Ana SayfaİK AkademiEkip Çalışması ve Performans Yönetimi

Ekip Çalışması ve Performans Yönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

Ekip çalışması, uzaktan ve evden çalışmanın yoğun olarak yaşandığı bu pandemi döneminde daha da önem kazanmıştır. Yöneticiler, her zaman neler olup bittiğini, ekiplerin uzaktan çalışırken nasıl koordineli çalıştıklarını, çalışanların uzun mesafeli ekip çalışma becerilerini, çalışanın ekibe uyumunu ve çalışanın ekip içindeki performans ve yeteneklerini nasıl sergilediğini merak eder ve değerlendirmek ister.

Neden Ekip Çalışması?

İşletmeler veya yöneticiler, ortak hedefleri doğrultusunda işçilerin birlikte uyumlu çalışarak birbirlerini motive edecek ekipler oluşturduklarında daha pozitif sonuçlar elde edeceklerini bilirler. Özellikle birbirini tamamlayan ekipler daha üretken ve verimli sonuçlar elde eder. Peki ekip çalışması veya takım çalışmasının kurum hedeflerine nasıl katkısı olduğu incelenecek olursa:

  • Ekipler, kurum hedeflerine ulaşmak için ortak bir hedef ve tamamlayıcı beceriler etrafında toplanır,
  • Derin bir amaç duygusu ve yüksek performans seviyesi sayesinde ekipler kuruma üstün bir rekabet avantajı imkanı sağlar,
  • Kurumlar, çalışanların bireysel katkılarından çok, uyumlu ve yüksek performansla çalışan ekiplerin sunmuş oldukları yüksek getiriden yararlanmak isterler,
  • Yüksek performansa sahip takımlar; paylaşılan ortak hedefler, duygular, motivasyon ve zorlu hedeflere ulaşmak için kendilerini zorlama konusunda isteklidir,
  • Ekip üyeleri birbirine kenetlendikçe ekipten düşük performanslı olanlar ayrılsa dahi ekip sapasağlam kalır,
  • Hem maddi hem manevi performans ödül sistemleri, takımları yüksek performansa teşvik eder,
  • Her takım çalışmasında çatışma kaçınılmazdır. Önemli olan; takım içinde bağlılık ve iletişimi sürekli açık tutmaktır,
  • Performans değerlendirme, çalışma disiplin ve kuralları her ekip çalışmasının üretkenliği ve başarısı için kritik rol oynar,
  • İK ekipleri, ekip çalışmasının potansiyelini gerçekleştirmesi için sürekli destek sağlar ve ekiplerin uyum içinde çalışmasına yardımcı olur.

Kuruluşları neden ekip oluşturmaya teşvik etmeli?

Ekipler oluşturarak çalışma, dünyanın her yerinden kuruluşların sahip olması gereken bir düşünce biçimidir. Çünkü bir veya daha fazla çalışanın yüksek performans sağlayan ekip çalışmasını gerçekleştirmesi her yöneticinin ve kuruluşun yararına olacaktır. Takım çalışması, yer alan herkesin yeni beceriler edinmesini sağlarken kuruluş için de yenilikçi fikirler ve bakış açıları üretilmesini sağlar.

Performansı yüksek bir takım hangi özelliklere olmalı?

Yüksek performansla çalışan ekipler birden çok ortak özelliğe sahip bireyleri barındırır. Ekip üyeleri ortak hedefleri paylaşmalı, yüksek motivasyonla performans yönetimi değerlerini göz önünde bulundurarak aynı amaca hizmet etmelidir. Çalışanlar, çatışmayı nasıl çözümleyeceklerini iyi bilmeli ve etkili iletişim kurabilmelidir. Tüm ekip üyeleri, etkili ve verimli olabilmek için rollerinin gereksinimlerini kesinlikle yerine getirmelidir.

Maddi teşvikler yüksek performans için nasıl rol oynar?

Hem maddi hem de manevi performans ödül teşvikleri, ekip içindeki tüm çalışanları yüksek performansa teşvik eder. Her iki durumda da ekiplerin performansı değişebilir. Yüksek performanslı bir ekip için, kişisel memnuniyet şeklinde bir teşvik de vardır. Ayrıca araştırmalara göre çalışanın kendi yeteneklerine inanıyor olmasının performans üzerinde de etkisi söz konusudur.

Yüksek performanslı bir ekip çalışması için lidere ihtiyaç var mı?

Tüm takımların veya ekiplerin bir hedef doğrultusunda ilerlerken , hedef odaklı kalabilmesi ve yaklaşımlarının bu yönde etkili olabilmesi için bir lidere ihtiyacı vardır. Lider, ekip içinde güven ve bağlılığını sağlanması adına kesişim kümesidir. Liderler, ekip çalışması çerçevesinde yola çıkan engellerin kaldırılmasına ve ekibin yol almasına odaklanır. Burada ekibe yol gösterici olan lider, yapmış olduğu incelemelerle ekibin gelişimini ve becerilerini destekler.

Ekip kurallarına sadık kalmak gerekir mi?

Ekip çalışmasında bir dizi uyulması gereken kurallara sahip olmak, pek tabii ekibe fayda sağlayacaktır. Ekip üyeleri, düzenli bir performans değerlendirme sistemini takip ederek performanslarını artırabilirler. Bunun için de çatışmaları ortadan kaldırmak adına kurallar açık açık belirlenmelidir. Kurallar dahilinde ekibin iletişim kanalları her daim açık olmalı ve çalışanlar çatışmalarda uzlaşma yoluna gidebilmeliler. Karşılıklı saygı ve destek ekip çalışması için çok önemlidir.

Güçlü ekipler oluşmasında İK’nın rolü nedir?

İK ekiplerinin performansı yüksek, güçlü ekipler oluştururken organizasyonel anlamda çabası kritik önem arz eder. Süreç içerisinde önemli hususlara eğilirler. Ekip üyelerinin seçiminden, uyumluluğuna kadar devam eden süreçte destekleriyle birlikte rol alırlar. Ekip içi çeşitlilik yaratırken çatışmaların da artacağını öngörürler. İnsan kaynakları ekipleri farklı bakış açıları ve çalışma tarzlarının eşit saygıyı hak ettiğini düşünürler ve ekibin bunu benimsemesini sağlarlar.

Ekip çalışması ile ilgili adaya sorulabilecek sorular nelerdir?

İK uzmanları, iş görüşmesi esnasında adayın ekip çalışması becerisini ölçmek isteyebilirler. Bu nedenle adayın ekip çalışması hakkında çalışma hevesini ve çalışma yetkinliğini değerlendirmek için onlara sorular yöneltmeleri gerekir. Bu sorulardan bazıları şu şekildedir:

  • Parçası olduğunuz başarılı bir projede ekip içerisindeki rolünüz neydi? Projeyi başarılı kılan en önemli özellik size göre nedir?
  • Ekip çalışması ile sizi hedeflerinize yaklaştıran ve sizi geliştiren bir örnek verebilir misiniz?
  • Çalışma sürecinde sıkıntılı ve zorlu bir işle karşılaştığınızda ekip arkadaşlarınızı nasıl motive edersiniz?
  • Ekip içerisinde zor bir çalışma arkadaşıyla karşılaştığınız zaman bu durumun üstesinden nasıl geldiniz, çözüm yollarınız neler oldu?
  • Bireysel çalışmayı ve ekip çalışmasını size göre farklılaştıran durumlar neler? Hangisi sizi daha çok heyecanlandırıyor?
  • Deneyimlerinize dayanarak mükemmel ekip çalışmasını tanımlayabilir misiniz?
  • Başarısızlıkla sonuçlanan bir ekip çalışmanız oldu mu? Edindiğiniz tecrübeler nelerdir?
  • Uzaktan çalışma deneyiminiz oldu mu? Olduysa ekip çalışması ruhunu sanal ortamda nasıl yakaladınız?
  • Evden çalışma ortamında ekip çalışması dinamikleri nasıl işliyor? Ekip çalışmasının bu şekilde verimli olduğunu düşünüyor musunuz?

Son içerikler

spot_img