İşyerinde esenlik yani Wellbeing kavramı, çalışanların ofis ortamında mutlu ve huzurlu olabilmesi adına şirketlerde yürütülen uygulamalar ve yaklaşımları ifade ediyor. Modern dünyada çalışanlar gününün büyük bir kısmını işyerinde geçiriyor. Son yıllarda pandemi etkisi, global olarak etkisi hissedilen ekonomik krizin etkileri ve belirsizlik ortamı, değişen çalışma modelleri ile gelişen daha fazla evde zaman geçirme hali çalışanları olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. İşyerinde esenlik yaklaşımı bu tarz etkenler nedeni ile her geçen gün daha da önemli hale geliyor. 2021 yılının son aylarında ülkemizde etkisi daha yoğun şekilde hissedilen Wellbeing uygulamaları bütünsel bir bakış açısı ve sistematik bir yaklaşımla uygulandığında oldukça etkili sonuçlar sağlıyor. Peki, geleceğin iş dünyasının vazgeçilmezleri arasında gösterilen Wellbeing programları nasıl uygulanıyor?
İşyerinde Esenlik Nasıl Sağlanır?
Çalışma koşullarının yeterince iyi olmaması iş kazaları, kronik hastalıklar, stres ve tükenmişlik sendromu gibi birçok olumsuz duruma neden olabiliyor. İşyerinde esenlik uygulamaları ve iyi inşa edilen bir şirket kültürü ile kurum bağlılığı yüksek çalışanlar, daha sağlıklı bir ofis ortamı ve verimli iş süreçleri sağlanabiliyor. İşyerinde esenliğin kurumun tüm birimlerinde etkili şekilde uygulanabilmesi için bütçe desteği ve klasik uygulamalar yeterli bulunmuyor. Wellbeing kültüründe çalışanların sağlığının ve refahının önemli olduğunun hissettirilmesi gerekiyor. Örneğin çalışanlar için düzenlenen fiziki aktiviteyi arttırmaya yönelik rutinlerin ani toplantılarla bölünmesi gibi durumlar tüm süreci işlevsiz hale getirebiliyor.
Sistematik Şekilde İlerlemeyi Unutmayın
Gerçekten iyi hisseden çalışanlardan oluşan ekiplerin iş süreçlerine verim kattığı biliniyor ancak birçok işveren bu durumu süreç haline getirmeden hızlı ve pratik uygulamalarla sonuç almak istiyor. Şirket kültürü haline getirilmeyen geçici ve sürekliliği olmayan uygulamalar maalesef hayal edilen sonuçları sağlamıyor. İşyerinde esenlik sürecine bu planlamanın sadece iş güvenliği ve yan haklardan ibaret olmadığı kabul edilerek başlanmalıdır. Sağlıklı olma hali fiziki, psikolojik ve sosyal olarak iyi hissedilmesini ifade etmektedir. Wellbeing uygulamalarına başlamadan önce ilk olarak çalışanlar birey olarak ele alınmalıdır. Bireye yönelik planlamalar ile kişinin çalışma şekli ve iş yüküne uygun şekilde destek sağlanması oldukça önemlidir. Sağlıklı bir organizasyon elde edilebilmesi için bireyden başlanması ardından iş süreçleri ve en sonunda şirket kültürünün incelenmesi gerekir.