Ana SayfaİK AkademiSeyahat ve Konaklama Süresi Fazla Mesaiden Sayılır mı?

Seyahat ve Konaklama Süresi Fazla Mesaiden Sayılır mı?

Yazar

Tarih

Kategori

Seyahat ve konaklama süresi ile fazla mesai hesaplamaları özellikle sık seyahat eden işçiler tarafından en sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Bazı iş kolları ve pozisyonların gereğince işçilerin oldukça sık seyahat etmeleri ve konaklamaları gerekebiliyor. Peki bu tarz durumlarda seyahat ve konaklama süreleri fazla mesaiden sayılıyor mu?

Fazla Mesai Nedir?

Fazla mesai kavramı 4857 sayılı iş Kanunu kapsamında açıklanmıştır. Fazla mesai, bir işçinin haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlaması sonrasında çalışmaya devam ederek almaya hak kazandığı ücrettir. Maaş ödemesine ek olarak ödenen fazla mesai ücretleri normal maaşın %50 fazlası olacak şekilde hesaplanır. 4857 sayılı İş Kanunu fazla mesai yapan işçinin talep etmesi durumunda fazla çalışılan süreyi her bir saat karşılığında 1 saat 15 dakika karşılığında olacak şekilde serbest zaman olarak kullanabilir. Fazla mesai yapılan tarihten itibaren 6 ay süresince çalışma süresi içinde kazanılan hakkın kullanılması gerekir. Fazla mesai yapılabilmesi için işçiden yazılı izin alınması gerekir. İstisnai durumlar olması durumunda işçinin rızası alınmadan fazla mesai yapılabilir. Fazla mesai yapılabilmesi için her yıl başında işçilerden izin alınarak özlük dosyasına eklenmelidir.

Seyahat ve Konaklama Süresi Fazla Mesai Hesaplamalarına Dahil Edilir mi?

Seyahat ve konaklama süresi konusunda yaygın görüş bu sürelerin fazla mesai saatlerine dahil edilmesi gerektiği yönündedir. İşçiler iş seyahati süresince planlamalarını işin gereğine uygun olacak şekilde düzenlemektedir. Kendilerine yönlendirilen talimatlar doğrultusunda hareket etmek zorunda olan işçiler bu süreyi kendi ihtiyaçlarına uygun bir biçimde kullanamaz. İşçinin özgür iradesi ile hareket etmemesi bu sürelerin fazla mesai olarak kabul edilmesinin temel nedenidir. 4857 sayılı kanunda seyahat ve konaklama süresi ile ilgili detaylar açıklanmıştır. İlgili kanunun 66. maddesi gereğince işçilerin işveren tarafından farklı bir yerde çalışmak üzere gönderilmesi durumunda yolda geçen sürelerin çalışma saati olarak kabul edilmesi gerekir. İşçinin çalıştığı işin niteliği gereğince sürekli olarak seyahat etmesi gerekiyorsa bu durumda mahkeme işin niteliği hakkında inceleme yapmalıdır. Yapılan işin net tanımının seyahat şartı gerektirmesi durumunda hesaplamalar farklı şekilde düzenlenmektedir.

Son içerikler

spot_img