OKR kalıbı Objective ve Key Results kelimelerinin kısaltılması sonucunda geliştirilmiştir. OKR metodolojisi ile işletmelerin ölçülebilir sonuçlarla hedeflerine ulaşmaları amaçlanmaktadır. Ekipler arasında uyumu sağlamak amacıyla tüm şirkette uygulanabilecek kapsamda hazırlanan OKR çerçevesi ile çalışanlara belirli amaçlar kazandırmak hedeflenir. Başarı kriterlerinin şirket bünyesinde yer alan çalışanlara ilham veren nitelikte olması ve kolay ulaşılabilir olmaması önem taşımaktadır. Başarı kriterleri belirlenirken öncelikle nitel hedefler tanımlanması önerilmektedir. Performans değerlendirmesinden farklı olarak bir şirketin niyetini beyan eden ve sayısal değerler içermeyen başarı kriterleri organizasyonların tüm birimlerine hedef yaratmak amacıyla oluşturulur. Şirket bünyesinde yer alan ekiplerin gelişimlerinde ve büyümelerinde OKR oldukça etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
OKR Metodolojisi İşletmenize Nasıl Fayda Sağlar?
Hedef ve temel sonuçların belirlenmesi işletmelere bir ruh ve amaç yaratır. Amacı olmayan bir kişinin savrulup doğru alana yönelememesi gibi organizasyonlarda hedefleri olmadan varlığını anlamlı şekilde sürdüremez. Performans değerlendirme sürecinde sayısal verilerle saptanan hedeflerden farklı olarak nitel hedefler belirlenmesi hız, odaklanma ve disiplin sağlama konularında etkili olacaktır. Örneğin yılın son çeyreğinde yurtdışında ofisler açmak bir işletmenin nitel hedefi olabilir. Önceliklere odaklanarak ekiplerle sıkı iletişim içerisinde olmak ve gelişimi düzenli olarak takip etmek zor OKR’leri başarmak için olmazsa olmazlar arasında yer alır.
Başarı Kriterleri Nasıl Belirlenir?
Başarı kriterleri belirlenirken hedeflerin ilham veren, çalışanlarda heyecan uyandıran ve çaba gösterildiğinde ulaşılabilir şekilde belirlenmesi önem taşımaktadır. Hedefler yalın ve kolay anlaşılabilir nitelikte olmalıdır ve belirli bir zamanda diliminde ölçülebilmelidir. Belirlediğiniz hedef işletmede yer alan tüm çalışanlar tarafından anlaşılabilir nitelikte olmalıdır. Şirketin geçmiş yıllarda yaptıklarından daha fazlasını yapmasını hedefleyen OKR’ler hırsla değil tutarlı öngörülerle belirlenmelidir. Başarı kriterlerinin belirlenmesi aşamasında planlama yapılırken şeffaf davranmak ve yeterince açık olmamak hedefleri ulaşılamaz hale getirecektir. Uzun bekleme süresi gerektiren başarı hedefleri yerine kısa vadede erişebilir hedefler belirlenmesi önerilmektedir. Çok fazla hedef belirlemek odak dağıtarak başarısızlığa neden olabileceğinden önemli ve öncelikli olanların belirlenerek buna uygun planlama yapılması önerilmektedir. Ulaşılması zor ve gereksiz derece de zor belirlenen hedefler ekibinizde motivasyon kaybına neden olacaktır.