Ana SayfaİK AkademiYetkinlik Nedir? Yetkinlik Rehberi

Yetkinlik Nedir? Yetkinlik Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

Yetkinlik nedir sorusu özellikle kariyerini inşa etme döneminde veya CV hazırlama aşamasında olan kişiler tarafından oldukça sık merak ediliyor. Yetkinlik değerlendirme, işletmelerin belirli dönemlerde çalışanları hakkında bilgi toplamak amacıyla sürdürdüğü çalışmalar olarak adlandırılıyor. Değerlendirme kriterleri, rutini ve uygulama tarzı işletme ve sektöre göre farklılık gösterebiliyor.

Yetkinlik Nedir?

Kişilerin aldığı eğitim ve edindiği tecrübeler sonucunda edindiği özel bilgi, birikim, beceri ve teknik uzmanlığı ifade eden kavramdır. Bu kavram iş dünyasında istenilen sonucu sağlamak için gerekli olan kişisel özellikleri ifade eder. Yetkinlikle davranışlardan ziyade başarıya ulaşılması için gerekli olan kişisel özelliklerinin birleşimi ifade edilir. Bu bileşenler bilgi, beceri, davranış, tutum ve performans olarak sıralanabilir.

Yetkinlik Değerlendirme Nedir?

Yetkinlikler çalışanların görevleri ile ilgili önceden belirlenen belirli standartlar çerçevesinde ölçülebilen tüm özellikleridir. Ekibin bir üyesini takım arkadaşlarından ayıran ayırt edici donanım ve özelliklerde yetkinlikler arasında tanımlanır. Yetkinlikle ilgili ölçümler farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

Yetkinlik Bazlı Performans Değerlendirme

Yetkinlik bazlı performans değerlendirme, iş süreç ve sonuçları üzerinde etkisi olan bireysel yetkinliklerin ölçülmesidir. Çalışanların işletme içinde yetenek ve davranışlarını ölçmeyi amaçlayan belirlenen metriklerle performans değerlendirmesi yapılabilir. Günümüzde performans değerlendirmeleri genellikle 360 derece olarak gerçekleştirilir. Ekipte yer alan tüm bireyler astı, kendisi, eşiti ve üstü tarafından değerlendirilebilir.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?

Yetkinlik bazlı mülakat, kişinin geçmiş tecrübeleri ile başvurduğu pozisyonda başarılı olup olmayacağının değerlendirildiği tekniktir. İK ekibi kişinin geçmiş iş deneyimleri ve başarılarını inceleyerek gelecek iş hayatı hakkında fikir edinir. Yetkinlik bazlı mülakat soruları genellikle takım çalışmasına uyum, sorumluluk duygusu, liderlik vasfı ve zaman yönetimi gibi nitelikleri ölçmeyi hedefler. Yetkinlik bazlı mülakat soruları en sık bu kalıpla kullanılır.

İş hayatınızda ….. ile ilgili deneyiminizden bahseder misiniz? Neler yapmıştınız?
Bize ….. ile ilgili bir örnek verir misiniz? Nasıl çözümlediniz?
Geçmişte ….. bir durumu anlatır mısınız? Nasıl üstesinden geldiniz?

Dijital Yetkinlik Nedir?

Son zamanlarda yetkinlikler arasında ilk sırada yer alan dijital yetkinlik, dijital teknolojilere erişim, çevrimiçi kaynaklar, araç ve hizmetleri uygun kullanabilme, değerlendirme ve yaşam boyu öğrenme süreçlerine adapte edebilme yeteneği olarak tanımlanır. Yapay zeka, bulut bilişim benzeri yeni teknolojilerin gelişmesi ile dijital yetkinlik geleceğin en önemli yetkinlikleri arasında yer alacaktır. Dijitalleşme süreci kişilerin yaşam biçimi, eğitim ve iletişim biçimine kadar köklü değişimlere neden olduğundan dijital yetkinlik yaşam boyu geliştirilmelidir.


Son içerikler

spot_img