Ana SayfaGüncel Bilgiler2023 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Olacak?

2023 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Olacak?

Yazar

Tarih

Kategori

2023 işsizlik maaşı milyonlarca personel tarafından sık merak edilen konular arasında yer alıyor. İşsizlik ödeneği, sigortalı çalışanların kanunlarda yer verilen şartları sağlamaları kaydıyla işsiz kaldıkları dönemde belirli bir süre ve miktarda yapılan ödemedir. 2023 yılı için asgari ücret tutarının brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak belirlenmesi sonucunda işsizlik ödeneği, gelir vergisi dilimleri, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, GSS primi, ve kıdem tazminatı gibi pek çok kalemde değişiklik yapılacak. Peki işsizlik ödeneği ne kadar olacak? İşsizlik maaşı almak için hangi şartların sağlanması gerekir?

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile belirlenen şartları sağlayan kişilerin işsiz kalması halinde belirtilen süreler ve miktarda alacakları ödemedir. İşsizlik ödeneğinden yalnızca sigortalı çalışanlar yararlanabilir. Kişilerin işsizlik maaşı alabilmesi için bir takım şartların sağlanması gerekmektedir. İşsizlik maaşı almak için sağlanması gereken şartlar bu şekilde sıralanabilir:

  • İşçinin kendi kusuru veya isteğiyle işsiz kalmamış olması gerekir.
  • Çalışanın geçmiş üç yıllık sürede en az altı yüz gün işsizlik sigortası primi ödemesi şartı sağlanmalıdır.
  • Hizmet akdinin feshedilmesinin ardından işçinin sonraki otuz günlük süre içinde en yakın İŞKUR birikimine başvuru yapmış olması gerekir.

İşsizlik Maaşı Toplam Kaç Ay Alınır?

İşsizlik maaşı alınabilecek süreler işçinin işsizlik sigortası primi ödediği gün sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. İşsizlik ödeneğinden yararlanılacak süreler bu şekilde belirlenmiştir.

  • 600 gün işsizlik sigortası primi ödeyen kişilere 180 gün boyunca işsizlik maaşı ödemesi yapılır.
  • 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışan işçilere 240 gün işsizlik ödeneği sağlanır.
  • 1080 gün işsizlik sigortası primi ödeyen işçilere ise 300 gün süre ile işsizlik maaşı ödenir.

2023 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Olacak?

İşsizlik maaşı hesaplamalarında çalışan adına son 4 aylık periyotta SGK’ya bildirilen prime esas kazanç dikkate alınır. İŞKUR tarafından yapılan ödemelerde çalışanların brüt kazancının yüzde 40’ı kadar ödeme yapılır. İşsizlik ödeneğinin üst sınırı brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçmeyecek şekilde sınırlandırılmıştır. 2023 yılı asgari ücret tutarının ardından en düşük işsizlik maaşı 4.000 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 8.000 lira olacak şekilde belirlenmiştir.

İşsizlik Ödeneğine Hak Kazanan Çalışanların Sahip Olduğu Olanaklar Nelerdir ?

İşsizlik ödeneğine hak kazanan çalışanlar bu süre boyunca genel sağlık sigortası primlerinin kurum tarafından ödenmesi olanağından da faydalanır. Buna ek olarak çalışanlar yeni iş bulma konusunda İŞKUR’un desteğinden yararlanabilir. Ayrıca İŞKUR tarafından düzenlenen meslek geliştirme ve edindirme eğitimlerine katılabilir. İşsizlik maaşı başvuruları başvuru yapılan ayın sonuna kadar karara bağlanır. Çalışanlar başvuru sonuçlarını https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi adresinden takip edebilir. Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler her ayın beşinde herhangi bir PTT şubesinden ödemesini alabilir.

Son içerikler

spot_img