Ana SayfaİK TrendleriUzaktan Çalışma Sonrası İş Motivasyonu

Uzaktan Çalışma Sonrası İş Motivasyonu

Yazar

Tarih

Kategori

Birçok çalışan pandemi sonrası işe geri dönmek istemiyor, fakat normalleşme süreci ile beraber pek çok şirket ofislere geri dönmeyi planlıyor. Peki İK profesyonelleri, ofise dönmek istemeyen çalışanlara nasıl iş motivasyonu sağlayabilir?

Özellikle çalışanlarına son dönemde uzaktan çalışma esnekliği veren işverenler için ofise dönmek bir zorluk olarak görülüyor. Bazı çalışanlar tekrar sahada çalışmak zorunda kalmaktan rahatsız oluyor. Bazılarının ise kalabalık ofis ortamlarından dolayı endişeleri bulunuyor. Bir kısım çalışan ise uzaktan çalışmaya devam etmek istiyor. Bu endişeler ve düşünceler çalışanların iş motivasyonu kaybı yaşamasına neden oluyor.

Çalışanların üçte ikisi, COVID-19’dan önce iş motivasyonu yüksek olmasına rağmen şu anki süreçte motivasyon kaybı yaşadığını belirtiyor. Dahası, çalışanlar sadece işe geri dönmek konusunda isteksiz değiller. Yapılan araştırmalara göre, çalışanların %43’ü işlerinde kalma kararlarının şirketlerin yeniden ofise dönmeyi nasıl ele aldıklarına bağlı olduğunu söylüyor.

Bu nedenle, çalışanları yeniden harekete geçirmek ve iş motivasyonunu sağlamak için çeşitli çalışmalar yapılmalıdır. İK profesyonellerinin ve yöneticilerin çalışanların katılımını sağlamak için yeni stratejiler denemesi kritik öneme sahiptir.

İş Motivasyonu İçin Esneklik

Çalışanların ofise dönme konusunda baskı hissetmemesi önemlidir. Bu nedenle esneklik sağlamak, çalışanların isteklerini göz önünde bulundurarak orta yol bulmak iş motivasyonunda gereklidir. Hibrit sistem, esnek çalışma saatleri gibi ortamlar çalışanlara sunulabilir. Bu şekilde ofise dönüş süreçleri de kolaylaşacaktır.

İş Motivasyonunda Beceri

Esnek çalışma saatlerinin ve hibrit sistemler ile sonsuza kadar çalışılmayacağının herkes farkında. Bu nedenle iş motivasyonu ve şirket bağlılığı yeniden önem kazanıyor. Yapılan bir anket çalışmasına göre, çalışanların neredeyse yarısı önümüzdeki yıl yaptıkları işler konusunda yeni becerilere ihtiyaç duyacak. Daha da önemlisi, %43 oranında çalışan yeni beceriler kazanmazsa işlerini kaybedeceklerini düşünüyor. Bu nedenle onlara öğrenmeleri ve potansiyellerini genişletmeleri için daha fazla fırsat sunmak motivasyon kazanmalarına yardımcı olacaktır.

İş Motivasyonu İçin Saha Teşviği

Çalışanların tamamının veya çoğunun tekrar sahada olması gerekiyorsa teşvikler sunulmalıdır. Farklı seçenekler sunarak çalışanlara seçme hakkı verilebilir. Esnek çalışma saatlerinin yanında ofise geldikleri takdirde geniş çalışma alanlarına sahip olmaları gibi teklifler olabilir. Farklı şirketlerin sunduğu avantajları da göz önünde bulundurarak teklifler oluşturulabilir. Bu teşviklerin iş motivasyonunun sağlanması için özenle planlaması yapılmalıdır. Sahada olacak olan çalışanların endişelerini de anlayarak kendi istekleri doğrultusunda seçim yapmalarına izin verilmelidir.

İş Motivasyonunda Açık İletişim

Çalışanları yeniden ofis ortamına ısındırmak için açık iletişim kurulmalıdır. Karşılıklı olarak birbirini anlayan ekipler ve yöneticiler daha verimli çalışacaktır. Anlaşıldığını hisseden çalışanların iş motivasyonu da yükselerek işe bağlılığı artacaktır. Bunun için aşağıdaki stratejiler kullanılabilir:

  • Çalışanlara güncel olaylar hakkında konuşmaları için alan ve zaman vermek
  • İş dışında nasıl olduklarını sormak
  • Stresi ve tükenmişliği kabul etmek ve çalışanlara yardım etmeye çalışmak
  • İş ile ilgili yaşanan hayal kırıklıkları için teşvik edici konuşmalar yapmak
  • Bireysel ya da ekip çalışmalarına çalışanın isteği doğrultusunda karar vermek

İş Motivasyonu İçin Geleneksel Stratejiler

İK profesyonelleri pandemide yoğun olarak çalışanların ihtiyaçlarına odaklandı. Bu yüzden insanları motive eden geleneksel stratejiler unutuldu. Bu stratejiler aslında iş motivasyonu sağlamak için olmazsa olmaz konumda yer alıyor. Aşağıdaki sorular iş motivasyonunda eksikliklerin bulunmasına yardımcı olabilir.

  • Çalışanları hala çalışmaları için tanıyor ve ödüllendiriyor musunuz?
  • Çalışanların önemsendiğini hissettikleri bir kültürü sürdürüyor musunuz?
  • Çalışanların ekstra çaba ve destek için meslektaşlarını tanıma ve ödüllendirme fırsatları var mı?
  • Çalışanlara, iş sırasında ve dışında sosyal etkinlikler gibi ilişkiler kurmaları için yeterli fırsatlar sunmaya devam ettiniz mi?

İş motivasyonu için pandemiden önce yapılanların aynısı yapılamayabilir ama günümüz şartlarına uygun teşvikleri çalışanlara sağlamak önemlidir. 

Son içerikler

spot_img