Ana SayfaDijital İKOnline Mülakat Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online Mülakat Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar

Tarih

Kategori

Online mülakat tekniği, özellikle pandemi sürecinde insan kaynakları uzmanlarının işe alım süreçlerinde sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. İşe alım sürecinde ilk adım olması sebebiyle de adaylar için büyük önem taşır. Pandemi ve dijital dönüşümün İK süreçlerine sıçramasıyla birlikte daha yoğun olarak karşımıza çıkan online veya video mülakatlarda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları sizler için derledik.

Rahat ve özgür bir ortam seçmeli

Online mülakat sırasında kendinizi özgürce ifade edebilmeniz, dış seslerin dikkatinizi dağıtmaması ve her şeyden önemlisi iş görüşmesi heyecanını minimum seviyede yaşamanız oldukça önemlidir. Bu nedenle bu kriterleri sağlayan ve sizi rahat hissettirecek bir ortam seçmeniz gerekir. Her iki tarafın birbirini sağlıklı şekilde duyabildiği, sessiz bir ortamda görüşme daha verimli geçecektir.

Giyime özen göstermeli

İş görüşmelerinde olduğu gibi video mülakat görüşmelerinde de adayın giyim kuşamına önem ve özen göstermesi önemlidir. Karşınızdaki kişiye ilk izlenimi veren dış görünüşünüz ve ekrandan görünen kıyafetinizdir. Bu nedenle online mülakat sırasında bakımlı, özenli, mümkünse koyu tonlarda resmi bir giyim ile prezentabl bir görünüme sahip olmak görüşmede size avantaj sağlayacaktır.

Görüşme hakkında önceden bilgi almalı

Online mülakat, uzaktan yapılsa dahi işletmelerin görüşme süreçleri farklı işliyor olabilir. Bu konuda mutlaka telefonda yeterli bilgiyi edindiğinizden emin olmalısınız. Online mülakat süreci işleyişinde; yalnızca sesli görüşme, yalnızca videolu görüşme, soruların kaydedildiği video görüşme veya görüşmenin ne kadar süreceği gibi birçok bilgiyi önceden edinmenizde fayda vardır. Bu bilgileri yeterince bildiğinizden emin olarak mülakata katılım gerçekleştirmelisiniz.

Arka planı sade tutmalı

Online mülakat sırasında kamera açınız içerisinde yer alan arka planınızın sade ve dikkat dağıtmayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Eğer mümkünse beyaz veya krem rengi düz bir zemin önünde iş görüşmesi gerçekleştirilmelidir. Bu sayede karşı tarafın tüm ilgisi sizin üzerinizde olacak ve online mülakat daha verimki geçecektir.

Kamera açısına dikkat etmeli

İş görüşmesi sırasında kamera açısıyla başınızın orantılı olması gerekir. Çenenizin konumu ve duruş biçiminiz karşınızdakinin sizin hakkınızda ilk izlenimi için önemlidir. Ayrıca online mülakat sırasında konuşma gerçekleştirirken ekrana değil kameraya bakarak göz kontağı kurmaya dikkat edilmelidir. Bu durum görüşmenin verimli ve etkileyici geçmesi adına da kıymetlidir.

İş odaklı ve net olmalı

Online mülakatta ekran karşısında heyecanlanabilirsiniz, bu tamamen doğal bir süreçtir. Bu nedenle bu durumu yenmek ve kendinizi en iyi şekilde ifade edebilmek için mutlaka ayna karşısında yalnızca iş odaklı ve mülakat konusu çerçevesinde provalar alabilirsiniz. Özel hayatınıza veya alakasız konulara girmeden, iş odaklı, doğal ve ne samimi ne sert, orta karar bir imajla mülakatı sürdürmelisiniz.

İnternet bağlantı hızını kontrol etmeli

İnternet bağlantı kontrolünü online mülakat öncesinde yapmanız görüşmenin sağlıklı geçmesine katkı sağlayacaktır. Çünkü mülakat sırasında yavaşlayan veya kopan bir internet bağlantısı, sizi o sırada strese sokabilir, dikkatinizi dağıtabilir veya görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına bile sebep olabilir. Bu nedenle mülakat yeri seçilirken bu konuya yeterli hassasiyetin gösterildiğinden emin olunmalıdır.

Online mülakat sırasında küçük notlar almalı

İş görüşmesi sırasında karşınızdaki insan kaynakları uzmanının sizin özgeçmişiniz üzerinden ilerleme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle özgeçmişinizin bir çıktısını alıp gelebilecek online mülakat soruları karşısında minik minik notlar alabilirsiniz. Böylelikle İK uzmanına her soruya hazır olduğunuzu gösterir ve ona karşı kendinden emin bir aday imajı çizersiniz. 

Zamana uyum sağlamalı

Online mülakat başlamadan on dakika önce hazır bulunmalı ve görüşme saatine dikkat edilmelidir. Görüşmede verilen süreyi en verimli şekilde kullanmak için zamanı iyi yönetmeli hatta bu konuda önceden provalar yapılmalıdır. Sorulan sorular cevaplanırken zamanı iyi değelendirerek kendinizi en iyi ifade eden kelimeleri seçmeli ve anlaşılır bir ses tonuyla kendizi karşı tarafa anlatmalısınız.

Gülümsemeyi asla unutmamalı

İnsan kaynakları uzmanları, iletişime oldukça önem verirler. Bu nedenle online mülakat sırasında yüzünüzden tebessümü, gülümsemeyi eksik etmemeli olabildiğince pozitif ve istekli görünmelisiniz. Gülümsemek, aynı zamanda size mutluluk ve huzur katacak ve görüşmeden kaynaklı stresinizi de bir o kadar azaltacaktır. Ayrıca el ve kol hareketlerini kamera önünde fazla kullanmamaya da özen gösterilmelidir.

Son içerikler

spot_img