Bilinçsiz önyargı iş süreçlerinizi düşündüğünüzden daha çok etkiliyor olabilir. Uzmanlar kararlarımızın yüzde 93 oranında bilinçaltımız tarafından belirlendiğini düşünüyor. Günlük hayatınız ve iş hayatınızda her ne kadar objektif yaklaşmaya çalışsanız da önyargılar karar verme süreçlerinizi etkileyebiliyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımının insan kaynaklarının odağında yer aldığı bugünlerde bilinçsiz önyargılarınızı keşfetmeniz önem taşıyor. Gerçekten kapsayıcı bir kurum kültürü için öncelikle farkında olmadığınız önyargılarınızı keşfetmeniz gerekiyor.
Bilinçsiz Önyargı Nedir?
Bilinçsiz önyargı, herhangi bir birey veya olayla ilgili yeterince bilgi sahibi olmadan bir yargıya sahip olma durumunu ifade ediyor. Genellikle ait olunan toplumun genel geçer değer yargıları ile şekillenen bu ön kabuller bilinçsiz şekilde gelişiyor. Çevre koşulları, medya, çocukluk çağında alınan eğitim ve kişisel deneyimlere göre kişiler çeşitli önyargılara sahip olabiliyor. İnsan beyni geçmiş tecrübeleri ve sosyal uyumu neticesinde kabul ettiği yargının doğruluğuna inanmaya meyilli oluyor. Otomatik olarak tetiklenen önyargılar kişinin algıları ve davranışları arasında tutarsızlıklar gelişmesine neden olabiliyor. Örneğin işe alım sürecinde çeşitlilik hedefi ile yolan çıkan bir İK profesyoneli farkında olmadan kendine en çok benzeyen adayı tercih edebiliyor. İşe alım görüşmelerinde bilinçsiz olarak önyargılarını nedeniyle bazı adaylara daha az samimi davranıp daha yargılayıcı yaklaştığının farkında olmayabiliyor. Peki bu önyargıların ortadan kaldırılması mümkün mü? Bu noktada kişinin önyargılı olduğu durumları tespit etmesi ve değiştirmek için gönüllü olması gerekiyor. İşyerinde önyargı kültürü ile savaşmak için kişiden başlayarak genele yayılan bir tutum izlenmesi öneriliyor.
İşyerinde Bilinçsiz Önyargıya Neden Dikkat Etmeliyiz?
İK profesyonelleri çeşitliliğe sahip takımların çok daha verimli olduğunu ifade ediyor. Farklı bakış açıları ve deneyimlere sahip ekipler olayları derinlemesine irdeleyerek daha etkili kararlar verebiliyorlar. Dahil edici ve esnek kuruluşlar ile daha iyi çatışmalar ve daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Çeşitlilik konusunda yapılan araştırmalar sonucunda iş dünyasında etkili olabilecek 150’den fazla önyargı çeşidi olduğu ifade ediliyor. Irk, cinsiyet, boy, medeni durum ve hatta fiziki görünüm dahi iş süreçlerinde etkili olabiliyor. Yapılan araştırmalar yöneticilerin genellikle kendilerine benzeyen adaylarla çalışmayı tercih ettiğini gösteriyor. Birbirine benzer çalışanlar tek tip bakış açısı ve sonucunda verim kaybına neden olabiliyor. Farkında olmadan önyargı kurbanı edilen kişiler iş dünyasına dahil olmakta zorluklar yaşıyor. Daha verimli ve gerçekten çeşitli, kapsayıcı bir iş yeri kültürü yaratılması için bireysel olarak ön yargılarımızı gözden geçirmemiz önem taşıyor.