Ana SayfaİK AkademiSanal Kapsayıcılık: Uzaktan Çalışmada Kapsayıcılık

Sanal Kapsayıcılık: Uzaktan Çalışmada Kapsayıcılık

Yazar

Tarih

Kategori

Sanal kapsayıcılık son dönemlerde İK departmanlarının ilgilendiği konularda üst sıralarda yer alıyor. Pandemi sonrasında hayatımıza katılan yeni çalışma modelleri birçok işletmede kalıcı olarak sürdürülüyor. Uzaktan çalışma ve hibrit çalışma gibi mekan bağımsız çalışma modellerinin kurum kültürüne uygun hale getirilmesi için İK profesyonellerinin birçok detayla ilgilenmesi ve birçok İK sürecini yeniden tasarlaması gerekiyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık 2022 yılı İK trendlerinde en üst sıralarda yer alıyor ve uzaktan çalışma sisteminde de dikkate alınmaları önem taşıyor.

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık İçin Fiziki Ofis Sınırlamasına İhtiyacınız Yok!

Çeşitlilik iş yerinde insanların ırk, renk, dil, din, siyaset, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş ve sosyal köken gibi birçok farklı konuda ayrım göstermeden eşit şartlara sahip olmasını ifade ediyor. Çeşitlilik yaklaşımının en önemli unsurlarından olan kapsayıcılık ise çalışanların mevcut çalışma ortamında kendilerini huzurlu ve rahat hissetmelerini sağlıyor. Çeşitlilik bir parti için davet edilmekse kapsayıcılık partide dans etmek istemek olarak tanımlanıyor. Günümüz İK’sında kapsayıcılık ve çeşitlilik oldukça fazla önemseniyor. Ancak sanal ortamda bu sistemin nasıl geliştirileceği ile ilgili sorunlar yaşanabiliyor. Uzaktan çalışma modellerinin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için tüm dinamiklerin dikkate alınması ve doğru biçimde planlanması önem taşıyor. Sanal kapsayıcılık ile daha motive bir ekip yaratılması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor.

Sanal Kapsayıcılık Kurum Kültürünüz Haline Gelsin

Sanal kapsayıcılık için atılması gereken ilk adımların başında düzenli geri bildirimi kurum kültürü haline getirmek yer alıyor. Toksik yöneticiler veya eksik, hatalı tasarlanan anketler sağlıklı bir geri bildirim sürecine engel oluyor. Günümüzde İK yazılımları yardımıyla mobil ve web üzerinden düzenlenen anketlerle tüm ekibin görüşleri net ve sağlam metriklere dayanarak ölçülebiliyor. Dijitalleşme geri bildirim sürecinin hiç olmadığı kadar hızlı ve sorunsuz çözümlenmesine olanak sağlıyor. Proje ve ürünlerin yönetime sunulmadan önce herkesin özgürce fikir belirtmesini sağlayan gölge panoları, ortak çalışma belgeleri de uzaktan çalışma sisteminde kapsayıcılığı artırıyor. Tüm ekibin izlemesi için yönlendirilen bir motivasyon konuşması veya kısa film, rutin periyotlarda düzenlenen görüntülü toplantılar ve kahve sabahları da kapsayıcılığın tüm ekip tarafından hissedilmesine olanak sağlıyor. Görüntülü toplantılar, sanal mekan buluşmaları ve sanal tartışma forumları iş dünyasının yeni geleceği olarak kabul ediliyor.

Son içerikler

spot_img