Ana SayfaGüncel BilgilerÇalışan Yetkilendirmesi

Çalışan Yetkilendirmesi

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan yetkilendirmesi, liderlerin ekip üyelerine gerekli araç, kaynak ve özgürlüğü sağlamalarına odaklanan bir sistemdir. Çalışan bağlılığı konusunda oldukça önemli bir yer kaplayan yetkilendirme sistemi üretkenlik ve katılım konusunda da ciddi avantajlar sağlar. Açık kurum kültürü ve insan odaklı insan kaynakları yaklaşımının da desteklediği şekilde çalışanların sistemde daha etkin rol oynamasını teşvik eder. Doğru yetkilendirme ile yöneticiler ihtiyaç duydukları zamana sahip olurken çalışanlarda gelişim fırsatı yakalar. İyi liderlik vasıfları arasında önemli bir yer kaplayan yetkilendirme sağlıklı bir planlama dahilinde yürütülmesi gereken ciddi bir süreçtir.

Çalışan Yetkilendirmesi Zaman İsteyen Bir Süreçtir

Doğru yetkilendirme için görevlerden kaçınan veya aşırı kontrolcü yönetici yaklaşımları hayal edilen sonuçları sağlamaz. Görev, sorumluluk ve yetkinliklerin dikey olarak ilgili çalışanlara aktarıldığı bir sistem kurulmalıdır. Yönetimden başlanarak dikey olarak uygulanması önerilen yaklaşımın bir süreç olduğu unutulmadan sistematik ve planlı adımlar atılmalıdır. Çalışanların sorumluluk almasını destekleyen bir yaklaşım ile ortak örgütsel hedeflere daha hızlı ulaşılabilir. Planlama sürecinde uzun vadeli avantajlar göz önüne alınarak kararlı ve sabırlı olunması gerekir. Çalışanlara doğru kaynak ve araçların sağlanması ile daha özgüvenli ve daha motive bir ekip oluşturulabilir.

Güven Odaklı Bir Sistem Oluşturun

Çalışanların gelişimini destekleyen bir iş yerinde çalışmak günümüzde potansiyel yeteneklerin en çok önemsediği konular arasında yer alıyor. Tartışmaların gücünden faydalanan ve güvene dayalı ölçülebilir politikalar benimseyen şirketler sektörlerinde ciddi avantajlar sağlıyor. Şirket kültürü ile uyumlu ve güvene dayalı bir sistemle çalışanlar gerçekten değerli hissederek motive oluyor. Yetkilendirme sürecinin aşamalarla uygulanması potansiyel aksama ve hatalara engel oluyor. Uzmanlar öncelikle çalışan için doğru görevlerin belirlenmesi ve kesin şekilde görev tanımının netleştirilmesini öneriyor. Çalışanların görev tanımına aşina olması ve kendine uygun bir sistem geliştirmesi için zaman tanımanız tavsiye ediliyor. Çalışanların bir süre kontrollü olarak kendi kararlarını alması ile son aşamaya geçiş yapılabiliyor. Son aşaması amaçlanan yetkilendirme noktası oluyor ve çalışanlar herhangi bir geri bildirim yapmadan görev tanımları ile ilgili kararları sürdürebiliyor.

Son içerikler