Geçtiğimiz yıldan itibaren zaman her meslek ve sektör için oldukça zorlu geçti. Pandemi ile birlikte yeni normale uyum sağlamak için çok hızlı değişiklikler yapıldı. İK uzmanları da değişime ayak uydurmak için geleceğin İK trendlerini takip etmeye başladı. Alınan kararlar hayata geçirilse de köklü değişiklikler geleceğin İK trendleri konusunu yakından etkilemeye başladı.
2021’in devamında İK uzmanlarını yakından ilgilendiren trendler, sektörü şekillendirmeye devam edecek: uzaktan çalışma düzenine uyum sağlamak, çalışan deneyimini yeniden keşfetmek, olumsuzluğa karşı farkındalığı artırmak, teknolojiyi benimsemek, çalışan mutluluğunu sağlamak…
Uzaktan Çalışma Düzenine Uyum Sağlamak
Yeni normal düzenin iş hayatına kazandırdığı en önemli değişiklik uzaktan çalışma düzeni oldu. Birçok sektör ve şirket öncelikli olarak bu düzene geçişi kabul etmese de bir süre sonra çoğu şirket için bir zorunluluk haline geldi. Artık oldukça normal kabul edilen uzaktan çalışma beraberinde birçok değişimi de beraberinde getirdi. Pandeminin ne zaman sona ereceği konusunda belirsizlikler sürse de uzaktan çalışma uzun vadede hayatımızda olacak. Uzaktan çalışma ile ilgili İK uzmanlarının da şirket içi düzenlemeler konusunda aktif rol alarak düzene uyum sağlaması gerekiyor. Bu şekilde yeni düzene ayak uydurmak ve şirket içi düzenlemelere de öncü olmak oldukça önemli.
Çalışan Deneyimini Yeniden Keşfetmek
Pandemi öncesi yeni adaylar ile görüşme yapmak ve iş tanımına uygunluğunu belirlemek İK uzmanları için rutin bir süreçti. Seçilen adayın şirkete uyum sağlaması da şimdiye oranla daha kolaydı. Pandemi ile işe alım süreçleri de oldukça karmaşık bir hal aldı. Hem adayı tanımak ve işe uygunluğunu görmek hem de sonraki süreçler tamamen uzaktan yürütülmeye başlandı. Özellikle şirkete yeni katılan kişilerin uyumu bir sorun olmaya başladı. Böylelikle geleceğin İK trendlerine çalışan deneyimini yeni bir boyutta değerlendirmek eklendi.
Tüm aşamaların çevrimiçi şekilde ilerlediği işe alım süreçlerinde İK uzmanları yeni bir yapılanma tasarlamak durumunda kaldı. Şirket kültürü, ekip çalışması, şirket bağlılığı gibi unsurlar, şirket için oldukça önemli olsa da çevrimiçi şekilde bu konularda başarı sağlamak zorlaştı. İK uzmanlarının çevrimiçi de olsa şirket bağlılığını oluşturması önemli bir detay olmaya başladı. Bu çalışanın motivasyonu ve iş bağlılığı için de gerekli görülmeli ve İK uzmanlarını bu konularda hareket geçirmeli.
Olumsuzluğa Karşı Farkındalığı Artırmak
Pandemi süreci şirketlerin ve çalışanların hayatına birçok yenilik getirdi fakat bir yandan da olumsuz bir çok duruma neden oldu. Bunların başında iş dağılımı ve çalışma sürelerine bağlı çalışanlarda oluşan stres geliyor. Ayrıca günlük hayatın ve rutinlerin değişimi birçok kişide kaygı bozukluğuna neden oldu. Tüm bu yaşananlar çalışma hayatına karşı da motivasyonsuzluk yarattı. İK uzmanlarının bu noktada çalışanların beklentilerine cevap vermesi gerekiyor. Bu şekilde çalışanların ihtiyaçlarına yönelik çeşitli çalışmalar yapmak ve gereksinimlere cevap vermek çalışanların bağlılığını artıran bir unsur olarak görülüyor.
Geleceğin İK Trendleri ve Teknoloji
Geleceğin İK trendleri arasında dijital dönüşüm de yerini aldı. Yeni normal ile dijital dönüşümlere yönelmek ve tüm süreçleri çevrimiçi yönetmek bir zorunluluk haline geldi. Ekip toplantıları ve rutin iletişimler yerini çevrimiçi toplantılara bıraktı. Bu şekilde sanal olarak kurulan bağlantılar ilk başta şirketleri ve çalışanları oldukça zorladı. Zaman geçtikçe bu durumun rahatlığı ve kolaylığı kişileri cezbetmeye başladı. Şu an fiziksel toplantılar özlense de pratik bir tercih olarak sanal toplantılar varlığını sürdürebilir. İK uzmanlarının en son teknolojileri adapte etmesi ve doğru kullanımı sağlaması şirket için önemli bir adımdır. İş planı, görüşme süreçleri, dijital formlar, e-imza gibi süreçler tamam dijitale dönebilir ve işleri kolaylaştırabilir. İK’nın dijital yüzünün gelişmesi de şirketin gelişimi için önemlidir. Ayrıca dijital dönüşümün desteklenmesi şirket içi verimi de artıran bir süreçtir.
Çalışan Mutluluğu ve Geleceğin İK Trendleri
Herkes için zorlu geçen pandemi dönemi ruhsal olarak da çoğu insanı yıprattı. Duygusal anlamda zor zamanlar geçiren çoğu çalışan için ruh sağlığı da çok önemli bir konu haline geldi. Evden çalışmanın zorluğu, sosyal hayatın kısıtlanması gibi etkenler çalışanların duygusal ihtiyaçlarını giderme konusunda zorluklar yarattı. Bu nedenle şirketlerin çalışanlarına bu yönde de destek olmalı. İK departmanlarının stres ile mücadele konusunda ruhsal sağlığa yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Bu şekilde hem çalışanların mutluluğu sağlanabilir hem de çalışan bağlılığı artırılabilir. Şirket çalışanları ne kadar mutlu ve stressiz olursa yapılan işten de o kadar verim alınır. Zihinsel mutluluğun da önemli olduğunun tüm İK uzmanları farkında olmalıdır.
Geleceğin İK trendleri dijital dönüşümden insan olmanın getirdiği tüm özelliklere kadar uzanan geniş bir alanı kapsıyor. Bunun en büyük nedeni, pandeminin daha önceden yaşanmamış bir durum olarak çok yönlü bir süreç olarak ele alınması gerektiğidir. İK uzmanlarının normalden daha hızlı gelişen bu sürece ayak uydurması şirketin geleceği ve atılacak adımlar için stratejik bir noktadadır.
Kaynak: Human Resources Today