Ana SayfaİK TrendleriReskilling & Upskilling Nedir?

Reskilling & Upskilling Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Reskilling & Upskilling kavramları son zamanlarda İK dünyasının en önemli kavramları arasında yer alıyor. İK departmanları mevcut iş süreçlerinde ve gelecek planlamalarında bu kavramları önemseyerek farklı stratejiler geliştiriyor. Dilimizde genellikle ‘yeniden beceri kazandırma’ terimi ile ifade edilen bu yeni kavramlar tam olarak ne anlama geliyor? Reskilling ve upskilling kavramları İK profesyonelleri için nasıl avantajlar sağlıyor?

Reskilling & Upskilling Nedir?

Reskilling kavramı yeni bir iş kolu için gereken yeni becerileri öğrenme sürecini ifade eder. Yazılım konusunda uzman olan bir mühendisin Meta alanında veya yapay zeka konusunda uzmanlaşması gibi yeni beceriler kazanma süreci bu kavramla ifade edilir. Upskilling ise kişinin aktif olarak çalıştığı pozisyon için gereken becerileri kazanma, öğrenme ve ulaşma süreci olarak tanımlanır.

Aradığınız Yeteneği Kendiniz Yetiştirin!

Başarılı şirket stratejilerinde doğru adayların doğru pozisyonlarda değerlendirilmesi en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Büyük istifa etkisi ile başlayan ve ardından dijitalleşme etkisi ile maziye karışan ve yeni gelişen iş kollarına bağlı olarak yetenek krizi günden güne artış gösteriyor. İK profesyonelleri ekip arkadaşlarına kazandırdıkları yeteneklerle ihtiyaç duydukları donanıma sahip adaylarla çalışma imkanı yakalıyor. Yetkinlik temelli ve 360 derece performans değerlendirme yaklaşımı ile bir işletmenin mevcut çalışanları yeni pozisyonlara uygunluk açısından sağlıklı şekilde değerlendirilebiliyor.

Nasıl Avantajlar Sağlar?

Çalışanlar için de avantaj sağlayan bu yöntem kurumunuzun kariyer imkanları ve sürekli eğitim yaklaşımı nedeniyle daha tercih edilebilir olmasını sağlar. Çalışan bağlılığı ve elde tutma gibi avantajlar sağlayan dahili yetenek hareketliliği hem çalışanlar hem de İK için birçok fırsat barındırır. 2018 yılında düzenlenen İşlerin Geleceği Raporu önümüzdeki iki yıl içerisinde 75 milyon iş kolunun tamamen ortadan kalkacağına ve 133 milyon yeni iş kolu gelişeceğini ifade ediyor. Yurt içi ve uluslararası piyasalarda rekabet avantajı sağlamak isteyen büyük şirketler çevik, çeşitli ve yaratıcılığı yüksek ekipler geliştirmek şimdiden Reskilling & Upskilling uygulamalarını hayata geçiriyor. Pandemi sonrasında zorlu piyasa koşullarında daha çevik ve öngörülü davranan işletmelerin ciddi avantajlar yakalaması bekleniyor.

İdenfit 360 derece performans değerlendirmesi ile çalışanlarınızın gerçek performanslarını hesaplayarak tutarlı stratejiler geliştirmelerinize olanak sağlar.

Son içerikler

spot_img