Ana SayfaDijital İKOfise Dönüş Süreci ve Sosyal Mesafe Uygulamaları

Ofise Dönüş Süreci ve Sosyal Mesafe Uygulamaları

Yazar

Tarih

Kategori

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını süresince kapalı olan ofisler normalleşme adımlarıyla beraber tekrar aktif hale geliyor. Normalleşme başlamasına rağmen virüs tehlikesi hala geçerliliğini koruyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere devletin farklı birimleri halk sağlığını korumak için bazı önlemlerin alınması için etkin şekilde çalışmaya devam ediyor.

Sık sık el yıkamak, ortamları havalandırmak, kişilerle araya sosyal mesafe koymak gibi önlemlere günlük hayatta olduğu gibi ofis içlerinde de uyulması tavsiye ediliyor. Kalabalıktan uzak durmak, yakın temasa geçmemek iş hayatında da en temel önlemler arasında yer alıyor. Ancak kapalı ortamlarda uzun süreli ve kalabalık bir ekiple çalışmak zorunda olan personelleri farklı zorluklar bekliyor.

Halk sağlığını korumak ve virüsün yayılma hızını yavaşlatmak için en etkin yöntem olarak maske ve eldiven kullanımı öne çıkıyor. Alınan ilk tedbirler sırasında tüm vatandaşlara tavsiye edilen maske kullanımı ofis içinde çalışan kişiler için de önemli bir korunma unsuru oluyor. Personellerin koronavirüsün ciddiyeti hakkında bilgilendirilmesi, hijyen kurallarına uygun davranması ve sosyal mesafeyi koruması işletmedeki tüm bireyler için kritik önem taşıyor.

Ofis İçi Sosyal Mesafe Uygulamaları

Evden çalışmanın sona erdiği ve çalışanların yavaş yavaş ofislerine döndüğü süreç içinde hem sağlık çalışanları hem de bakanlıklar birçok konuda uyarıda bulunuyor. Ancak uyarılar arasında en çok dikkat çeken ve uyulması konusunda büyük titizlik gerektiren sosyal mesafe oluyor. Farklı işletmeler çalışanların arasında sosyal mesafeye uyulmasını sağlamak için çeşitli yöntemler kullanıyor.

Çalışanların masalarının birbirinden uzaklaştırılması, toplantı odası gibi alanlarda yeni sisteme uygun oturma düzeninin uygulanması, kişiler arası mesafeyi ölçen dijital sistemlerden yararlanılması bugüne kadar birçok işletmenin aldığı önlemler arasında bulunuyor. Sosyal mesafe koruyan sistemler oluşabilecek olumsuz durumları engellemeyi amaçlıyor. Personellerin istemli ya da istemsiz olarak birbirlerine yaklaşmaları durumunda tetiklenen özel sistemler ile halk sağlığının korunması amaçlanıyor.

Ofis içi belli alanlar boyamalar ve stickerlar ile işaretlenerek personellerin birbiri ile tehlikeli şekilde yakınlaşması engellenmesi amaçlanıyor. Normalleşme kapsamında beraber çalışılmak zorunda kalınan kalabalık grupların birbiri ile olan iletişimlerinin de tamamen sosyal mesafeye uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle firmaların kendi gelecekleri ve personellerinin geleceği için ofislerinde çeşitli yeniliklere gitmesi öneriliyor.

Ofislerde kademeli geçişle gruplar halinde ofise geri dönülmesi de alınan başka bir önlem olarak göze çarpıyor. Bu durumda bir grup çalışan belli bir süre için ofise gelirken diğer grup uzaktan çalışmaya devam ediyor.

Sosyal Mesafeyi Korumak İçin Önlemler

Uzun süre kapalı kalan ofislerin tekrar aktif hale gelmesiyle beraber birçok çalışan kendilerini tehlike altında hissediyor. Hem bu gerginliği azaltmak hem de virüsün yayılmasını önlemek için alınabilecek oldukça küçük tedbirler büyük yararlar sağlıyor. Ofislerin düzenli şekilde temizlenmesi, kapalı odaların sürekli havalandırılması ve klima gibi sistemlerin çalıştırılmaması alınan önlemler arasında yer alıyor.

Koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için alınan bu önemlerin yanında sosyal mesafeye dikkat ederek çalışma hayat kurtarıyor. Bazı kurumlar çalışanların sağlığını korumak için ofislerinde sosyal mesafe ikaz ürünleri kullanıyor. Bu ürünler ile farkındalık arttırarak çalışanların alınan önlemlere daha yüksek seviyede katılım sağlaması amaçlanıyor. Böylelikle personeller koronavirüs stresinden uzaklaşırken günün her anı mesafelerini korumayı da başarıyor. 

Ofise dönüş sürecini olabildiğince kolay ve sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi mekanda yapılan fiziksel değişikliklerle daha da kolaylaşıyor. Masaların çevresine çizilen uyarı alanı, personellerin çalışma alanlarının birbirine olan mesafesi ve çalışanların mesafesini ölçen özel cihazlar ile sürecin olabilecek en az zararla atlatılması amaçlanıyor. Bunun için de çeşitli görsel ve işitsel uyarılara ofislerde yer veriliyor.

Sosyalleşme, Normal İş Akışı ve Sosyal Mesafe

Aylar boyunca evde yalnız çalışan personeller ofis içinde çalışmaya geri döneceklerinde hem virüs hem de sosyalleşme açısından kendini stres altında hissedebiliyor. Bu stresin azaltılması için ofis içi uygulamalara öncelik verilmesi tavsiye ediliyor. Çalışanların kendilerine ait güvenli alanlarının olması ofis içi huzur ve verimli çalışma ortamları için tercih ediliyor.

Şirket içi sosyal mesafe korunurken Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği 1.8 metrelik uzaklık ön plana alınıyor. Masalar, oturma alanları, yemekhaneler, revirler, bahçe mobilyaları gibi çalışanların bir araya gelebilecekleri tüm ortamların 1.8 metrelik aralıklarla yeniden düzenlenmesi tavsiye ediliyor. Amazon, Google, Microsoft gibi şirketler ise çalışanlarına farklı açılardan da destek sunuyor.

Amazon kullandığı özel sistem ile sosyal mesafeye özen gösteren şirketler arasında yer alıyor. Sosyal mesafe uyarı bilekliği ile benzerlik gösteren uyarı sistemi ile personellerini koruma altına alan firma, personellerin çalışma alanlarını ise dönemin gerektirdiği açılardan yeniden düzenliyor. Sadeleştirilen ortamlar iş verimliliği kadar personele normale dönüş psikolojisini işlemeyi de hedefliyor.

Sosyal Mesafeyi Korumaya Yönelik Teknolojik Gelişmeler

Oldukça yüksek bulaşıcılığa sahip koronavirüsten etkili şekilde korunmak ancak bu korunma sırasında üretimin devamlılığı sağlamak için ofislerin virüs şartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Tek başına ofis içinde alınan önlemler ne yazık ki yeterli gelmiyor. Bu nedenle bazı şirketler çalışanlarına çeşitli mobil aygıtlar kullanmayı tavsiye edebiliyor. 

Bluetooth sosyal mesafe koruma için etkin şekilde kullanılabilecek ürünler arasında yer alıyor. Mobil cihazlara yüklenen basit programlar sayesinde telefon başka bir telefonla sosyal mesafeyi tehdit edecek kadar yakınlaştığında uyarı vererek kullanıcıyı korumaya alıyor. Böylelikle çalışanlar arasında oluşabilecek ve halk sağlığına zarar verebilecek yakınlaşmaların önlenmesi amaçlanıyor.

Ofis İçi Güvenlik Önlemleri ve Sosyal Mesafenin Önemi

Ofislerde çalışanların güven içinde çalışmaları ve tüm dünyada kişileri strese sokan bu yıkıcı hastalığa karşı geliştirdikleri tepkiden uzaklaşmaları için özenli bir yaklaşım gerekiyor. Çalışanların bulunduğu ortamların dezenfektanlar ile düzenli olarak temizlenmesi, iç mekanların havalandırılması, kapalı ortamlarda bulunan kişi sayısına sınırlama getirmek bunlardan birkaçı olarak öne çıkıyor.

Hem sosyal hayata hem de ekonomik hayata büyük bir darbe vuran virüsün yayılmasını yavaşlatmak için ise her ortamda olabilecek en yüksek tedbirlerin alınması gerekiyor. Çalışanların sosyal mesafeye dikkat etmesi, tokalaşma gibi basit bir selamlaşma hareketinden bile kaçınması tavsiye ediliyor. Kişilerin hiçbir semptom göstermeksizin hastalık yayabileceği göz önüne alınarak sürekli bir şekilde maske kullanılması da en az mesafe kadar öne çıkıyor.

Yeni Normal’e Göre Şekillendirilmiş Ortamlar

Hem personellerinin hem de halkın sağlığını düşünen işletmeler, çalışanlarına ofis içinde kendilerini güvende hissetmeleri için farklı ortamlar sağlıyor. Yemekhane ve toplantı odasını sosyal mesafeye uygun olarak düzenleyen işletmeler, yemek yeme ya da toplantı gibi etkinlikleri kalabalığı birkaç gruba bölerek gerçekleştiriyor. Ofislerde çalışmaya başlayacaklar için düzenli ateş takibi de güvenlik önlemleri arasında sık tercih edilenlerden oluyor.

Yeni normale göre düzenlenen çalışma ortamlarında kişiler arası uzaklık artarken iletişimi kolaylaştıracak üsluptan yararlanıyor. Personeller arası iletişimi fiziksel temastan uzak bir şekilde gerçekleştirmeye çalışan firmalar aynı zamanda çalışanlarının motivasyonlarını arttırmayı amaçlıyor. Böylelikle normalleşme hem fiziksel hem de psikolojik olarak gerçekleştirilmeye başlıyor. 

Ofis içi sosyal mesafeyi korumak için;

  • Çalışanların çalışma alanları birbirlerinden uzaklaştırılmalı,
  • Personele durumun ciddiyeti ile ilgili bilgi verilmeli,
  • Sosyal mesafeyi ölçen ve aşım olduğunda haber veren cihazlar dağıtılmalı,
  • Çalışanların kendi aralarında el sıkmaları, sarılmaları ve sıkışık düzen oturmaları engellenmeli,
  • Yemekhanelerin kullanımı küçük gruplar halinde yapılmalı,
  • Toplantı odalarında yeni bir oturma düzeni gerçekleştirilmeli,
  • Ofis içinde çalışmasının zorunlu olmayan personeller ofisten uzak tutulmalıdır.

Son içerikler

spot_img