İşe dönüş programları dünyada ve ülkemizde etkinliğini günden güne arttırıyor. Fortune 50 şirketlerinin büyük bir kısmı işe dönüş programlarını destekliyor. Amazon 2021 yılı itibariyle şahit olunan en büyük işe dönüş programlarından birini gerçekleştiriyor. Şirketlerin iş hayatına çeşitli nedenlerle ara veren çalışanlara karşı tutumları hızla değişiyor. National Women’s Law Center tarafından yürütülen bir çalışmayla sadece ABD’de Şubat 2020 yılından günümüze 1 milyon 790 bin kadın ve 1 milyon 750 bin erkeğin aile bireyleriyle ilgilenmek için iş hayatına ara vermek zorunda kaldığı belirtiliyor. Büyük istifa hareketinin etkisiyle yıldız çalışanlarını kaybeden şirketler ve gig ekonominin avantajlarından faydalanmak isteyen İK departmanları iş hayatına dönmek isteyen adayları fırsat olarak görüyor.
İşe Dönüş Programları Neden Önemli?
İş hayatına çeşitli nedenlerle ara vermek zorunda kalan bireyler dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır dünyanın rekabet etmesi en zor rakibiyle savaşıyor. Hayatın herkes için aynı çizgide ilerlemediği veya kişisel tercihlerle alınan ara verme kararları profesyonellikten uzak bulunuyor. Çocuğuyla ilgilenmek, aile bireylerine destek olmak veya sadece biraz ara verme ihtiyacı hissetmenin hayatın içinde ve kabul edilebilir olduğu göz ardı edilebiliyor. Son yıllarda yıkılan tabularla iş hayatına dönen profesyoneller genel algının aksine yüksek performanslarıyla şirketlerine değer katacak işler üretiyor. İstatistikler işe ara veren bireylerin ağırlıklı olan kadın cinsiyette olduğunu gösteriyor. Özellikle yönetici pozisyonunda çalışan kadın erkek dengesinde gelişen dengesizlikte programların değerini arttırıyor. Özellikle teknoloji alanında Facebook ve Apple gibi dev şirketler kadınların istihdam edilmesiyle çeşitlilik sağlanmasını hedefliyor. Yıllardır süre gelen ön yargılar nedeniyle işe dönme kararı konusunda çekimser kalan adaylar için doğru zaman geldi gibi görünüyor.
İnsan Kaynakları Profesyonelleri İçin Yetenek Havuzunda Keşfe Çıkma Zamanı
İşe alım sürecinde işe dönme kararı alan adayların değerlendirilmesi adayların yanı sıra şirketlere de büyük avantajlar sağlıyor. Kariyerlerine ara veren bireylerin iş hayatına büyük bir istek ve motivasyonla döndüğü belirtiliyor. İş hayatına yeni başlayan bir adaya kıyasla iş dünyasının şartlarını ve ekip çalışmasının gerekliliklerine hakim olan adayların adaptasyon süreci çok daha kısa sürüyor. Ara veren adayların kayıp zamanları çevrim içi eğitimler veya kısa eğitim programlarıyla hızlı şekilde telafi edilebiliyor. Adaylar yüksek performanslı çalışanların kaybından doğan zararların telafisine imkân sağlıyor. Yüksek performans sağlayan adayların İk departmanlarıyla irtibatının kopmamasının önem taşıdığı ve şirketlerin yetenek avına ilk eski çalışanlarını inceleyerek başlaması tavsiye ediliyor. İnsan kaynaklarında çeşitlilik kavramının önem kazandığı günümüzde demografik ve düşünce çeşitliliğini sağlayabilen İşe dönüş programları şirketlere her yönden avantaj sağlıyor. Pandemi etkisiyle hayatımıza giren farklı çalışma modelleri de kariyerine ara veren adaylara geri dönme cesareti, insan kaynakları departmanlarına da daha geniş bir yetenek havuzu sağlıyor.