Ana SayfaİK TrendleriZ Kuşağı İş Hayatında Nelere Önem Veriyor?

Z Kuşağı İş Hayatında Nelere Önem Veriyor?

Yazar

Tarih

Kategori

1996 ile 2000’lerin başı arasında doğan kişiler Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Z kuşağının iş hayatına katılımı yoğun şekilde başladı. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde 65 milyon Z Kuşağı bireyi var ve 2021 yılı itibariyle Z Kuşağı nüfusunun %40’ı çalışan ve tüketici nüfusu oluşturacak. Z kuşağının öncelikleri, ihtiyaçları ve değerleri, alışılan geleneksel işgücüne benzemiyor. Bu yüzden bu yeni kuşağı anlamak oldukça önemli. Z kuşağı iş hayatı içerisinde neleri önemsiyor, İK uzmanları Z kuşağı hakkında neler bilmeli sorularının cevaplarını ve Z kuşağı iş hayatı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Z Kuşağı İş Hayatı İçerisinde Neleri Önemsiyor?

  • İş ve özel hayat dengesi, Z kuşağı için maaştan çok daha önemli. Z kuşağının %38’i kurumların iş ve özel hayat dengesine önem vermesini bekliyor. İş seçimininde de bu denge etkili bir rol oynuyor. Yan haklar ve kurumların çalışanlarına verdiği önemi ve katkıyı gösteren etkinlikler, eğitimler Z kuşağının iş hayatına katılımında onları kuruma çeken en önemli faktörlerden. Geleneksel faydalar dışında güçlü şirket kültürlerine de önem veriyorlar.
  • Pozitif ilişkiler ve insan etkileşimi, dijital bir nesil olan Z kuşağının beklentileri arasında yer alıyor. Z Kuşağı, yalnızca bir ekran aracılığıyla etkileşim kurmak istemiyor. Bunun yerine işbirlikçi ve ekip dostu bir çalışma ortamı istiyor. Teknoloji ve insan unsurunun etkili bir karışımına sahip olmak, Z kuşağının çalışmak istediği kurumların sahip olması gereken bir özellik.
  • Z kuşağı iş hayatı içerisinde şeffaflığa ve dürüstlüğe çok önem veriyor. Aktif sosyal medya kullanıcısı olan Z kuşağı, yaşanılan olumsuz durumlara karşı tepkisini hızlı şekilde gösterebiliyor. Bu nedenle çalıştıkları kurum içerisinde de olumsuz koşullar görmek istemiyorlar. 
  • Z kuşağının %60’ı yöneticilerinden haftalık geri bildirim istiyor. Bu şekilde kendilerinden beklenenleri ve neler yapabileceklerini görmek istiyorlar.

İK Uzmanları Z Kuşağı Hakkında Neler Bilmelidir?

Z kuşağı sadece teknoloji ile büyümedi, aynı zamanda doğuştan teknoloji ile bağlantılı olarak yaşadı. Önceki nesillere göre daha hızlı bilgi tüketiyorlar ve internet olmadan yapamayacakları birçok şey bulunuyor. İK uzmanlarının teknoloji konusunda bilgili ve ilgili çalışanlara ayrıca kısa dikkat süresine sahip çalışanlara hazırlıklı olmaları gerekiyor.

İşe Alım 

İşe alımda Z kuşağından bir yeteneği bulmak için adayların olduğu yere gidilmelidir. Sosyal medyada, ilgilerini çekebilecek şekilde onlara ulaşılmalıdır. Z kuşağının iş hayatına katılımı geleneksel yollarla olmayacaktır. 

Z kuşağı, çalıştıkları kurumun teknolojik gelişmişliğine önem verirler. Araştırmalara göre, %91 teknolojik olanakların bir şirkette çalışıp çalışmama kararlarını doğrudan etkileyeceğini söylüyor. Bu nedenle, İK departmanı da dahil olmak üzere çalıştıkları kurumun dijital olmasını bekleyecekler.

Kurum Kültürü ve Sosyal Sorumluluk 

Güncel olaylar, Z kuşağının kurumdan beklentilerini de şekillendiriyor. Z kuşağı iş hayatı içerisinde iyi bir kültür ve sosyal sorunlara karşı çözüm bekliyor. Sosyal sorumluluk konusunda öne çıkan kurumlar da Z kuşağı tarafından ilgi görüyor. Kurumun sosyal medya gibi mecralardan kendini ve bu alanlardaki çalışmalarını göstermesi Z kuşağını çeken bir nokta olacaktır.

Kişiselleştirilmiş Görüşmeler

Z kuşağı adaylarını çekmek istiyorsanız, onlara özgün içeriklere sahip olmak gerekir. İK uzmanlarının, Z kuşağı adaylarıyla nasıl etkileşim kuracaklarına ilişkin stratejiler bulması görüşmelerin verimi artıracaktır. Kurumun değerlerinin ne olduğu ve Z kuşağının iş hayatına yönelik beklentilerinin nasıl karşılanacağının incelenmesi önemlidir. Bu noktada adaylar ile görüşmeden önce kişiselleştirilmiş görüşmeler ve sorular onları olumlu yönde etkileyecektir.

Z Kuşağı İş Hayatı ve Pandeminin Etkileri

Pandemi, Z kuşağının iş hayatına girmesinde büyük bir etki yarattı. Araştırmalara göre, Z kuşağının %44’ünden fazlası pandemi sırasında depresyon ve stres nedeniyle yorgunluk ve enerji eksikliği hissetti. Pandeminin varlığına alışmış olunsa da Z kuşağı kurumlardan bu sorunlara uygun çözümler bekleyecektir. Özellikle evden çalışma gibi olanaklar Z kuşağının beklentileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Sonuç olarak, Z kuşağı iş hayatı için yenilikler katacak bir nesil. Bu nedenle geleceği öngörerek hareket etmek tüm kurum ve İK uzmanlarının yararına olacaktır. Geleneksel öğretilerden uzak, yeni stratejiler ile sektör farketmeksizin iş hayatına katılmalarının önemi fark edilmelidir. 

Son içerikler

spot_img