Ana SayfaİK AkademiHaklı Nedenle Fesih İhbar ve Kıdem Tazminatı

Haklı Nedenle Fesih İhbar ve Kıdem Tazminatı

Yazar

Tarih

Kategori

Haklı fesih, iş akdinin sona ermesini ifade eden terimlerden biridir. Haklı nedenle fesih ihbar tazminatı ise iş akdi sona erdiği zaman çalışanların sıklıkla arama yaptığı konu başlıklarından biridir. Haklı nedenle fesih ihbar tazminatı, haklı nedenle ihbar tazminatı alma şartları, haklı nedenle fesihte kıdem tazminatı gibi konu başlıklarını sizler için derledik.

Haklı Nedenle Fesih İhbar Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

İşçilerin haklı nedenle feshi gerçekleştirebilmesi için kanunda belirtilen başlıklar altındaki ciddi ve önemli  nedenlerden biri ile iş akdini feshetmesi gerekir. Aşağıda sayılan hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda işçi ihbar süresi ve ihbar tazminatı söz konusu olmadan iş akdini feshedebilir ve kıdem tazminatını almaya hak kazanabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde üç ana başlık altında sıralanmış feshin haklı sebepleri:

  • Sağlık Sebepleri
  • Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller
  • Zorlayıcı Sebepler

Haklı Nedenle Feshin Süresi

Haklı nedenle feshin kullanım süresi ile ilgili düzenlemeye 4857 sayılı İş Kanunu’nun 26. maddesinde yer verilmiştir. Kanunun 24. ve 25. maddesinde sayılan sağlık, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve zorlayıcı nedenlerle çalışan fesih hakkını, davranışın öğrenilmesinden başlayarak 6 gün ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra kullanamaz. 

Haklı Nedenle Fesih İhbar Tazminatı Süresi

Bir işyerinde işveren, iş sözleşmesini geçerli nedenlerle feshederse aşağıdaki bildirim sürelerini uygulamalıdır. Aksi taktirde çalışana ihbar süresi boyunca hak edeceği ihbar tazminatını ödemekle yükümlüdür. Haklı nedenle fesihte ihbar ile ilgili bildirim süreleri şu şekildedir:

İstihdam SüresiGerekli Bildirim Süresi
6 aydan azİki hafta
6 ay – 1.5 yılDört hafta
1,5 ila 3 yılAltı hafta
3 yıldan fazlaSekiz hafta

İşveren bu ihbar süreleri dahilinde, çalışma saatleri içerisinde çalışana iş arama izni vermelidir. İş arama izni günde en az 2 saattir. Çalışan işverenine bu iş arama izni sürelerini toplu kullanmayı teklif edebilir. Ancak çalışanlar bununla ilgili bilgilendirmeyi önceden yapmalı ve istihdamın bittiği günden hemen önceki günlerde birikmiş süreleri kullanmalıdır. 

İşveren, ihbar süresini kullanmak istemeyip çalışanı istihdam etmeye devam etmek istemiyorsa çalışana ihbar tazminatını ödeyip iş sözleşmesini sona erdirebilir. Fakat çalışanın ihbar tazminatını talep ederek iş sözleşmesini sonlandırması söz konusu değildir. Haklı nedenle fesih ihbar tazminatı buradan da anlaşılacağı üzere hem çalışanı hem de işvereni oldukça yakından ilgilendiren bir konu başlığıdır. 

Haklı Nedenle Fesihte Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatına hak kazanma, fesih durumuna ve şekline bağlı olarak farklılık gösterir. Fesih nedenine göre 1 yıl çalışmış olanlar kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Bu 1 yıllık süreden önce işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanamazlar. Fakat fesih yöntemine ve hizmet süresine bağlı olarak ihbar tazminatına hak kazanabilirler. 

Kıdem tazminatı, işçinin 30 günlük hak ettiği maaşının, işçinin şirket için çalıştığı yıl sayısı ile çarpılması sonucunda hesaplanan tutardır. Aşağıda yer alan tabloda fesih nedenleri ile kıdem tazminatı gereksinimleri belirtilmiştir:

Fesih NedenleriKıdem Tazminatı Gereksinimleri
Gerekçeli nedenlerle derhal fesihİşveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlü değil
İşveren iş sözleşmesini geçerli gerekçelerle feshediyor – İşverene ilişkin koşullarİşveren, çalışana kıdem tazminatı ödemek zorunda
İşveren iş sözleşmesini geçerli gerekçelerle fesheder – Çalışana ilişkin koşullarİşveren, çalışana kıdem tazminatı ödemek zorunda
Karşılıklı fesihİşveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değil. Ancak taraflar, istedikleri takdirde benzer bir ödemeyi kabul edebilirler.
İstifaÇalışan istifa ederse, işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekmez.Bunun istisnası, çalışanın evlendikten sonraki bir yıl içinde askerlik, emeklilik veya (kadınlar için) nedeniyle istifa etmesidir.

Son içerikler

spot_img