Ana SayfaİK AkademiUlaşılmama Hakkı Nedir?

Ulaşılmama Hakkı Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Ulaşılmama hakkı pandemi sonrasında sık tartışılan konular arasında yer alıyor. Post pandemi sürecinde yeni çalışma modelleri hayatımızda kalıcı olarak yer edinmeye başlarken yeni düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Ulaşılmama hakkı çalışanların mesai saatleri sonrasında irtibatı kesmesine olanak sağlayan düzenlemeleri ifade ediyor. Çalışanların bir kısmı yeni çalışma modellerini ılımlı karşılarken bazıları da bitmeyen mesailerden endişe duyuyor. Ulaşılmama hakkı bu süreçte iş yaşam dengesinin korunması için çalışanların ihtiyaç duyduğu konfor alanını sağlıyor.

Ulaşılmama Hakkı Neden Önemli?

Hayatımıza yeni katılan hibrit ve uzaktan çalışma modelleri bazı işverenler tarafından suiistimal edilebiliyor. Uzaktan çalışma modelleri çalışanlar için hayatı kolaylaştırabildiği gibi aynı zamanda işletme maliyetlerini azaltmak gibi birçok ciddi faydası bulunuyor. Sistemli şekilde uygulandığında çalışan motivasyonunu arttıran yeni çalışma modellerinin bazı zorlukları da bulunuyor. Bu zorlukların başında hiç şüphesiz mesai saatlerinin sınırlarının belirsiz hale gelmesi yer alıyor. Evden çalışma sistemi bazı işyerlerinde çalışanların 7/24 kesintisiz şekilde ulaşılabilir olması gerektiği algısını yaratıyor. Çalışanların iş yaşam dengesinin kaybı nedeniyle endişelendiği bu dönemde mesai saatleri dışında irtibatı kesme hakkı gündeme geliyor. Yakın gelecekte ulaşılamama hakkının yasal düzenlemelerle korunmasına yönelik çalışmalar yapılması bekleniyor.

Bitmeyen Mesailer Çalışan Motivasyonunu Olumsuz Etkiliyor

Pandemi dönemi öncesinde tüm çalışanların hayali olan esnek ve uzaktan çalışma saatleri ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ortalama olarak ayda 1,4 gün daha fazla çalışılmasına neden oluyor. Mesai sonrasına organize edilen toplantılar, gece saatlerinde atılan mailler ve uzun telefon konuşmaları hayatımızın yeni normali haline geliyor. Post pandemi döneminde yapılan araştırmalarda yeni çalışma modellerinin avantaj sağladığını düşünen çalışanların oranı %16 dolaylarında seyrediyor. Mesai sonrasında çalışma zorunluluğu hisseden çalışanlarda anksiyete ve depresyon gibi hastalıkların görülme riski artıyor ve yüksek stres seviyesi iş verimini azaltıyor. Allianz, Renault, BMW gibi şirketler çalışanlarının mesai sonrasında ve hafta sonlarında e-posta ve telefon kullanımını sınırlandırarak çalışan bağlılığını artırmak için çalışmalar yürütüyor. Doğru bir sistem ekseninde tasarlanan yeni çalışma modelleri verimi artırmakla birlikte çalışma modellerinin iyi tasarlanması büyük önem taşıyor.

Son içerikler