Ana SayfaİK Akademiİşe Alınmanızı Sağlayacak CV Hazırlama Teknikleri

İşe Alınmanızı Sağlayacak CV Hazırlama Teknikleri

Yazar

Tarih

Kategori

CV hazırlama öğrenci ya da çalışan demeden herkesin hayatının bir döneminde üzerinde çalıştığı bir eylemdir. Rekabetin bu denli güçlü olduğu, tek bir pozisyona yüzlerce başvuru yapıldığı iş piyasasında diğerlerinden farklılaşıp seçilmeyi sağlamak genellikle etkili hazırlanmış özgeçmişlerden geçer.

ABD merkezli iş arama platformu The Ladders, işverenlerin özgeçmişleri nasıl değerlendirdiklerini inceleyen kapsamlı bir göz izleme çalışması yapmış ve işverenlerin her bir CV için harcadıkları ortalama sürenin altı saniye olduğunu bulmuş. Tüm CV’ler az ya da çok temelde birbirine benzer ancak başvurduğunuz pozisyon için uygun kişinin neden siz olduğunuzu gösterebilmek sizi farklılaştıracaktır. O halde bunu nasıl yapacaksınız? İşverenlere “yarın gel başla” dedirtecek kolay CV hazırlama tüyolarımıza gelin birlikte bakalım.

İyi bir “Ön Yazı” Sizi Öne Çıkaraktır

etkili on yazı ornegi

Etkili CV hazırlama için ilk olarak, işverene veya işe alımdan sorumlu yöneticiye vereceğiniz ilk izlenimin önemli olduğunu bilmelisiniz. Yöneticinin sizinle ilgili edindiği ilk intiba olması açısından ön yazı önemlidir. Tabii, bot mesaj gibi yazılan “genel” ön yazılardan bahsetmiyoruz. Başvurduğunuz pozisyon özelinde, sizi neden tercih etmeleri gerektiğini anlatan, yetenek ve tecrübelerinizden bahsettiğiniz kısa ve kolay anlaşılır bir yazı olmalı. Hatta başvurduğunuz pozisyona göre CV’nizde de değişiklik yapabilirsiniz. Ön yazınızdan etkilenen bir yönetici, sizinle ilgili detaylı bilgi edinmek isteyecek ve CV’nizi daha dikkatli inceleyecektir.

İyi Bir Ön yazı Nasıl Olmalıdır?


Etkili CV Örneği ve İçerik

dogru ve yanlis cv ornekleri

Aynı pozisyona sizin gibi yüzlerce kişinin daha başvurduğunu unutmayın. İşvereni etkilemeye yönelik hazırlanan uzun ve sıkıcı bir özgeçmiş ters etki yaratabilir ve hatta direkt elenmenize bile sebep olabilir. Başvuruların incelenme sürecinin zaman alıcı olmasından dolayı yöneticilerin çok uzun özgeçmişlere vakit ayıramayacağını bilmelisiniz. Kendinizi göstermek ve diğer adaylardan sıyrılarak işi kapabilmek için sadece 6 saniyeniz olduğunu unutmayın.

Bu nedenle CV hazırlama tekniklerinden biri kısa ve net içerik oluşturmaktır. Şimdiye kadar yaptığınız tüm işleri sayfalarca anlatmak yerine aranılan pozisyona uygun en önemli başarınız ne ise CV’nizde bunu ön plana çıkarın. The Ladders’in yapmış olduğu göz izleme çalışmasında, işverenlerin neredeyse yüzde 80’inin adayları incelerken şu unsurlara odaklandığını gösterdi:

  • Kimlik Bilgileri
  • Mevcut Ünvan / Şirket Bilgileri
  • Önceki Ünvan / Şirket Bilgileri
  • Önceki Görev (başlangıç ve bitiş tarihleri) Bilgileri
  • Mevcut Pozisyon (başlangıç ve bitiş tarihleri) Bilgileri
  • Eğitim Bilgileri

Çalışmada bu maddeler en önemli bölümler olarak tanımlanıyor. CV’nizde bu bölümleri eksiksiz ve net bir şekilde ön plana çıkardığınızdan emin olun.

CV Yazma ve Kişiselleştirme

CV’niz; kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, eğitim hayatı ve iş tecrübeleri gibi öne çıkardığınız maddelerden de ibaret olmamalı. Elbette ki hepimizin CV’sinde bu bilgiler var. Fakat bu bilgilerin yanında daha önce yaptığınız işlere ulaşmaları için link, portföy vb. gibi somut bilgiler ekleyerek CV’nizi kişiselleştirebilirsiniz. Böylelikle birbirinin aynı CV’ler arasından öne geçmiş olacaksınız. Sonuçta hangi işveren işe alacağı pozisyona dair daha önce neler yaptığını somut olarak gösteren etkili CV görmek istemez?

Hobileriniz Gerçekten Nelerdir?

cv hobi ornekleri

Öncelikle CV’nizde gerçeği yansıtmayan herhangi bir bilgiye yer vermeyin. Kendinizi en iyi şekilde sunarken olabildiğince dürüst olun. Bilgiye erişimin bu denli kolay olduğu günümüzde kendinizi zora sokacak bilgiler vermekten kaçının. Hobilerden bahsedecek olursak kitap okumak hobi değildir, bunu artık hepimiz biliyoruz değil mi? Gerçekten yapmaktan keyif aldığınız uğraşınız ya da uğraşlarınız varsa elbette yazın fakat klişe hobiler yazmaktansa hiç yazmamayı tercih edebilirsiniz.

İşverenlerin ya da işe alım uzmanlarının “hobilere” ne kadar önem verdiği ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz “İşe Alımlarda Hobiler Gerçekten Önemli Mi?” konulu içeriğimize bir göz atın deriz.

“Yalnız o “de” ayrı olacak!”

yazim kurallari

Bildiğiniz gibi, ülkece dahi anlamındaki -de, da’ların ayrı yazılması konusunda hassasız. Sadece bu konuda mı peki? Dil bilgisi ve yazım hatalarını çok önemsemesekte aslında iş başvurusunda sizinle ilgili oldukça kötü izlenim verebilecek bir detay. Sonuçta ilk izleniminizi özgeçmişiniz ile oluşturuyorken negatif bir başlangıç yapmak istemezsiniz. CV’nizi yazarken ya da güncellerken muhakkak yazım hatalarını kontrol edin. Bazen metindeki hataları farketmenin en iyi yolu metni sesli okumaktır. Sesli okuduğunuzda kulağınızı tırmalayan bir şey farkettiğinizde durun! işte orada düzeltilmesi gereken bir durum söz konusu.

Font Önemli

cv yazı fontlari

Cv örneklerini incelediğimizde net ve okunaklı fontlarla yazılanların daha okunmaya müsait olduğunu görüyoruz. Cv hazırlarken bu tarz okunaklı fontlar seçmeye özen gösterin. İlk bakıldığında göze karmaşık gelen, zor okunabilen fontlar etkili bir özgeçmiş de olsa, direkt kenara atılma sebebi olabilir. 

Standart yazı tiplerinden olan sans-serif yazı tiplerini tercih ediyorsanız, Arial, Helvetica, Tahoma, Quicksand, Bookman Old Style veya Times New Roman gibi çok tercih edilen ve okunaklı yazı tiplerini tercih edebilirsiniz.

Bir diğer önemli husus da yazı tipi boyutları. İçerikte 11-12 punto başlıklarda 14-16 punto seçebilirsiniz. Başlıkları kalın punto yaptığınızda daha okunaklı olacaktır. Bütünlük ve tutarlılık adına, tüm başlıkları kalın, tüm içeriklerin normal olmasına dikkat ediniz. Tarih aralığı vereceğiniz zaman tek bir biçime bağlı kalmaya özen gösterin. Örneğin, 12-2018 veya Aralık, 2018 gibi.

Etkili Bir CV İçin Fotoğraf Seçimi

cv fotografi

Fotoğraflı CV hazırlama Dünya’da birçok ülkede artık uygulanmıyor olsa da, ülkemizde CV’lerde fotoğraf olması beklenilmekte. Bu durumda CV için fotoğraf seçimi önemli bir konu oluyor. Fotoğraf seçimi yaparken prezentabl ve profesyonel gözüken ama kimlikteki kadar da sert olmayan bir fotoğraf seçtiğinizden emin olun. Böyle bir cv hazırlamak için fotoğraflı bir cv hazırlama formu işinizi kolaylaştıracaktır.

Tasarımın Gücü

Tüm gün CV’lere bakarak masanızda oturduğunuzu düşünün, sıkıcı geliyor değil mi? Okunması keyifli, yaratıcı bir CV sunmak sizi diğerlerinin önüne geçirecektir. İçeriğin dümdüz metin, sıkışık ve karışık olduğunu hayal edin, nefesiniz daraldı değil mi? Tüm gün CV’lere bakmış bir insan kaynakları yöneticisi tarafından bakın bir de! Tam, “bitse de gitsek” modunda kenara atılmalık bir CV. Oysa, bakıldığında iç ferahlatan, kendini okutan, sayfada göz gezdirirken hemen kenara atma isteği uyandırmayan bir CV hazırlama çok da zor değil. 

Tüm bilgilerinizi bir araya getirmeyin, sıkıştırmayın. Beyaz boşluk alanlara güvenin. Boşluk alanlar bırakmaktan çekinmeyin, göze ferah gelecektir. İçerikte yer alan tüm bilgileri ayrıştırmak için uygun bir ızgara yapısı kullanın. Sütunlar, satırlar, görsel bölücüler ve beyaz boşluklar.

Dijitali Yakala!

digital cv ornegi

Başvurduğunuz pozisyona göre zamanı yakalamanız gerekebilir. Örneğin, yaratıcı işler yapacağınız, yeni fikirler üretmeniz gereken bir pozisyona başvuracaksanız sınırları zorlamanız gerekebilir. Son yıllarda internet ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte sosyal medya hayatımıza hızlı bir şekilde girdi ve her geçen gün gelişmekte. 

Sosyal medyada yaptığımız kişisel paylaşımlar, birçok kariyer firmasını harekete geçirmiştir. Günümüzde birçok firma işe alımlarda adayların kişisel hesaplarını yani dijital CV’lerini incelemektedir. Linkedin’de nasıl cv oluşturabilirsiniz, öğrenmek için blog yazımıza bir göz atın.

ABD’li işe alım ve kariyer şirketi Jobvite’ın yaptığı bir araştırma yakın gelecekte yöneticilerin %93’ünün başvuru yapan adayları sosyal medya hesaplarına bakarak değerlendireceğini %55’inin ise adaylar arasından seçimi buna göre yapacağını söylüyor.  Bu sebeple sosyal medya ağlarınızda kariyerinize yönelik yaratıcı paylaşımlarda bulunmanız oldukça önemli.

Gelecekte klasik özgeçmişler dijital CV’lere nazaran daha az dikkate alınacak. Sadece ülkemizde değil, dünyada da klasikten uzaklaşıp yeni bir şeyler üreten ve inavasyona önem veren kişilere yönenilmekte. Eğer internet çağında büyüdüyseniz muhtemelen istenilen özelliklere zaten sahipsinizdir. Dijital CV örneği oluşturarak kendinizi anlattığınız video içerikler, yaratıcı sunumlar, animasyonlar gibi yenilikçi içerikler ile özgeçmişinizi zenginleştirebilirsiniz. Bu özgeçmiş örneği işi kaptığınızda da ortaya neler çıkarabileceğinizin göstergesi olacaktır.

Sonraki İçerik

Son içerikler

spot_img