Ana SayfaİK TrendleriDeloitte 2021 İnsan Kaynakları Trendleri Raporu

Deloitte 2021 İnsan Kaynakları Trendleri Raporu

Yazar

Tarih

Kategori

Deloitte 2021 İnsan Kaynakları Trendleri Raporu yayınlandı. “Dengesi Bozulan Bir Dünyada Sosyal Şirket: Hayatta Kalmaktan Başarıyla Var Olmaya Giden Yol (The social enterprise in a world disrupted, Leading the shift from survive to thrive)” başlıklı raporda Deloitte, şirketlerin bu zor zamanları atlatabilmesinde en önemli unsurlardan birinin insanı merkeze koymak olduğunu belirtiyor.

Rapor, şirketlerin insanlaşması gerektiğini ve odaklarına insani bir yaklaşım koyarak her soruya, soruna ve karara insani çerçeveden bakılması gerektiğini savunuyor. Bu dönüşümde işletmelerin üç temel insani özelliği – AMAÇ, POTANSİYEL ve PERSPEKTİF – benimsemeleri gerekliliğinden söz ediyor.

Deloitte 2021 İnsan Kaynakları Trendleri Raporu 2021’de 5 Ana Konuya Odaklanıyor

Rapor ikinci kısmında 2021 yılında insan kaynaklarında trend olması beklenen 5 ana konuya odaklanıyor. Bunlar, 

  • İşin bireyin sağlığını ve mutluluğunu olumlu yönde etkileyecek şekilde dizayn edilmesi: İş/ yaşam dengesinin sonu

Covid-19 boyunca iş ve yaşam arasındaki çizgi daha da bulanıklaştıkça, liderler iş-yaşam dengesine öncelik vermekten çok çalışanın hayat boyu sağlığını ve mutluluğunu sağlayacak çalışma modelini, işe ve yaşamın kendisine uyacak şekilde tasarlamaya başladı. Bu iş modelini bireysel, ekip ve organizasyon düzeyinde iş tasarımına entegre eden işletmeler, çalışanların en iyi şekilde hissedebilecekleri ve performans gösterebilecekleri sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyorlar.

  • Yeni beceriler kazanmanın ötesinde: Çalışan potansiyelini açığa çıkarmak

Pandemi sırasında liderler, çalışanlarını bireysel rollerinin dışında yapılması gereken her şey için sorumluluk almaya çağırdı. Çalışanlar da bu zorlukların üstesinden bir şekilde geldiler. Bu durum liderlere, çalışanların potansiyellerini liderlerin tahmin bile edemeyecekleri yollarla gerçekleştirebileceklerini göstererek kuruluşu uzun vadede başarılı olacak şekilde konumlandırabileceğini kanıtladı.

  • Süper ekipler: İşin ortaya çıktığı yer

İşletmeler, Covid-19 sırasında hayatta kalma stratejisi olarak ekip oluşturmayı önemsediler. Liderler artık tecrübelerini, işi yeniden tasarlarken insanları teknolojiyle birleştiren “süper ekipler” oluşturmak için kullanabilir. Süper ekipler, çalışanların yeni ve daha iyi sonuçlara katkılarını artırarak, bir işletmenin gelişmesinde önemli bir rol oynayabilir.

  • İş gücü stratejilerini yönetmek: İş ve işgücü için yeni yöntemler belirlemek 

Pandemi, iş gücünün mevcut durumunu açıklayan metrik ve ölçümleri kullanarak iş gücü stratejilerini yönetmenin, gelişmek bir yana, işletmenin hayatta kalma yeteneğini dahi ciddi şekilde sınırlandırdığı gerçeğini yüzümüze vurdu. Artık farklı sorular sormak ve yanıtlamak, işletmelerin düşünerek ve ileriye bakarak oluşturacakları temel sürekli değişimi yönetmede yardımcı olabilir.

  • İK için hatırlatma: İşin yeniden yapılandırılmasını hızlandırmak

Pandemi süreci İK’yı işletmelerin krizden sağ çıkma çabalarının ön saflarına taşıdı ve bunu yaparken İK da daha önemli hale geldi. Artık İK’nın rolü personel yönetiminden çok işin yeniden yapılandırılmasında rol alarak organizasyonların gelişmesinde daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamak olacak.

Gelecek İçin Yeni Yöntemler Kullanılmalı

Raporun son bölümünde “Hayatta Kalmaktan Başarıyla Var Olmaya Giden Yol” kısmına yer verilerek gelecek konusuna vurgu yapılmış. Bu bölümde de raporun genelinde olduğu gibi Covid 19’la düzeni bozulan şirketlerin ve çalışanların kriz baskısı altında ne kadar güçlü olduklarını ve büyümeye devam edebileceklerini kanıtladıkları belirtilirken bu zorlanmaların uzun vadede hayatta kalmak adına yeni yol ve yöntemlerin gelişimine yol açacağı öngörülüyor.

Daha detaylı bilgi için Deloitte 2021 insan kaynakları trendleri raporu kaynak linkinden full versiyon olarak indirilebilir.

Kaynak: https://www2.deloitte.com/us/en/insights/focus/human-capital-trends.html adresinden çevrilmiştir.

Son içerikler

spot_img