Ana SayfaGüncel Bilgilerİşverenler Maymun Çiçeği Konusunda Endişelenmeli mi?

İşverenler Maymun Çiçeği Konusunda Endişelenmeli mi?

Yazar

Tarih

Kategori

Maymun çiçeği vakalarının artışı ve ülkemizde ilk vakanın görülmesi ile iş dünyasında genel bir endişe dalgası yayılıyor. Koronavirüs salgınında yaşanan ani çalışma modeli değişimleri, karantina kısıtlamaları ve sosyal mesafe zorunluluklarının etkileri hala hissediliyor. Yakın zamanda pandemi döneminde yaşananlar düşünüldüğünde çalışanlar ve işverenlerin endişelenmesi olağan kabul ediliyor. Salgın kelimesinin her zaman olduğundan daha ürkütücü geldiği bugünlerde maymun çiçeği endişesi günden güne artış gösteriyor.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Aktif vakaların yüzde 90’ının Avrupa’da görüldüğü hastalığın Türkiye dahil 50’den fazla ülkede 5320’yi aşkın kişide görüldüğü belirtiliyor. Geçmiş yıllarda Afrika kıtasının Batı ve Orta kesimlerinde görülen virüs, son dönemde farklı şekillerde yayılım gösteriyor. Enfekte hayvanlardan insanlara yayılan virüs ateş, baş ağrısı, şişlikler ve sırt ağrısına neden oluyor. Uzmanlar aktif vakaların 21 gün boyunca izole edilmesi gerektiğini belirtiyor. Hasta bireylerin vücudunda yer alan döküntülerin ve kabarcıkların içerisindeki sıvılar, döküntülerle temas eden çarşaf, giysi ve havlu benzeri eşyalar hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması yani damlacık yoluyla da bulaş gerçekleşebiliyor.

İşyerinde Nasıl Önlemler Alınabilir?

Bulaşıcılığı koronavirüse kıyasla oldukça düşük olan hastalığın yayılma riskini minimuma indirgemek için bazı önlemler alınması tavsiye ediliyor. Covid sırasında uygulanan sosyal mesafe kurallarının önlem amacıyla yeniden uygulanması tavsiye ediliyor. Yine pandemi döneminde tüm işyerlerinin rutinleri arasına giren dezenfektan istasyonları ve yüksek hijyen standartları da önemsenmesi gereken detaylar arasında yer alıyor. Uzun süre aynı havayı solumanın riski arttırması nedeniyle havalandırma sistemlerinin iyileştirilmesi tavsiye ediliyor. Hasta kişinin görev tanımının izin vermesi halinde 21 gün uzaktan çalışma sistemine geçmesi öneriliyor. Hasta kişiyle yakın temasta bulunan kişiler içinde izolasyon uygulanması riski azaltan etmenler arasında yer alıyor. Olası bir pandemi ve Covid-19 dönemine benzer sorunlar yaşanması beklenmiyor ancak tedbirli olarak olası sorunları şimdiden önlemeniz tavsiye ediliyor.

Son içerikler

spot_img