Pygmalion etkisi yani; kendi kendini gerçekleştiren kehanet, iş dünyasında da etki gösteriyor olabilir mi? Duyduğumuz inançlar biz farkında olmasak dahi kararlarımızı etkileyebilir mi? İlk duyduğunuzda kulağa kehanet veya batıl inanç gibi gelse dahi Pygmalion etkisi verimli çalışmamızı engelliyor olabilir mi? Öğretmenlerin çocuklara yaklaşımlarının, kendini gerçekleştiren kehanetlere dönüştüğü uzun süredir biliniyor. Bir öğretmenin çocuğun dikkatsiz, yavaş veya yetenekli olduğunu düşünmesinin çocuğun gelişiminde etkili olduğu savunuluyor. Peki bu durum iş dünyasında nasıl yansımalara neden oluyor?
Pygmalion Etkisi Nedir?
Pygmalion etkisi, adını Eski Yunan mitolojisinde yaşayan usta bir yontucudan ve onun ilgi çekici hikayesinden alıyor. İnanışa göre Pygmalion, birçok kadın tarafından çok beğenilen bir duvar ustası ancak hayal ettiği kadını bir türlü bulamıyor. Bir gün fildişinden bir heykel yapmaya karar veriyor ve heykele “Galatea” adını veriyor. Pygmalion’un kendi yarattığı bu heykele sevgi ve ilgisini fark eden tanrılar Galatea’ya can veriyor böylece evleniyorlar. Yarattığı esere çok inanan Pygmalion’un hayalleri gerçekleşiyor. Adını eski çağ masallarından alan bu etki temelinde şunu ifade ediyor; kişinin beklentileri motivasyon ve davranışlarının şekillenmesinde rol oynuyor. Kişinin kendinden veya çevresinden beklentileri, farkında olmadan şekillenen davranışlar ile gerçek haline geliyor.
İş Hayatında Nasıl Etkilere Neden Olur?
İş hayatında bu etkinin örneklerine oldukça sık rastlarız. Pygmalion etkisi, beklentiler, iletişim, liderlik, motivasyon ve performans gibi birçok farklı değişkeni kapsar. Beklentilerin iş süreçlerini doğrudan etkilediğini gösteren bu kavram, yöneticilerin daha verimli iş süreçleri için dikkate alması gereken detaylara dikkat çeker. Bir yöneticinin içten bir gülümsemesi, çalışana gerçekten inandığını gösteren konuşma, jest ve mimikleri benzeri tüm adımlar çalışanın beklentileri karşılamak konusunda daha istekli olmasını sağlar. Kendine güven duyulan çalışanlar iş süreçlerinde buna bağlı olarak daha çok çaba gösterir. Tam tersi olarak baskı, gereksiz eleştiriler ve olumsuz beden dili de çalışanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Özetle yöneticilerin kehanetleri mutlaka bir kendini gerçekleştirir!