İş yerinde çatışma yönetimi konusunun önemsenmesi gerekiyor. Çünkü tıpkı fikir ve eylem olan her yerde olduğu gibi iş yerlerinde de mutlaka fikir ayrılıkları yaşanıyor. Bununla birlikte fikir ayrılıkları doğru yönetilmediği takdirde ciddi çatışmalara dönüşebiliyor. Kurumsal iklimi negatif etkileyen bu durum çalışanlarda ciddi bir motivasyon kaybına sebep olabiliyor. İşte tam olarak bu tarz yıkıcı tartışmaları önleyebilmeniz adına sizler için çatışma yönetimi konusunu baştan uca inceledik. Ve tüm detayları bu sayfada bir araya getirdik. Kurumsal krizlerle vedalaşmaya hazırsanız adım adım ilerleyelim.
Çatışma Durumlarına Objektif Yaklaşın
İşletmede karar verici mercilerde olan kişilerin sorunlara tarafsız ve objektif yaklaşması önemlidir. Sorunları ilk elden soğukkanlı bir şekilde ele almalısınız. Yapacağınız ilk değerlendirme görüşmelerinde iki tarafı da yorum yapmadan dinleyip gözlemlemeniz çalışanların tansiyonunu düşürecektir.
Krize müdahalenin ilk adımını oluşturan bu görüşmede iyi bir dinleyici olmaya önem verilmelidir. Tarafların haklı olduğunu hararetle savunacağı bu ilk anlarda kısa onaylama cümleleri kurabilirsiniz. Yargı veya karar bildirmeyen bu kısa cümleler tarafsızlığınızı kanıtlamanıza yardımcı olacaktır.
Farklı Görüşlere Kulak Verin
İş yeri çatışmaları bazı durumlarda fazla sayıda insan arasında gerçekleşir. Bu tarz durumlarda herkesi dinlediğinize emin olun. Bu her görüşe değer verdiğinizi ve adil bir süreç yönetimi gerçekleştirdiğinizi gösterecektir. Gerçekten de farklı görüşleri dinlemek olayı daha geniş bir çerçevede ele almanızı sağlayacaktır. Sorun yaşayan herkesi değerlendirme sürecine dahil etmek bu kişileri aynı zamanda çözümün de bir parçası yapacaktır.
Süreç yürütücü olarak demokratik yaklaşımınız yeni gerginliklerin önüne geçecektir. Zira çok seslilik, krizleri olumlu yöne çevirmenin en etkili anahtarlarından birisidir.
Çatışma Yönetiminde Çevik Davranmayı Unutmayın
İş yerinde çatışma yönetimi sürecinde detaylı ve kapsayıcı olmanın yanı sıra hızlı reaksiyonlar almakta önemlidir. Çünkü sürecin uzaması durumunda çalışanların ilgi ve güvenini kaybedebilirsiniz. Süreç yönetiminde alacağınız etkin ve hızlı kararlar beraberinde çözümü getirecektir. İş yeri çatışmaları çoğunlukla doğru bir diyalog ve karşılıklı anlayışla çözülebilecek niteliktedir. Ekstrem bazı durumlar dışında arabulucu bir üslup ve tavırla çalışanlarınızı orta noktada buluşturabilirsiniz. Karşılıklı anlayışı tesis edebilecekleri ortamı tesis edip paylaşımcı ve samimi bir görüşme ortamı yönetmeniz bunu kolaylıkla sağlayabilir. Bu sayede kişisel ve fikirsel ayrılıkların zenginlik olduğunu anlatabilirsiniz.
Fikirlerin çatışma yerine karşılıklı fikir alışverişi noktasına taşımalarını tavsiye edebilirsiniz. Paylaşıma açık bir iş yeri ortamı çoğu zaman sorunların büyümeden çözülmesini sağlayacaktır.
İş Yeri Çatışmalarında Önleyici Doktrin
Çatışmaların pek çoğu önceden önlenebilir. Bu durumu sağlayabilmek için özellikle yönetici pozisyonundaki kişilerin çalışanların duygu ve durumlarını iyi gözlemlemesi gerekmektedir. Çünkü insan psikolojisi çoğu zaman sıkıntısını ya da rahatsızlıklarını jest ve mimikleri ile belli eder. Çalışanlarınıza öznel olarak göstereceğiniz ilgi bu noktada önemlidir. Şirkette yapacağınız periyodik ve kısa paylaşım toplantılarında her çalışanınıza belli konular ile ilgili konuşma fırsatı yaratarak gözlem yapma şansı yakalayabilirsiniz.
Yine aktif olarak hayata geçirebileceğiniz çalışanların eleştiri ve isteklerini aktarabileceği mekanizmalarda çatışmaların yaşanmadan önlenebilmesi adına çok önemlidir. Bu öneri ve rahatsızlıkları açık yüreklilikle ele almalısınız. Çalışanlara sıkıntıları yok etmek adına atmayı planladığınız adımlar hakkında bilgi verebilirsiniz. Çünkü geri dönüt alan kişilerin sorunların aşılacağına dair olan inançları perçinlenecektir. Özetlemek gerekirse biraz ilgi ve özveri ile pek çok sorunu henüz yaşanmadan önleyebilirsiniz. Bunun için sadece katılımcı ve ilgili bir tutum tesis etmek yeterlidir.
Çatışma Yönetimi Hakkında Eğitimler Düzenleyin
Eğitim hayatın her alanında olduğu gibi çatışma yönetimi konusunda da etkilidir. Bu nedenle fiziki veya online çatışma yönetimi eğitimlerine katılabilir ve çalışanlarınızı katılmaları için teşvik edebilirsiniz. Bu tür eğitimler özellikle batı iş modelinde sık sık uygulanmaktadır. Periyodik olarak sorunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda eğitilen çalışanların krizleri daha kolay aşmaları olağandır. Bu konuda alanında uzman akademisyenlerden ve özel teşebbüsten destek sağlayabilirsiniz.
Çatışma Yönetimi Sürecini Net Kararlarla Destekleyin
Yöneticilerin çatışma yönetimi hakkında demokratik ve anlayışlı bir misyon yüklenmesi önemlidir. Ancak iş yerinin genel işleyişini bozacak daha büyük sorunlar yaşanması durumunda farklı önlemler almanız gerekebilir. İlgili yasaların belirlediği kapsamlar dahilinde suç niteliği taşıyan eylemlerde bulunan ve iş yeri huzurunu bozan çalışanlar hakkında gerekli işlemlerin uygulanması gerekir. Öncelikle çalışanların eylemlerini sürdürmesi halinde iş akdinin feshi konusunda sözlü ve yazılı olarak uyarılması gerekir. İş etiği ve kanun kapsamında yer alan tüm adımları attığınıza emin olmanız durumunda ise ilgili çalışanın iş akdi sonlandırılabilir.