Ana SayfaİK AkademiYetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri

Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri

Yazar

Tarih

Kategori

Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri, adayın geçmiş performans deneyimlerini ve problemler karşısında gösterdiği davranış biçimlerini ele aldığı için son zamanlarda en sık tercih edilen mülakat teknikleri arasındadır. Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri sayesinde İK uzmanları işe alımda adayın geçmiş tecrübelerine bakarak bir nevi gelecekteki performansını öngörmeye çalışır.

Yetkinlik bazlı mülakat nedir, yetkinlik bazlı mülakat yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, mülakat tekniklerinde en yaygın yetkinlikler nelerdir, yetkinlik bazlı mülakatta etkili cevap nasıl verilmelidir ve yetkinlik bazlı mülakat soru kalıpları nelerdir gibi çeşitli soruların cevaplarını sizler için derledik.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?

Yetkinlik bazlı mülakat, kişinin geçmişte yaşadığı tecrübelere dayanarak başvurduğu pozisyonda başarılı olmasını sağlayacak yetkinliklere sahip olup olmadığını öğrenmeye yönelik bir tekniktir. Çalışanın geçmişte edinmiş olduğu deneyimler gelecek iş hayatındaki performansı hakkında işverene ve İK ekibine fikir verecektir. Kişinin geçmişte neleri deneyimlemiş olduğu aslında adayın sizin için doğru aday mı olup olmadığını gösterecektir.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yetkinlik bazlı mülakata katılacak olan adayın mülakat sırasında dikkat etmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Mülakat sırasında sorulan sorulara hikayeleştirme yaparak cevap vermesi gerekir. Ayrıca her soru için farklı bir hikaye ve senaryo ile karşılarına çıkmaları beklenir. Sorulara düşünerek ve kendinden emin cevaplar vermelilerdir. Aday karşısındaki İK’cıyı etkilemek için kendini en iyi şekilde ifade etmelidir.     

Yetkinlik bazlı mülakat yapacak olan bir İnsan Kaynakları Uzmanının da mülakat sırasında dikkat etmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Öncelikle adayın geçmiş tecrübelerini anlatırken ki hikayeleştirmelerini çok dikkatli şekilde dinlemeli ve notlar almalıdır. Dikkatli şekilde dinlediğini adayın hissetmesini sağlamalıdır. Sessizlik olduğu zaman adayın sağlıklı şekilde düşünmesine imkan sağlamalıdır.  

Yetkinlik Bazlı Mülakat Tekniklerinde En Yaygın Yetkinlikler 

Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri çerçevesinde işverenler veya insan kaynakları uzmanlarının aramış oldukları ve sorularla adayları sıkıştırdıkları en temel yetkinlik başlıkları şu şekildedir:

  • Takım Çalışması: Takım çalışma faaliyetleri içerisinde yaşadığınız süreçler ve edindiğiniz tecrübeler ile ilgili detayları anlatmanız beklenir.
  • Sorumluluk & Risk Alma: Geçmiş iş tecrübelerinizde bir proje için almış olduğunuz sorumluluk sürecini anlatmanız veya iş hayatında almış olduğunuz en büyük risk ve risk unsurlarını değerlendirmeniz istenir.
  • Liderlik: İş deneyimlerinde ekiplere liderlik yaptığınız projeleri, anları anlatmanız beklenir.  
  • Problem Çözme: Bugüne kadar iş hayatınızda yaşamış olduğunuz en büyük problemin ne olduğu ve bu problemi nasıl çözüme kavuşturduğunuz hakkında sorular sorulur.
  • Zaman Yönetimi: Bu noktada birden çok işi bir arada yapmanız beklendiğinde sizden zaman yönetimini nasıl sağladığınızı anlatmanız beklenir. İşleri önem ve öncelik sıralamasına göre nasıl sınıflandırdığınız ve proje yönetim sürecinde zamanı nasıl kullandığınız merak konusudur. 

Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Sorularına Etkili Cevap Verebilmek

Yetkinlik bazlı mülakat soruları karşısında İK uzmanları tarafından adayların etkili ve fark yaratan cevaplar vermesi beklenir. Adayların istenilen cevapları vermesi için mülakat öncesinde hazırlanması gerekir. İlk basamak şirketin aradığı yetkinliklerin belirlenmesidir. Bu kritik ve en önemli kısımdır. Ardından ise bu yetkinliklerle ilgili muhtemel soru örnekleri listelenmelidir. Son basamak ise bu sorulara verilecek cevaplar için tasarım şablonu hazırlamaktır. Tüm bunlar gerçekleştirildiğinde aday yetkinlik bazlı mülakata kendini hazır hissederek girebilir ve etkili cevaplar verebilir.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Soru Kalıpları

Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri konusunda en çok aranan konu başlıklarından biri hiç şüphesiz mülakat sırasında sorulan sorulardır. Yetkinlik bazlı mülakat tekniklerinde sorular genellikle geçmiş zamanda yaşanılan deneyimlerin anlatılması ve örnek verilmesi üzerine kuruludur. 

  • İş hayatınızda ….. ile ilgili deneyiminizden bahseder misiniz? Neler yapmıştınız?
  • Bize ….. ile ilgili bir örnek verir misiniz? Nasıl çözümlediniz?
  • Geçmişte ….. bir durumu anlatır mısınız? Nasıl üstesinden geldiniz?

İş görüşmesi sırasında yukarıda belirtilen soru kalıpları ile karşılaşırsanız bilin ki yetkinlik bazlı mülakat süreci içerisindesiniz. Bu sorular sizin geçmiş deneyimleriniz doğrultusunda gelecekte neler yapabileceğiniz ile ilgili olarak size yöneltiliyor. Daha somut olarak yetkinlik bazlı mülakat teknikleri soru örnekleri aşağıdaki gibidir:

  • İş hayatınızda ekibinizden biriyle anlaşamadığınız bir durumu anlatır mısınız? Çözüm için neler yaptınız?
  • Geçmişte zor bir müşteri ile başa çıktığınız bir durumu anlatır mısınız?
  • İş bitiriciliğiniz sayesinde önemli ve zor bir görevi tamamladığınız bir deneyiminizi anlatır mısınız?
  • İş hayatınız boyunca aldığınız en önemli risk sizce neydi? Sonuçları neler oldu?
  • Önemli bir projeyi nasıl planladığınızı ve yürüttüğünüzü anlatır mısınız? Zaman çizelgesini nasıl planladınız? Ne gibi aksaklıklar yaşadınız?
  • Bugüne dek iş hayatında yaşamış olduğunuz en büyük problem neydi? Bu problemi nasıl çözüme kavuşturdunuz?

Son içerikler

spot_img