Ana SayfaDijital İKPerakende Sektöründe İKY ve İK Yazılımı

Perakende Sektöründe İKY ve İK Yazılımı

Yazar

Tarih

Kategori

Perakende sektörü sıklıkla “Perakende insanla başlar, insanla biter” sözüyle tanımlanır. Her aşaması insanla ilgili olan perakende sektörü, insan kaynakları süreci en karmaşık ve zorlu olan sektörler arasında yer alır. Perakende sektöründe insan kaynakları yönetimi, personel devir oranının yüksekliği, sektörün ve şirketlerin sürekli büyüme eğilimi göstermesi gibi nedenlerle titizlikle takip edilmelidir. Perakende sektöründe insan kaynakları yönetimi, büyük bir organizasyonu yönetmek anlamına gelir. Sektörde yer alan şirketlerin kısa veya uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmesi için iş gücünün verimli ve sağlıklı şekilde yönetilmesi kritik önem arz eder. Müşteri ile temasın yoğun olduğu perakende sektöründe, işletme başarısının sağlanabilmesi ve sürdürülebilmesi için işe alım ve performans değerlendirme süreçlerinin sorunsuz şekilde yürütülmesi gerekir. Etkin ve verimli bir insan kaynakları yönetimiyle şirketler hedeflerine başarıyla ulaşabilir.

Perakende Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetimi ve Önemi

2019 yılı verileri doğrultusunda 25 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen dünya perakende sektörü, birçok sektöre doğrudan temas eder. Perakendecilik, üreticiden alınan ürünün,  tüketiciye sunulması sürecinde ürünlerin naklini sağlayan aracılık hizmetlerine verilen isimdir.  Perakende sektörü, son derece canlı, yeniliklere açık bir yapı sunar. Oldukça dinamik bir sektör olan perakende sektöründe çalışan kişilerin gerekli özelliklere sahip, işe alımda gerekli kriterlerden geçmiş ve motivasyonu yüksek kişilerden oluşması oldukça önemlidir. Yoğun rekabet ortamının hâkim olduğu perakende sektöründe insan kaynakları yönetimi çerçevesinde yapılan tüm hatalar işletmenin kısa veya uzun vadeli hedeflerine ulaşmasına engel teşkil eder.

Perakende Sektöründeki İşletmeler İçin İK Yazılımının Önemi

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin İK yönetimi süreçlerinin, 360 derece, sorunsuz ve hızlı ilerletilmesi, iş gücü yönetiminin yapılandırılması için İK yazılımı hayati konumdadır. İş gücü devir oranı (turnover rate) yüksek sektörler arasında yer alan perakende sektöründe kullanılan bir İK yazılımı ile 360 derece insan kaynakları yönetimi ile işletme lehine olacak şekilde iş gücü devir oranları ve buna bağlı oluşan mali kayıplar azalır. Perakende sektöründe faaliyet gösteren köklü firma ve KOBİlerin; PDKS, izin & zaman yönetimi, işe alım ve personel eğitimi gibi işlemleri bir İK yazılımı pratik şekilde yönetilebilir. Gıdadan tekstile, süpermarket zincirlerinden kozmetiğe kadar perakende sektöründe faaliyet gösteren birçok firma 360 derece insan kaynakları yönetimi ile İK süreçlerini verimli şekilde yönetir ve rakip firmalara karşı rekabet avantajı sağlar.

Perakende Sektörü İçin İK Yazılımları ve Çeşitleri

İşe Alım: Perakende sektörü, turnover rate oranı en yüksek sektörler arasında yer aldığından işe alımlar kritik öne sahiptir. İşe alım modülü ile işletmeye özel özgeçmiş havuzları oluşturulabilir, özgeçmişlerin hangi kanaldan geldiği tespit edilebilir, açık pozisyonlar belirlenebilir. Hangi departmanların işe alıma ihtiyaç duyduğu belirlenebilir, uygun adayların işe alımı, olumsuz adayların kara listeye alınması gibi tüm süreçler yönetilebilir.

İş Gücü Yönetimi: Her aşamasında insana temas eden perakende sektörü iş gücünün en etkin rol aldığı sektörlerden biridir. İş gücü yönetimi modülü ile perakende sektöründe yer alan işletmeler iş gücü yönetimini daha verimli şekilde planlar. İş gücü yönetimi modülü, çalışanların ücretli veya ücretsiz, hastalık, evlilik gibi izinlerin yönetilmesine olanak sağlar. İş gücü yönetimi modülü ile çalışma saatleri, fazla mesailerin hesabını pratik şekilde yapabilir.

Performans: Performans değerlendirme modülü, KPI (Anahtar Performans Göstergesi) ile periyodik zaman dilimlerinde performans değerlendirmeleri oluşturarak çalışanlarınızın gerçek performanslarını hesaplamanıza olanak sağlar. Çalışanların hedef ve yetkinliklerinin değerlendirilmesi sayesinde iyileştirme için eğitimler düzenlenebilir. Performans değerlendirmelerini sonucunda çalışanlar ödüllendirilerek motivasyonları arttırılabilir.

Eğitim: Gelişmelerin ve tüketici eğilimlerinin direkt ve en yoğun hissedildiği alanların başında perakende sektörü gelir. Perakende sektörü çalışanları için büyük öneme sahip işletme içi ve dışı eğitim süreç ve sonuçları eğitim modülü ile planlanabilir.

Geri Bildirim: Perakende sektörü çalışanlarının aidiyet duygusunu ve katılımını arttırmaya yönelik geri bildirim modülü ile ekibin ruh hali ölçülebilir. Çalışanlardan alınan verilerin işlenmesiyle işletme içi motivasyon sağlanabilir.

İdenfit’in Perakende Sektöründeki Referansları

İdenfit’in perakende sektöründe sunduğu hizmetler ve referansları için sektörler bölümünden perakende sektörü sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img