Ana SayfaİK Trendleri2022'nin İlk Çeyreğinde İK Dünyasında Neler Oldu?

2022’nin İlk Çeyreğinde İK Dünyasında Neler Oldu?

Yazar

Tarih

Kategori

İK dünyasında son 2 yılda pandemi ve dijitalleşme etkisiyle ciddi değişimler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. İK profesyonelleri uzunca bir süredir devam eden bu ivmeli değişime ayak uydurabilmek için yoğun bir eforla çalışıyor. Dünyada VUCA olarak adlandırılan değişken, belirsiz ve karmaşık iş süreçlerinin hemen ardından her alanda artan teknoloji kullanımı yüzeysel değil köklü değişimler gerektiriyor. İK dünyası 2022’nin ilk çeyreğini oldukça yoğun geçirdi ve yılın geri kalan kısmı da yoğun geçecek gibi görünüyor. Peki güncel koşullara adapte olmanın büyük öneme sahip olduğu İK süreçlerinde hangi kavramlar ağırlık kazanıyor?

Kusursuz Çalışan Deneyimi Kavramı Ağırlık Kazanıyor

Şirket bünyesinde yer alan çalışanların işyeri ile etkileşimi ile çalıştıkları şirkete sağladığı toplam değer çalışan deneyimi olarak tanımlanıyor. 2022 yılı itibariyle geleneksel kusursuz müşteri deneyimi hedefi yerini kusursuz çalışan deneyimi hedefine bırakıyor. Artık işverenler ve İK uzmanları kusursuz bir müşteri deneyimi için kusursuz çalışan deneyiminin kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Büyük istifa hareketinin etkisiyle artan iş gücü devir oranının azaltılmasında da çalışan deneyimine odaklanılması önem taşıyor. Çalışan deneyiminin geliştirilmesi bir çalışanın tüm iş süreçlerinde ölçümlenmesini ve anlık geri bildirimlerle hızlı iletişim kurulmasını gerektiriyor. Dijitalleşmenin etkisiyle kullanımı günden güne artış gösteren İK yazılımları çalışan deneyimini geliştirmek konusunda işletmelere ciddi katkılar sağlıyor. Düzenli olarak alınan güvenilir verilerin işlenmesi ve anlık geri bildirim sisteminin avantajları ve işletmeler hangi alanlarda geliştirmeye ihtiyaç duyduğunu hızla saptayabiliyor.

İK Dünyasında Dijital Dönüşümün Etkileri Geleceği Şekillendiriyor

Her geçen gün hayatımıza dijital vücut dili, gig ekonomi gibi yeni gibi kavramlar katılıyor. Geleceğin İK dünyasında fiziki sınırlar önemini kaybediyor ve iş dünyası mekân bağımsız olarak şekilleniyor. İşe alımlarda yapay zeka kullanımı, insan kaynakları yazılımları ile tüm İK süreçlerinin dijitale taşınması ve çalışanların mekan bağımsız çalışma isteği gibi faktörler İK süreçlerinin dijital dönüşümünü hızlandırıyor. Gereksiz evrak yükünden kurtulan ve rutin iş süreçlerini otomatize eden İK profesyonelleri potansiyellerini değer yaratan işler üretmek için kullanıyor. Süreçlerini dijitale taşıyan İK profesyonellerinin gelecek yıllarda ciddi rekabet avantajı yakalaması öngörülüyor.

Yetenek Avında Yeni Yöntemler Ağırlığını Artırıyor

İK profesyonelleri artık en yakın olan değil en yetkin olan adaylarla çalışmayı hedefliyor.  Dahili yetenek hareketliliği 2022 yılında önem kazanan kavramlar arasında yer alıyor. Çalışanların şirket bağlılığını arttırmak, potansiyeli olan çalışanların elde tutulması ve yetenek avına daha az zaman ayırmak gibi birçok avantaj sağlayan dahili yetenek hareketliliği her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Çeşitli nedenlerle iş hayatına ara vermek zorunda kalan kişilerin iş hayatına dönmesini amaçlayan işe dönüş programları da yetenek avında ağırlığını artıran seçenekler arasında yer alıyor. Facebook ve Apple gibi dev şirketler özel işe dönüş programları ile iş hayatından bir süre uzak kalmak durumunda kalan yıldız adayları bünyesine dahil ediyor. 2022 yılının geri kalanında İK dünyasında dönüşüm süreci hızla devam edecek gibi görünüyor ve bu aşamada en büyük iş yine İK profesyonellerine düşüyor. 

İdenfit ailesi olarak sektörel rekabet avantajı sağlamak ve dijital dönüşüme ayak uydurmak için ihtiyaçlarınıza özel olarak tasarlanmış yazılımımız ile İK süreçlerine verim katmak için hazırız.

Son içerikler