Ana SayfaGüncel BilgilerSigorta Girişi Bilgisi Sisteme Ne Zaman Yansır?

Sigorta Girişi Bilgisi Sisteme Ne Zaman Yansır?

Yazar

Tarih

Kategori

Sigorta girişi bilgisi sisteme ne zaman yansır diye düşünüyorsanız, tam da olmanız gereken yerdesiniz! Yeni işe başlayan hemen tüm çalışanların bilgi sahibi olması gereken işe giriş bildirgesi detayları sayfanın devamında sizi bekliyor. Hadi idenfit ile keşfedin!

İşe Giriş Bildirgesi

Bir çalışan işe başladığında ya da işten ayrıldığında sigorta bilgilerinin geciktirilmeden SSK sistemine kaydedilmesi gerekir. Aksi durumda işveren açısından hukuki ve cezai sorunlar ortaya çıkacaktır. Peki çalışanın sigorta bilgileri güncellendikten ne kadar süre sonra sistemde görünür hale gelir?

Sigorta İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

İşe giriş bildirgesi, 5510 sayılı kanun kapsamında işe alınan her çalışan için düzenlenen belgedir. Bu belge çalışanın genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası gibi kanuni haklarının başlayabilmesi için gereklidir. İşe giriş bildirgesinin çalışanın işe başlayacağı günden bir gün önce sisteme işlenmesi gerekir. Eğer resmi tatil gibi istisnai bir durum varsa çalışanın ilk iş gününün sonunda bildirgenin mutlaka verilmesi gerekir.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Gönderilir?

İşverenler yeni işe başlayan çalışanların işe giriş bildirimlerini e-bildirim sistemi üzerinden online olarak gönderebilirler. Çalışanların çalıştıkları süre boyunca hak kazandıkları primleri hizmet kayıtları ve hizmet belgeleri ile sisteme kaydedebilirler. Aylık olarak düzenlenen aylık hizmet dökümü ve prim belgesi ait olduğu ayın içinde sisteme yüklenmelidir. Hizmet dökümünde çalışanın o ay kaç gün çalıştığı, eksik günlerine dair prim tutarları gibi bilgiler de bu belgeye işlenmelidir. Ayrıca aylık hizmet dökümü takip eden ayın en geç 26’ncı gününe kadar sisteme işlenmelidir. Aksi durumda iş yerine sigorta cezası kesilir. İşten ayrılan çalışanların sigortalarının kesilmesi için de ayrılış bildirgesi düzenleyip e-bildirime kaydededilmelidir.

Çalışanlar her ayın 26’ncı gününden sonra bir önceki aya ait olan sigorta bilgilerini detaylı olarak e-Devlet sistemi üzerinden görüntüleyebilir. 26’ncı günden önce yapılan incelemeler hatalı sonuçlar doğuracaktır. Çünkü örneğin ayın 20’sinde sisteme baktığınızda önceki ayın bilgilerini henüz sisteme işlenmemiş olabilir. 

Çalışanlar Sigorta Giriş Bilgilerini Nereden Görebilir?

Çalışanların sigortaları ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabileceği adres e-Devlet sistemidir. İşe başlangıç, aylık ödenen prim gün sayısı, emekliliğe esas prim günleri toplamı ve işten ayrıldığınızda sigortanızın kesildiği tarihi e-devlet sistemi üzerinde görebilirsiniz. Sigorta tarihi çok önemli bir konu olduğu için genelde işyerleri bildirimde bulunur bulunmaz sisteme düşmektedir. Yani sisteme baktığınızda sigorta girişiniz henüz yapılmamış olarak görünüyorsa büyük ihtimalle iş yeriniz henüz girişinizi yapmamıştır. Bu konuyu ilgililerle görüşebilirsiniz. Küçük bir ihtimalle de bir sorundan kaynaklanan nedenlerle girişiniz görüntülenemiyor olabilir. Böyle bir durumda ikamet bölgenizdeki SSK şubelerine giderek bilgi alabilirsiniz.

Sigorta bilgilerini öğrenebileceğiniz bir diğer araç da sms sorgulamasıdır. T.C. kimlik numaranızla atacağınız operatör mesajı sonucunda cep telefonunuza sigortalılık bilgileriniz gelecektir.

Çalışanın Sigortadan Çıkışı Kaç Gün İçinde Sistemde Görünür?

İşverenin işten çıkardığı çalışanla ilgili bildirim yapmak için 10 günlük bir zamanı vardır. 10 gün içinde ayrılış bildirgesini düzenleyerek sisteme yüklemesi gerekir. Bunun neticesinde çalışanın da işsizlik sigortası süreci başlayacaktır. Çalışanın işten çıkış işlerini takip edeceği sistem de yine e-devlet sistemidir. Çalışan 10 gün içinde burada ayrılış bilgilerini ve ayrılış tarihini görünteleyecektir. Bunun ardından eğer isterse işsizlik sigortasına başvurma hakkı doğar. Sigorta girişi ve ayrılışı işlemleri son derece önemli ve gecikmeye mahal vermeden yapılması gereken işlemlerdir. İşe giriş bildirgesinin yapılmaması, aylık prim dökümünün işlenmemesi ya da ayrılış bildirgesinin düzenlenmemesi ayrı ayrı ciddi suçlardır. Çünkü bu belgelerin düzenlenmemesi çalışan açısından ciddi hak kayıpları doğurur.

Böyle bir durumda işveren maddi ve manevi tazminat davalarına maruz kalma gibi sonuçlar doğuracaktır. Kanunlar bu tarz bildirgelerin geciktiği her gün için işyerine ceza uygulanır. Bu cezaların ödenmemesi durumunda da yasal faiz işlemektedir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için işyerlerinin öngörülen yasal süreler içinde sigorta ile ilgili iş ve işlemleri yerine getirmesi gerekir. 

Son içerikler

spot_img