Beceri temelli işe alım son zamanlarda İK dünyasında en sık konuşulan konular arasında yer alıyor. Uzun yıllardır hüküm süren ve diploma enflasyonu olarak adlandırılan süreç yavaş yavaş büyüsünü kaybediyor. Özellikle 2000’li yılların başlarında artış gösteren diploma enflasyonu kavramı işe alım süreçlerinde iş tanımı için gerekli olmayan diploma, yeterlilik belgeleri gibi şartların koşul olarak ele alınmasını ifade ediyor. Uzun yıllardır işe alım süreçlerinde aday havuzunu daraltmak amacıyla gerekli olup olmadığı düşünülmeden belirlenen kriterler günümüzde hayal edilen verimi sağlamıyor. Artık aday havuzlarında birçok diploması, yabancı dili ve yeterlilik belgesi olan adaylar arasında doğru yeteneğe ulaşmak için yeni bir sistem belirlenmesi gerekiyor. Beceri temelli işe alım yöntemi pandemi sonrasında etkisini her geçen gün arttırıyor. İnsan kaynaklarında yaşanan köklü değişim süreciyle önem kazanan bu yöntemle gizli yeteneklerin keşfedilmesi hedefleniyor.
Beceri Temelli İşe Alım ile Ne Hedefleniyor?
Son yıllarda dijitalleşme etkisiyle bazı alanlarda arz talep dengesinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bilişim, veri analizi ve benzeri konularda uygun nitelikte adaylara ulaşılamadığı için işe alım süreçlerinde diploma şartlarında esnek politikalar izlenebiliyor. Aday havuzunun geniş olduğu bazı alanlarda da en doğru adaya ulaşmak için yetkinlik bazlı mülakat tekniği uygulanabiliyor. İş ilanlarında aranan niteliklerde de aranan şartlar yavaş yavaş kendini aranan becerilere bırakıyor. İK profesyonelleri potansiyel adayları somut maddeler yerine pozisyonun gerektirdiği becerilere uygunluk yönüyle değerlendiriyor.
Yetkinlik Bazlı Mülakat Tekniği Nasıl Uygulanıyor?
Beceri temelli işe alım ve yetkinlik bazlı mülakat tekniği özellikle bilgi teknolojileri alanında son zamanlarda oldukça sık kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Yetkinlik bazlı mülakat tekniğinde adayların geçmiş iş süreçleri ve olası sorunlar karşısında sergiledikleri tavırlar esas alınıyor. İnsan kaynakları profesyonelleri adayın geçmiş tecrübelerine dayanarak gelecek performanslarını belirlemeyi amaçlıyor. Yetkinlik bazlı mülakat tekniğinde sorular genellikle adayın geçmişte yaşadığı tecrübeler, olaylar ve bunlar karşısında verdiği tepkiler çevresinde ilerliyor. Adayların reel olmayan portreler çizmesi değil iş süreçlerine dair detaylı bilgiler vermesi sağlanarak doğru yeteneğe ulaşılması hedefleniyor. Beceri temelli işe alım süreçleri ve yetenek bazlı mülakat tekniği ile yeni yetenekler aday havuzuna dahil edilebiliyor.
Idenfit işe alım modülüyle İK departmanı olarak, işe alım sürecini oluşturan açık pozisyonların belirlenmesi ve arayışın farklı kanallarda paylaşılması, özgeçmiş havuzlarının oluşturulması, bu özgeçmişlerin hangi kanaldan geldiğinin belirlenmesi, hangi departmanın bu alıma ihtiyaç duyduğunun tespiti, olumlu adayların bir sonraki sürece geçirilmesi ya da olumsuz adayların blackliste alınması gibi çok kademeli işler kolaylıkla yürütülebilir.