Ana SayfaİK Akademiİşe Alımlarda "Hobiler" Gerçekten Önemli mi?

İşe Alımlarda “Hobiler” Gerçekten Önemli mi?

Yazar

Tarih

Kategori

Yalnızca iş görüşmelerinde değil hayatın her alanında hobilerinizin neler olduğuna ve boş zamanlarınızda neler yaptığınıza dair sorularla karşılaşırsınız. Sosyal yaşamda yeni sohbetler açmaya yarayan hobilerimiz, profesyonel yaşamda bize yepyeni bir işin kapılarını aralayabilir. Dolayısıyla hazırladığınız CV hobiler konusunda da güçlü olmalıdır. CV’den sonra sözlü mülakatta da hobilere değinilebileceği için gerçekten hakim olduğunuz hobileri CV’nize yazmalısınız. 

Iş yaşamından arda kalan zamanlarınızda ve sorumluluklarınızdan sıyrıldığınız anlarda üzerine eğildiğiniz hobiler ve ilgi alanları, keyifli vakit geçirmenizi sağlamanın yanı sıra kişiliğinize ve karakterinize de direkt olarak etki eder. Bu nedenle işverenler ve IK uzmanları da inceledikleri CV hobi ve ilgi alanları konusunda yeterince dolu ve ilgi çekici mi diye mutlaka detaylı şekilde bakarlar. 

Çoğu yeni çalışanın iş başvurusu için hazırladığı CV hobi konusunda genellikle zayıf olur. Oysa CV’de yer alan bu soru, yalnızca ortamı biraz daha samimi kılmak adına sorulmaz. IK uzmanları, CV’lere bakarlarken çalışan hakkında ufak ipuçları bulabilecekleri ve karakterine dair çıkarımlar yapabilecekleri hobiler ararlar. Bu yüzden CV’si ile öne çıkmak isteyen adayların hobi konusuna eğilmesi gerekir.

Hobiler Sayesinde Çalışanların Hangi Özellikleri Anlaşılabilir?

CV hobi

Nitelikli ve deneyimli IK uzmanları, bir çalışanın özgeçmişindeki hobilerine bakarak çalışan hakkında oldukça yerinde tespitler yapabilir ve doğru çıkarımlara ulaşabilir. Özellikle mülakatta hobilerle ilgili de ayrıca konuşulmasının nedeni tam da budur. Adaylar yalnızca CV’de güzel görünmesi için hakim olmadıkları bir aktiviteyi ya da sporu hobi olarak özgeçmişlerine eklediklerinde mülakat sırasında fazlasıyla mahcup olabilirler. 

Bu nedenle gerçekten yapılan ya da iyi araştırılmış bir hobiye CV’de yer vermek gerekir. CV’nize eklediğiniz hobi ile IK uzmanları sizin hakkınızda çok net sonuçlara ulaşabilir. Dolayısıyla ilgilendiğiniz hobileri yazarken işveren ya da IK uzmanı üzerinde bırakmayı amaçladığınız etkiyi planlayarak da hobi tercihi yapabilirsiniz. Aşağıdaki çıkarımlar CV hobi önerileri konusunda size oldukça yardım edebilir.

  • Grup Çalışmasına Yatkınlık

Hobinizde yalnızca bireysel uğraşlara dair aktivite ya da sporlar yer alıyorsa IK uzmanı sizin grup çalışmasına uygun olmadığınızı düşünebilir. Bu yüzden CV’sinde gönüllü çalışmaları ya da takım sporlarını hobi olarak yazan kişiler daima daha uzlaşılabilir ve ekip halinde çalışılabilir kişiler olarak görülür. Eğer bir ekip içerisinde çalışacağınız bir işe başvuruyorsanız bu detaya dikkat etmelisiniz.

  • Liderlik Vasfı

Özellikle yönetici pozisyonu için başvuran kişilerin hobileri de onların bu işlere uygunluklarına dair ipuçları verebilir. Boş zamanlarında kitap kulübü yöneticiliği, topluluk aktiviteleri grubu yöneticiliği yapan kişiler liderlik vasfını hobileriyle de ortaya koyarlar. Üstelik bu tarz hobilerin CV’nizde yer alması yalnızca yönetici pozisyonları için değil hemen hemen her pozisyonda ilgi çekici olarak kabul edilir.

  • Çok Yönlülük

Her ne kadar çalışanlar; 7/24 işe odaklanıyor olmanın yönetici gözünde pozitif algı yaratacağını düşünseler de aslında bu, çoğu yönetici için cazip bir durum değildir. Yöneticiler çalışanların farklı alanlara ilgi duymasını isterler. Birbirinden farklı çok sayıda hobisi olan çalışanların, farklı insanları ve durumları çok daha rahat yönetebileceğini düşünürler. Yine de hobi konusunda aşırıya kaçmamak gerekir.

  • Yüksek Motivasyon

Her yönetici, motivasyonu daima yüksek olan veya istediği zaman motivasyonunu kolayca yükseltebilen kişilerle çalışmak ister. Işte bu noktada kişinin hobileri motivasyon seviyesine dair ipuçları verebilir ve gelecekte iş yaşamındaki pozisyonuna dair projeksiyon sunabilir. Yine de böyle bir etki bırakmayı amaçlarken şirket kültürü açısından olumsuz etki oluşturabilecek bazı hobilerden kaçınmak gerekir.

Idenfit İşe Alım İle Çalışanlarınızı Daha Yakından Tanıyın

Idenfit’in gelişmiş ik modülü, işe alım özelliği ile çalışanların iş görüşmesinden, işe başlama süreçleri kusursuz bir şekilde yönetilir. Çalışanın oryantasyon sürecinde çalışana dair tüm bilgiler sisteme kusursuz bir şekilde aktarılırken, yaşanabilecek aksaklıklarının önüne geçebilmek için süreç yönetimi yapılır.

Mülakatta Sizi Bir Adım Öne Geçirecek Hobiler Neler Olabilir?

CV hobi onerileri

CV hazırlarken bazı hobiler yalnızca alan doldurmak için yazılırken bazıları ise gerçekten detaylı düşünülerek olumlu etki bırakabilmek adına özgeçmişe eklenir. Eğer siz de IK uzmanlarının gözünde iyi bir algı oluşturmayı hedefliyorsanız CV’de kullanacağınız hobilere özen göstermelisiniz. Elbette bu hobilerden çok daha farklı hobilere sahipseniz yanlış anlaşılacak bir yönleri olmadığı sürece onları da özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.

  • Blog Yazmak
ozgecmis hobileri

Bilindiği üzere IK uzmanları, yöneticiler ve işverenler; iş başvurusunda bulunan adayların isimlerini internet ortamında da aratarak onlar hakkında çok daha detaylı bilgi edinme yoluna başvururlar. Bu arama sonuçlarında kurum yetkililerinin karşılaşacağı farklılık yaratan bilgiler, işe alınmanız konusunda sizi bir adım öne taşıyabilir. Buna bağlı olarak profesyonel şekilde blog yazma fikrine ne dersiniz?

Hobileriniz arasında blog yazmanın olduğunu CV’nizde belirtip bir de isminiz arama motorunda aratıldığında bu bloga gerçekten de ulaşılabilmesi halinde oldukça etkileyici bir algı yaratabilirsiniz. Bu sayede hem kendinizi ifade edebilme becerileriniz hem de ilgi duyduğunuz farklı alanlar konusunda IK uzmanlarına detaylı ipuçları sağlayabilirsiniz. Unutmayın; iyi içeriklere sahip bir blog daima hayranlık uyandırır.

  • Dünyayı Gezmek
CV'ye yazılacak hobiler

Dünyayı gezmeyi bir hobi olarak CV’ye ekleme konusunu ilk etapta klişe bulabilirsiniz ama bu hobiyi karşı tarafa nasıl aktardığınız da oldukça önemli. Farklı kültürleri tanıdığınızı, farklı diller öğrendiğinizi ve kendinizi geliştirecek bir dolu deneyimle bu seyahatleri gerçekleştirdiğinizi doğru şekilde ifade etmeniz IK uzmanlarının üzerinde oldukça olumlu karşılık bulur. Bu hobi, özellikle çok uluslu şirketlerde hayli avantajlı olabilir.

  • Takım Sporları
ozgecmis hobi

Kendinize olan saygınızı, olgunluğunuzu ve ekip içerisindeki uyumluluğunuzu ortaya çıkarmak istiyorsanız mutlaka takım sporlarıyla ilgilenmeli ve CV’nizde de bu detaya yer vermelisiniz. Hatta bir takım sporuyla ilgilendiğinizi gören IK uzmanı, sizin ekip içerisinde uyumlu çalışabileceğinize dair notunu direkt olarak verebilir. Bu yüzden bireysel sporlar yerine takım sporları özgeçmişlerde çok daha avantajlı olur.

Takım sporlarıyla uğraşan kişilerin zaman yönetimi ve iş sadakati konusunda da öne çıkacakları düşünülür. Hatta çoğu IK uzmanı, takım sporlarının iş yaşamının farklı bir versiyonu olduğu fikrine dahi sahiptir. Özellikle mülakat sırasında bu tarz örneklemlerle alakalı gelebilecek sorulara hazırlıklı olmak gerekir. Sahada takım arkadaşlarınızla yaşadığınız ilişkilerden örnekler vererek ekip içerisinde de nasıl çalışabileceğinizi anlatabilirsiniz.

IK Uzmanlarının Sevdiği Popüler Hobiler

CV hobi ve ilgi alanlari

IK uzmanlarından tam not alan ve uzmanların görmek istediği hobilere örnek vermek gerekirse daha güncel ve daha spesifik aktivitelerden bahsetmeniz gerektiği söylenebilir. Bunlar; yoga, pilates, yelken, golf, dalış, yemek sanatı, snowboard, takı tasarımı, bowing, rafting, satranç, fotoğrafçılık, tenis ve dans olabilir. Ancak, daha da popüler olanlar arasında dalış, yelken, dağcılık, otomobil ve Uzak Doğu sporları bulunur.

Uzun yıllardır herkesin hobileri arasında sayılan; müzik dinlemek, koleksiyon yapmak, bitki yetiştirmek, kitap okumak ve sinemaya gitmek ise artık işverenler ve yöneticiler tarafından farklılık yaratamayan hobiler olarak görülür. Bu yüzden olabildiğince fark yaratacak ve diğer adaylardan ayrışacak hobilere ya da aktivitelere yönelmelisiniz. Üstelik bunlarla ilgilenmek, işe alınmanızda olduğu kadar sosyal yaşamınızda da olumlu etkiler bırakır.

CV’nizde yer verdiğiniz hobilerinizin çok yönlülüğünüzü başarılı bir şekilde yansıttığından emin olmalısınız. Kişisel gelişiminize katkısı olan hobileri tercih etmek hem IK uzmanı üzerinde ilk intiba olarak olumlu bir iz bırakır hem de iş yaşamınızdaki gelişiminize fayda sağlar. Bu yüzden sıkıcı ve klişeleşmiş hobileri bir kenara bırakıp yeni ve heyecan uyandıran hobilere yönelebilirsiniz.

Hobilerinizi CV’nize yazış biçiminiz de önemli. Konu ile ilgili aşağıdaki videodan ilham alabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img