Ana SayfaİK AkademiEtkili İş İlanı Oluşturma Rehberi

Etkili İş İlanı Oluşturma Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

Etkili iş ilanı hazırlama konusunda yeterince bilgi sahibi misiniz? Cevabınız çok güçlü bir “Evet.” değilse önerilerimizi incelemeye başlayabilirsiniz. Çünkü yetenek krizinin her geçen gün varlığını kuvvetlendirdiği günümüz iş dünyasında, işe alım her geçen gün daha önemli bir rol oynuyor. Bu noktada işe alım sürecini baştan uca yeniden şekillendirmek kaçınılmaz hale geliyor. İşe alım sürecinin ilk adımı ve sizin ideal adaylarla ilk temasınız olan iş ilanlarının da titizlikle incelenmesi gerekiyor.

Boş pozisyonları için yıldız elemanlara ulaşmak İKY profesyonellerinin başlıca görev alanları arasında yer alıyor. Peki iş başvurularının daha nitelikli hazırlanması için
hangi detayların dikkate alınması gerekiyor? İş başvurularında en etkileyici öz geçmişlere ulaşmak için en etkili iş ilanı oluşturma rehberini sizler için derledik.

İş İlanında Görev Tanımı Konusunda Net Bir Tutum Sergilemeye Özen Gösterin

İlgili ilanı hazırlarken karmaşık ve kapalı ifadelerden kaçının. Ayrıca iş hayatının her
basamağında şeffaflık etkili ve verimli bir yöntemdir. İşin gereklilikleri ve adayda aranan niteliklerle ilgili detaylı bir tanımlama yapmanız önerilir. İlanınızda aradığınız aday türünün yanı sıra tercih edilen beceri ve nitelikleri açıkça yer almalıdır. Aradığınız nitelikler kısmında mezuniyet bilgileri, dil becerileri, ihtiyaç duyulan spesifik nitelikler gibi konularda detaylı açıklamalar yapmaya özen göstermelisiniz.

İş ilanlarında kurumsal imajınızı yansıtan donelere yer vermekten çekinmeyin.
İlanlarda şirketin logosunu ve varsa mottosunu kullanabilirsiniz. Bu çoğu adayda
güçlü bir izlenim yaratabilir. Marka ikonlarını ve şirket kültürüne dair önemli noktaları iş ilanlarında yansıtmak profesyonel anlamda da önerilen bir
durumdur.

İlanınızda Pozisyonla İlgili Teknik Detaylara Yer Vermeyi Unutmayın

İş ilanınızda pozisyonla ilgili çalışma saatleri, hibrit ya da ofisten çalışma durumu gibi
teknik detaylara yer vermeniz önerilir. Özellikle çalışma saatleri ve günleri pek çok
aday tarafından çok merak edilmektedir. İş ilanında bu tip konulara şeffaf bir şekilde
cevap vermek adayların gerginliğini azaltmak adına oldukça önemlidir.
İlanlarda yer verilmesi gereken bir diğer konu da çalışma adresinin neresi olacağıdır.
Özellikle büyük şehirlerde çalışma adresiyle ilgili detaylı bilgi verilmesi
oldukça önemlidir ve hatalı başvuruların önüne geçecektir.

Etkili İş İlanı Hazırlamak İçin İlanın Genel Görünümü Konusunda Özenli Davranmalısınız

İş ilanınıza tekniğin yanında biçimsel olarak da özen göstermelisiniz. Temiz bir
dil kullanarak, anlam ve anlatım bozukluğundan temizlenmiş bir iş ilanı hazırlamanız
kurumsal imaj açısından önemlidir. Profesyonellikten uzak, anlatım bozukluklarıyla dolu bir iş ilanı hiçbir profesyonelin ilgisini çekmeyecektir. Dilin gücüne önem verin. İş ilanınızda gereksiz uzun ve karmaşık cümleler kullanmayın. Daha kısa cümleler, doğru yerde kullanılmış noktalama işaretleri ilanınızın etkinliğini arttıracaktır.

Belge Kalabalığından Kurtulun

İş ilanlarında istenen belgeler çoğu zaman iş görüşmesinde
adaya odaklanmayı engeller. Bunun yerine gerçekten gerekli bazı özel ve uzmanlık gerektiren eğitimlere ait sertifikalar hariç iş ilanını sadeleştirin. Hatta bazı akademik çalışmalara göre iş ilanınına başvuran adayların değerlendirildiği görüşmelerde yüz yüze iletişime odaklanmak belge takibi yapmaktan çok daha verimlidir.

Mevcut Çalışanlarınızın Tecrübelerinden Faydalanın

Bir pozisyonda aktif olarak görev alan çalışanlarınızın tecrübe ve geri bildirimlerinden
faydalanabilirsiniz. Ayrıca ilgili pozisyon hakkında hangi niteliklerin gerekli olduğuna dair
fikir verebilirler. Doğrudan sahadan alınan bilgiler iş ilanınızı daha noksansız ve etkin hazırlamanıza fayda sağlayacaktır. Özellikle teknik konulardaki pozisyonlarda sahadan gelen bilgi ve tecrübeye önem verin.

Başvuru Sürecini Yalınlaştırın

İş ilanında ve işe alım sürecinde amaca hizmet etmeyen gereksiz konulara
değinmekten kaçının. Özgeçmişlerini daha önce yazılı olarak sunan çalışanlardan sözlü olarak tekrar etmelerini istemeyin. Bu hem vakit kaybıdır hem de aday da verdiği bilgilerin
değerlendirilmediği hissini uyandırır. İş başvurusunun değerlendirildiği alan da profesyonel bir şekilde seçilmelidir. Ayrıca adayla baş başa sakin ve yalın bir ortamda görüşmeniz önemlidir.

İlgili Pozisyonun Yan Hakları Hakkında Detaylı Bilgilendirme Yapmaya Özen Gösterin

İş ilanınızda pozisyonun sosyal imkanlarından, kariyer olanakları, tamamlayıcı sağlık hizmetleri, ilave tatil günleri gibi avantajlarına yer vermelisiniz. Pozisyonun cazip
yanlarından bahsedip adayları sürece teşvik etmek faydalı olabilir. Bunun yerine detaylı hazırlanmış ve pozisyonun tüm sosyal imkanlarıyla ilgili bilgi veren ilanlar hazırlamak daha etkili dönüşler almanızı sağlayacaktır.

Etkili İşe Alım İçin İşe Alım Süreçlerini Dijitale Taşıyın

Etkili il ilanı hazırlamak kadar önemli bir diğer adımda iş başvurularınızı takip etmek ve işe alınmayan adayları başka zamanlarda tekrar değerlendirmek için bir aday havuzu oluşturmaktır. Dijitalleşen öz geçmiş tarama ve aday havuzu oluşturmaya olanak sağlayan İKY yazılımları uzun ve kısa vadede pek çok avantaj sağlayacaktır.

Yeni bir çalışana ihtiyaç duyduğunuzda, işe alım sürecini yönetirken, idenfit yanınızda!

Son içerikler

spot_img