Ana SayfaGüncel BilgilerKPI'lar ile Geleceği Öngörebilirsiniz!

KPI’lar ile Geleceği Öngörebilirsiniz!

Yazar

Tarih

Kategori

KPI’lar ile geçmişi değerlendirirken aynı zamanda geleceği öngörebilirsiniz. KPI yani Key Performance Indicator, şirketlerin, projelerin ve bireylerin strateji planlamaları ile ilgili performans durumlarının değerlendirilmesine olanak sağlayan seyir araçlarıdır. İş hayatında hedeflerin sistematik olarak ölçülmesine olanak sağlayan KPI yani anahtar performans göstergeleri kurumsal başarının takibinde oldukça sık kullanılmaktadır. KPI’lar geleneksel şirket işleyişinde geçmiş aylarda ve yıllarda hedefleri gerçekleştirme konusunda sağlanan ilerlemeyi değerlendirmek amacıyla kullanılır. Güvenilir verilerle oluşturulan performans değerlendirmeleriyle şirketinizde yakın zamanda gerçekleşme olasılığı olan gelişmeleri tahmin edebilirsiniz. KPI’lar ile geçmiş dönemlerin performansını ölçebilir aynı zamanda geleceği tahmin edebilirsiniz. Peki, şirketlerin geçmiş ve geleceğini ölçmekte önemli rol oynayan KPI’ların faydaları nelerdir?

KPI’ların Faydaları Nelerdir?

Sağlam metriklere dayanan ve gerçekçi şekilde hazırlanan KPI’lar ile ekibin motivasyonunu sağlamak ve gerçekçi bir büyüme planı oluşturmak mümkündür. Performans değerlendirme sürecinin verimli şekilde gerçekleşmesi çalışanların ve şirketin kendini geliştirmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. KPI’ların hedeflendiği şekilde gerçekleştirilmesi çalışanlara şirket için değerli olduklarını ve manevi tatmin hissetmelerini sağlar. Performans değerlendirmesinin sözel veya kişilerin yorumuna açık şekilde gerçekleştirilmesindense somut verilerle gerçekleştirilmesi yöneticilerin ekip başarısı hakkında daha gerçekçi bilgilere sahip olmasını sağlar. Hedefleriyle mevcut durumu arasında bulunan farkı net şekilde gören ekip üyeleri gerçekçi planlamalar yapabilir.

KPI’lar ile Geçmişi, Bugünü ve Yarını Değerlendirin

KPI, işletmelerin ana hedefi olan varlığını sürdürmek ve büyümek konusunda hangi noktada durduğunun değerlendirilmesine olanak sağlar. KPI’ların gerçekçi şekilde belirlenmesi ve sağlam metriklere dayanarak ölçülmesi kadar KPI’ların kendi aralarındaki ilişkinin ölçülmesi de önemlidir. KPI ölçüm aralıklarının yani raporlama sürecinin de çok yönlü değerlendirme yapılmasına olanak sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Yıllık olarak düzenlenen çalışan memnuniyeti raporlamasının iş gücü devir oranında etkili olması mümkün değildir bunun gibi örnekler yaşanmaması için doğru planlama yapılmalıdır. Yöneticiler ve çalışanlar genellikle KPI’ları sıkıcı çizelgeler veya iş yükü olarak görmektedir. KPI’lar doğru dinamiklerle oluşturulduğunda işletmenizin performansını ölçebilir ve işletmenizin nasıl gelişeceğini ölçebilirsiniz. Doğru metriklerle oluşan gerçekçi KPI’lar çalışan ve yöneticilerin ne yaptıklarını ve ne yapacaklarını belirlemesinde yol gösterici olacaktır.

Son içerikler