Ana SayfaİK TrendleriDijital Yakalı Dönüşümüne Hazır mısınız?

Dijital Yakalı Dönüşümüne Hazır mısınız?

Yazar

Tarih

Kategori

Dünyanın dijital dönüşümüne tanıklık ettiğimiz bir yılın sonuna geldiğimiz bu günlerde dijitalleşme etkisiyle her geçen gün yeni kavramlar ortaya çıkıyor. Dijital yakalı kavramı hayatımıza dijital dönüşüm etkisiyle katılan onlarca kavram arasında yer alıyor. Dijital yakalı kavramı denildiğinde genelin aklına kod yazmak, bilgisayar mühendisi olmak gibi bilişim teknolojilerinde çalışan iş gücünü gelebiliyor.  Fakat dijital yakalı ifadesi sektörlerden bağımsız olarak dijital dünyaya uyum sağlama yeteneğini ifade ediyor. Çalışılan sektörden bağımsız olarak beyaz yakalılar hızla dijital yakalılara dönüşüyor. Çünkü adı dijitalde olsa  tüm dönüşüm süreçleri gibi dijital dönüşümde insanın dönüşümü ile başlıyor. Peki, siz dijital dönüşümün neresinde yer alıyorsunuz? Teknoloji hayatınıza ne kadar entegre olmuş durumda hiç düşündünüz mü?

Kim Bu Dijital Yakalılar?

Dijital dönüşüm süreci iş modelleri ve müşteriye yönelik süreçlerin dijital teknoloji ile yeniden yapılandırılmasıdır. Dijital dönüşümün etkisiyle iş dünyasının her alanına entegre olan teknoloji ile iş dünyasının gereklilikleri değişmiştir. Değişen iş dünyası dinamiklerinde veri analizi, problem çözme ve dijital okuryazarlık aranan temel yetkinlikler arasında yer almaktadır. Dijital dönüşüm sürecinin 3 ana unsuru vardır. Bu unsurlar süreç, teknoloji ve insandır. Dijital yakalı olmak aslında dijital dünyaya ne kadar uyum sağladığımızla alakalıdır. Dijital yakalı; dijital çağ becerilerine uyum sağlayan beyaz yakalı çalışanlar için kullanılan bir terimdir. Peki, sizin teknolojiye dair büyük bir merakınız var mı? Dijital yakalıların en önemli göstergesi meraktır. Aldıkları her cevapla akıllarında yeni bir soru belirir çünkü bilgiye hızlı erişim sağlamanın avantajına sahiptirler.

‘Dijital Yakalılar’ için Dijital İK Dönüşümü

Yeni teknoloji olarak bahsedilen kavramların eskimesinin ışık hızında gerçekleştiği dijitalleşme döneminden en çok etkilenen alanlardan biri hiç şüphesiz insan kaynakları. Pandemi etkisiyle denenen yeni çalışma modelleri, ani şekilde dijitale taşınan toplantılar ve her şey gibi iş dünyasının da hızla değişip dönüştüğü gerçeği.

İnsan kaynakları departmanları tüm organizasyonların en değerli varlığı olan insanla ilgilenir. Kaynağı insan olan İK tüm değişim süreçlerinden ilk ve belki en çok etkilenen departmandır. İnsan kaynaklarının dijital dönüşüm teknolojileri ve dağıtılmış iş gücü ile farklı bir boyuta taşındığı günümüzde İK profesyonelleri dijital yakalı dönüşümünü en hızlı tamamlayanlar arasında yer almaktadır. İnsan kaynaklarında dijital dönüşümün istek değil ihtiyaç olduğu genel geçer şekilde kabul edilen bir gerçektir.

Dijital İK Dönüşümü

Dijital İK dönüşümüne adapte olabilen şirketlerin rekabet yarışında ciddi avantajlar yakalaması bekleniyor. Dönüşüme liderlik eden, yeni iş yapma şekilleri ve teknolojiyi iş süreçlerine uyarlayacak olan çalışanların gerekli becerileri edinmesi İK uzmanlarının sorumluluk alanına giriyor. Çalışanların dijital dönüşüm farkındalığı kazanması ve izleyecekleri yol haritası konusunda bilgi sahibi olması için dijital dönüşüme hazırlanmaları gerekiyor. Dijital dönüşüme liderlik etmek için gerekli bilgi ve becerileri edinmeleri, dijitalleşmenin sağladığı fırsatların iş akışlarına yansıtılması çeviklik gerektiriyor. İnsan kaynakları uzmanlarının çalışanların esneklik, çeviklik ve dijitalleşme gibi yeteneklerinin geliştirilmesine katkısı dijital yakalı devriminde öncü rol oynamalarını sağlıyor.

Son içerikler

spot_img