Ana SayfaİK AkademiStratejik İK Yaklaşımı ile İş Gücünüzü Verimli Yönetin

Stratejik İK Yaklaşımı ile İş Gücünüzü Verimli Yönetin

Yazar

Tarih

Kategori

Stratejik İK yaklaşımı değişen dünya düzeninde her geçen gün önemini arttırıyor. Sanayi devrimi sonrasında iş dünyasında kullanılmaya başlanan ve insanlığın ihtiyaçlarına bağlı olarak gelişim gösteren insan kaynakları yönetiminde işlevler ve faaliyet alanları günden güne genişliyor. Pandemi etkisi ile önem kazanan insan odaklı İK yaklaşımı daha çok değil daha akıllı çalışılmasını hedefliyor. Stratejik yaklaşımla insan kaynakları yönetimi rekabet koşulları günden güne zorlaşan iş dünyasında işletmelerin hedeflerine ulaşmasında önem taşıyor. Değişimi kabullenen ve uygulayan tüm işletmeler İK departmanlarında etkin şekilde stratejik İK yönetimine başvurarak rakiplerine karşı ciddi avantajlar sağlıyor. Geleneksel insan kaynakları yaklaşımından farklı olarak stratejik yaklaşımda düzenli ve güvenilir şekilde kullanılan performans değerlendirmelerinden faydalanılıyor. 

Stratejik İK Yaklaşımı Nasıl Uygulanır?

Stratejik insan kaynakları yaklaşımında uzun vadeli planlamalar yapılır. Süreçte rakipler, mevcut piyasa koşulları ve tüm etmenler göz önünde bulundurularak kapsamlı bir planlama yapılması hedeflenir. Elde edilen ve incelenen veriler ışığında işletmelerin strateji planlaması gerçekleştirilir. Stratejinin uygulama aşamasında düzenli kontroller ve performans değerlendirmeleri yapılarak rutin durum değerlendirmesi yapılır. Stratejik yaklaşımla insan kaynakları yönetiminde kurumların en değerli kaynağı olan insan kaynağına önem gösterilir. Eğitim, gelişim, şirket bağlılığı gibi konuların uzun vadeli planlarla denetlenmesi ve iyileştirilmesi sağlanır. Sadece bireyin değil ekibin gruplar halinde değerlendirilmesini ve 360 derece performans değerlendirme yapılmasını hedefler. Şirketlerde alınan tüm kararların, kural ve faaliyetlerin denetlenebilmesi ve sistematik şekilde uygulanması ancak stratejik İK yönetimi ile mümkündür.

Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminde Bu Detaylara Dikkat Etmelisiniz

Stratejik insan kaynakları yönetiminde öncelikle şirket kültüründe insan kaynakları departmanlarının stratejik planlama konusunda en etkin departmanlar arasında yer olduğu netleştirilmelidir. İnsan kaynağını anlamadan, değerlendirmeden yapılan planlamalar ve koyulan hedefler gerçeklikten uzaktır. Planlama ve İK departmanları etkin iletişim sağlayarak kısa ve uzun vadeli hedefler geliştirilmelidir. Stratejik insan kaynakları yönetimi uzun vadeli planlar yapılması ve uygulanmasını gerektirir. Uzun vadeli planlar ve hedefler işletmede beklenmeyen durumlarla başa çıkma yeteneğini de arttırır. Benchmarking kavramı da stratejik planlamada önemsenmesi gereken kavramlar arasında yer alır. Örnek alınacak referans noktalarının yani başarılı performans gösteren işletmelerin tekniklerini inceleyerek işletme içerisinde uygulamak Benchmarking olarak adlandırılmaktadır. Kıyaslama ve Pazar araştırması stratejik insan kaynakları yönetiminde mutlaka uygulanması gereken adımlar arasındadır. İş yaşamında rekabet avantajı sağlayan ve öncü olma şansı sağlayan benchmarking 4 aşamadan oluşur. Benchmarking aşamaları planlama, örnek seçimi, analiz ve çözüm önerileri olarak sınıflandırılmaktadır.

Son içerikler