görevine adapte olmak, ekibe uyum sağlamak ve iş yeri kültürünü benimsemek gibi birçok farklı detayla ilgileniyor. Bu noktada onboarding süreçlerinin kapsayıcı, iyi organize edilmiş ve sorunsuz şekilde işleyen yapıda olması potansiyel yetenekler için olumlu bir imaj yaratıyor. İdenfit onboarding modülü ile adayların işe uyum süreci kolaylıkla takip edilebiliyor. Yeni çalışanlara ait özlük dosyalarının oluşturulması, kişisel sistem girişlerinin tanımlanması, access yetkilendirmeleri gibi işlemler tek panelden takip edilebiliyor. E-mail hesaplarının açılması, yemek kartı & telefon hattı gibi hakların tanımlanması gibi işlemler idenfit onboarding modülü ile sisteme adım adım tanımlanabiliyor.

Son içerikler

spot_img