Çalışan yıpranması, derin motivasyon düşüşü, tükenmişlik hissi, işe karşı ilgisizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilen çalışan yıpranması, uzun vadede şirket atmosferi açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu durumla mücadele etmek için izlenmesi gereken belli başlı stratejiler bulunuyor. Kurumsal kriz anlarını önlemenize yardımcı yol açacak strateji önerilerini sizler için bir araya getirdik. Hazırsanız sayfayı aşağı doğru kaydırarak incelemeye başlayalım.
Çalışanlarınızla Daha Sık Kontakt Kurun
Duygusal bir varlık olan insan önemsendiğini ve ilgi gördüğünü bilmek ister. Çalışanlarınıza sadece iş ortakları olarak bakmanız gergin bir iş atmosferi gelişmesine neden olur. Karizmatik liderlik anlayışı ancak hiyerarşideki her birey ile özel olarak ilgilenmesi ile uygulanır. Etkin iletişim halinde çalışanların sürece ve kurum atmosferine bağlılığı kuvvetlenecektir. Bu bağlamda her bir çalışanla samimi bir dil ile kurulan kısa süreli sohbetler pozitif etki yapacaktır.
Görüşlere Değer Verin
İş yerindeki genel işleyiş hakkında çalışanların fikirlerine önem vermek hem sinerji hem de genel motivasyona katkı sağlar. Prosese dair fikirleri sorulan ve önemsenen çalışanların projeye ve kuruma olan inançları artacaktır. Kendini ifade etmesi ve sürece katılımı desteklenen çalışanlarda potansiyelini daha fazla ortaya koyma isteği artacaktır. Özellik yeni kuşak çalışanları sürece katmak oldukça önemlidir. Gelişim olanakları desteklendiğinde potansiyel anlamında daha nitelikli işler ortaya koyabilirler.
Çalışanlarınızı Takdir Edin
Ülkemizde iş yerinde takdir edilmediğini düşünenlerin oranı oldukça yüksektir. Yaptıkları işler neticesinde olumlu geri dönüşler alan çalışanlarda belli bir amaca hizmet etmenin mutluluğu gözlenecektir. Çalışmalarında takdir edilen çalışanlarda daha büyük rollere aday olma isteği artabilir ki bu durumda kurumsallık açısından önemlidir. Her çalışanın ilgi, alaka ve yetenekleri farklılık gösterir. Görev ve rol dağılımında bu farklılıkları göz önüne alıp buna göre bir görev paylaşımı yapmak iş gücünden maksimum faydayı sağlamak adına önemlidir. Yeteneklerine uygun alanda değerlendirilmeyen çalışanlarda zaman içinde süreçten kopma ve motivasyon kaybı gözlemlenir. Bu durum uzun vadede şirkete zarar verir.
Çalışanlarınızın Kişisel Gelişimlerini Destekleyin
Eğitim hayat boyu devam eden bir süreçtir. Sizler de kurumsal olarak çalışanlarınızın gelişimlerini destekleyebilirsiniz. Bu onlara değer gördüklerini hissettirmenin yanında gelişim anlamında da harika fırsatlar sunacaktır. İş yerinde ya da online olarak verilecek çeşitli konuda eğitimler, çeşitli alanlarda work shoplar ya da kurslar düzenleyebilirsiniz.
Bu eğitimler ya da uygulamalar ofis ortamında yapılabileceği gibi doğa ile iç içe mekanlarda da düzenlenebiliyor. Farkındalıkları artan ve mental güçlenmeleri artan çalışanların iş odaklanmalarında da artış gözlenecektir.
Çalışma Ortamını İyileştirmenin Gücüne İnanın
Bulunduğu ortamın düzeninin insan psikolojisi üzerindeki etkileri yadsınamaz bir gerçektir. Klasik ve kasvetli bir ofis ortamı çalışanları bir süre sonra tekdüzeliğe ve psikolojik yıkıma sürükler. Bunun yerine renkli ve nezih bir ortam sunularak çalışanlarda ferahlama hissi uyandırmak elzemdir. Hoş bir çalışma ortamında çalışmak çalışanlarınızda doping etkisi yaratır. Bu konuda iç dizayn konusunda profesyonel ekiplerden hizmet alabilirsiniz. Demokratik bir ortam olması açısından fiziksel ortam dizaynı konusunda çalışanlarınızın da fikrini alabilirsiniz.
Çalışma Saatlerinin Esnekliğinin Pozitif Yansımaları
Çalışanların iş dışındaki sosyal hayatlarını kısıtlayıcı uzun çalışma saatleri verimliliğe ve psikolojiye zarar verir. Bunun yanında radikal kararlar alarak iş yükünü aksatmamak kaydıyla esnek çalışma saatlerine geçebilirsiniz. Dünyada bu konuda pek çok faydalı model vardır. Çalışanların kendi çalışma saatlerini seçebildiği bir modeli işyeri sistemine entegre edebilirsiniz. Böylece iş hayatı ve sosyal hayatı arasında başarılı bir denge kuran çalışanları kendilerini işlerine daha rahat verir.
Çalışan yıpranması ile mücadale hususunda dijitalleşmenin gücünden faydalanabilirsiniz. İKY yazılım sistemimizi kurumsal sisteminize entegre ederek çalışanlarınızın iş yükünü hafifletebilirsiniz. Bu sayede daha kısa sürelerle daha etkili çalışan paydaşlar efektiflik anlamında aşama kaydeder. Çalışma modeli oluştururken uzaktan ve ofis ortamında çalışmayı kombinleyerek hibrit bir model de oluşturabilirsiniz. Hibrit çalışma modeli hem çalışanın kurum kültürüne yabancılaşmasını engeller hem de zamandan tasarruf edip verimliliğini arttırır.
Geleneksel Aktiviteler Çalışanlarınızı Mutlu Edecektir
Geleneksel hale gelmiş aktiviteler çalışanlarınızın motivasyonlarını arttırır. Kurumsal olarak yapılan doğa yürüyüşleri, aile buluşmaları ya da kamp gibi aktiviteler sosyalleşmeyi sağlayarak stres seviyesini azaltır. Güçlü bir marka imajı açısından da prestijli olan bu tip eylemler bir süre sonra çalışanlarınızın en çok beklediği günler arasına girecektir. Yıllar geçtikçe sınırları ve çerçevesi netleşen aktiviteler önerilen bir şirket modelinin özellikleri arasındadır.
Özel Günleri Unutmayın
Çalışanlarınızın doğum günleri gibi özel günlerini hatırlamak ve kutlamak kendilerini özel hissetmelerini sağlar. Bu tip günlerde özellikle dijital kanallardan atılan kutlama mesajları olumlu bir çalışan psikolojisi için önemlidir. Dijital programlardan faydalanarak takibi yapılabilen özel günlerin hatırlanması ve kutlanması çalışan yıpranması ile mücadelede olumlu bir etkiye sahiptir.