Ana SayfaİK TrendleriEsnek Çalışma Saatleri

Esnek Çalışma Saatleri

Yazar

Tarih

Kategori

Uzun yıllardır uygulanan hatalı yaklaşımlar nedeni ile çalışanların geneli esnek çalışma saatleri kalıbını duyduğunda irkiliyor farkındayız. Korkmayın yazımızda esnek çalışma modelleri ve çalışan lehine uygulanan esnek çalışma saatlerini konu aldık.

Esnek Çalışma Saatleri Geleceğin İK’sında Ağırlık Kazanıyor

Pandemi birçok yıkıma neden oldu ve tüm dünyaya zorlu zamanlar yaşattı. İnsanlık tarihi boyunca hep olduğu gibi bu zorlu süreçte bizlere bazı kazanımlar sağladı. Pandemi ve dijitalleşme etkisi ile hayatımıza yeni çalışma modelleri katıldı.  İK dünyası sancılı süreçlerden geçerek olsa da yeni çalışma modellerini kalıcı hale getirmek için ciddi efor harcadı ve harcamaya devam ediyor. Çalışan deneyiminin İK’nın odak noktasına alındığı bugünlerde esnek çalışma modellerinin yarattığı en temel soruna alternatif çözüm yolları aranıyor. Yeni çalışma modellerinde çalışanlar en sık iş yaşam dengesinin kaybından endişe duyuyor.

Esnek Çalışma Modellerinde İş-Yaşam Dengesi Korunabilir mi?

Uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modelleri pandemi döneminde hayatımıza aniden katıldı. Sistemli ve planlı ilerlemeyen tüm süreçler gibi bu süreçte de İK ekipleri, çalışanlar ve işverenler ciddi sorunlar yaşadı. Çalışanların en sık şikayet ettiği konuların başında iş yaşam dengesinin kaybı yer aldı. Her çalışanın evde bu sisteme uygun bir alanı olmadığından adaptasyon kaybı yaşandı veya uzaktan çalışma sisteminde mesai sınırları tamamıyla ortadan kaldırıldı. Uzun online toplantılar, mesai saatleri sonrasında bitmek bilmeyen telefon görüşmeleri ve mail trafiği iş hayatı ve kişisel hayatın sınırlarını ortadan kaldırdı. Bu durumu mekan bağımsız çalışmayı avantajlı bularak olumlu karşılayanlar olduğu gibi çalışanların bir kısmı da ofise dönmek için gün saydı. İş yaşam dengesinin kaybı, çalışanın ulaşılmama hakkı gibi kavramlar ağırlık kazanırken yeni bir sistem uygulanması kaçınılmaz hale geldi. Esnek çalışma modelleri sonrasında esnek çalışma saatleri kavramı da iş dünyasında kendine yer edinmeye başladı. Yapılan bir araştırmaya göre esnek çalışma saatlerini uygulayan şirketlerin dağılımında %60 oranıyla İngiltere ilk sırada yer alırken %19 oranıyla Afrika ülkeleri son sırada yer aldı.

Esnek Çalışma Saatleri Sistemi Nasıl Uygulanır?

Esnek çalışma saatleri her işletmede farklı sistemlerle uygulanabilir. Esnek çalışma modelleri günlük olarak şirket bazında mesai saatinin farklılaştırılması ile uygulanabildiği gibi bireysel planlamaya açık bir sistemde kurulabilir. Esnek çalışma saatlerinin uygulandığı iş modellerinde toplam mesai saati farklılık göstermez sadece mesai başlangıç ve bitişleri düzenlenir. Bireysel veya ekibin toplu olarak talep etmesi halinde mesai saatleri haftanın bazı günlerinde yoğun hale getirilerek bazı günler yarı zamanlı çalışılabilir. Şirketin çalışma saatleri farklılaştırılarak özellikle büyük şehirlerde ciddi bir sorun haline trafikte zaman kaybına engel olunabilir. Banka işleri, doktor randevusu gibi zorunlu durumlar veya sosyal ihtiyaçlar için kendilerine zaman ayırabilen çalışanların moral ve motivasyonun da artış görülür. Esnek çalışma saatleri temelinde çalışan ve işveren arasında güvene dayalı bir ilişki kurulmasını sağlar. Bu sistemi uygulayan işletmelerde görülen verim artışının yanı sıra potansiyel yetenekler içinde daha tercih edilebilir bir firma imajı çizilir. İş dünyasına katılan Z kuşağının yenilikçi bakış açısı, pandemi etkisi ve hayatın her alanına yayılan teknoloji kullanımı ile esnek çalışma saatleri ilerleyen yıllarda yeni normalimiz olabilir.

Son içerikler

spot_img