Ana SayfaİK AkademiHibrit Çalışma Sistemi

Hibrit Çalışma Sistemi

Yazar

Tarih

Kategori

Covid-19 salgını, hayatın her alanında köklü değişikliklere neden oldu ve olmaya devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen alanlardan biri de çalışma modelleri oldu. Pandeminin başlangıç döneminde sağlık ve güvenlik önceliğiyle sık tercih edilen evden çalışma sistemi ile ofis çalışması birleşerek yeni bir karma çalışma sistemi yarattı. Birçok İK uzmanı ve çalışanın pandemi sonrasında tanıştığı hibrit çalışma sistemi sunduğu esnek ve verimli çalışma modeliyle gün geçtikçe daha sık tercih edilmeye başladı. Birçok şirket 2022 yılında hibrit çalışma modeline kalıcı olarak devam edeceğini açıkladı. Şirketlerin 2022 yılı planlamasında en sık tercih edilen çalışma modeli haline gelen hibrit çalışma modeli nedir, nasıl uygulanır?

Hibrit Çalışma Sistemi Nedir?

Çalışanların haftanın belirli günlerinde ofiste diğer günlerinde de evden çalıştığı sisteme hibrit çalışma modeli adı verilir. Çalışanların haftanın belirli günlerinde ofiste olmasını sağlayan hibrit çalışma sistemi uzaktan ve ofiste çalışma modellerinin avantajlarından tek sistemde faydalanılmasını sağlar.

Esnek çalışma modellerinin sağladığı avantajları kaybetmek istemeyen şirketler pandemi sonrasında da mekân bağımsız çalışma olanağı sağlayan hibrit çalışma modelini kalıcı hale getirmeyi planlıyor. Peki, hibrit çalışma modeli çalışanlar için ne gibi avantajlar sağlıyor?

Hibrit Çalışma Modeli Çalışanlar İçin Avantajlı mı?

Hibrit çalışma modeline bakış açısı çalışanın karakteri, mesleği, sektörü ve çalıştığı şirketin modeli uygulama şekline göre farklılık gösterecektir. Ofis çalışmasına kıyasla daha fazla özgürlük sağlayan hibrit çalışma modeli yapısında aynı anda esneklik ve sosyallik barındırır. Tamamen uzaktan çalışma sisteminde yaşanan ekipler arası iletişim kopukluğu ve çalışanların yalnız hissetmesi gibi sorunlarında önüne geçen hibrit çalışma modeli ideal denge olarak kabul ediliyor.  Hibrit çalışma sistemi,  çalışanların kendi zaman yönetimi planlamalarını oluşturmalarına olanak sağlarken aynı zamanda ekip üyeleri arasındaki işbirliği sağlanmasını mümkün kılıyor. Ofis günleri işbirlikçi girişimler ve ekip çalışmaları için kullanılırken uzaktan çalışma günleri de çalışanlara projeleri üzerinde odaklanarak çalışma imkânı sunuyor. Karma çalışma modeli olarakta bilinen sistemde personel evde rutin çalışmalarını yürütürken aynı zamanda ekiplerin ihtiyaç halinde fiziksel bir ofiste çalışmalarını amaçlayan dönüşümlü bir yapı oluşturuyor. Yapılan araştırmalar özellikle yeni nesil çalışanların hibrit çalışma sistemini tercih ettiği ve Z Kuşağı çalışanların %70’inin hibrit ve uzaktan çalışma modeline ılımlı yaklaştığını gösteriyor.

Dünyada Hibrit Çalışma Modeli

Hibrit çalışma sistemi konusunda büyük şirketler henüz fikir birliği sağlayabilmiş değil. Microsoft toplam 6 ülke ve 2 binin üzerinde çalışanın katılımıyla yaptığı Harris Poll anketi sonuçları doğrultusunda Hibrit çalışma modelini kalıcı hale getirmeyi planlıyor. Ankete katılım sağlayan çalışanların %71’i hibrit çalışma sistemine devam etmek istiyor. Google ve  Adobe hibrit çalışma modelini kalıcı hale getirme kararı alan şirketler arasında yer alırken, Twitter uzaktan çalışma modeline kalıcı şekilde devam ediyor. Türkiye’de bulunan birçok holding ve şirkette de hibrit çalışma modelinin devam etmesi kararı öne çıkıyor.  Eczacıbaşı Topluluğu, Doğuş Holding, Sabancı Topluluğu ve Vodafone hibrit çalışma modelini kalıcı hale getirmeyi hedefleyen şirketler arasında yer alıyor.

 Hibrit çalışma modeli 2021 yılının son ayları itibariyle birçok sektörde ve şirkette denenerek gözlemleniyor. Sistemin uzun süreli avantaj ve dezavantajları, kalıcı olup olmayacağını tartışmak için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi görünüyor.

Son içerikler

spot_img