Ana SayfaİK TrendleriSanal Gerçeklik Uygulamaları İK Tarafından Nasıl Kullanılmalı?

Sanal Gerçeklik Uygulamaları İK Tarafından Nasıl Kullanılmalı?

Yazar

Tarih

Kategori

İnsan Kaynakları uzmanları her zaman çalışanlarının üretkenliğini ve iletişimini artırabilecek, kolay teknolojiler ararlar. Sanal gerçeklik uygulamaları bu iki alanda da işe yarar. Günümüzde büyük kurumlar ve cesaretli girişimler, işe alımdan eğitime ve çalışan iletişimine kadar her şey için sanal gerçeklik teknolojisini kullanmaya başladı. 

Sanal gerçeklik pazarının büyüklüğünün 2019’da 10,32 milyar dolar olarak tahmin edildiği ve 2020’den 2027’ye kadar yıllık %21,6’lık bir büyüme bekleniyor. Teknolojinin işe alım süreçlerini düzene koymak ve eğitmek için giderek daha fazla kullanılması gelecekte oldukça beklenen bir gelişme. 

Sanal Gerçeklik Uygulamaları Nedir?

Sanal gerçeklik veya VR, 360 derece keşfedilebilen simüle edilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. Geleneksel arayüzlerden farklı olarak sanal gerçeklik uygulamaları, kullanıcıyı sanal ortamın içine yerleştirir ve sürükleyici bir deneyim sunar.

Sanal gerçeklik sunduğu özellikler ile bir eğlence ortamı olarak kabul görüyor. Sanal gerçekliğin iş dünyasında bir etkisi olup olmayacağı konusunda belirsizlikler sürüyor. Sanal gerçeklik uygulanmasından en fazla fayda sağlayacak sektörlerden birisi de insan kaynakları.

İşe alım süreçleri pandemide büyük bir değişime uğradı. İşe alım süreçlerinin değişime uğraması ve yeni normale uyum sağlamak için yeni arayışları da beraberinde getirdi. Sanal gerçeklik uygulamaları da dijital çağın en önemli yeniliklerinden oldu. Bu yenilikler ile sanal görüşmeler de teknolojik olarak gelişmiş kurumların tercihi oldu. 

İnsan Kaynakları ve Sanal Gerçeklik Uygulamaları 

En doğru kişiyi işe almak, insan kaynaklarının en önemli işlevidir. Kurumlar çalışanları ile gelişir. Bu nedenle kuruma yarar sağlayacak en iyi çalışanlara sahip olmak çok önemli ve stratejiktir. Çalışanların beklentileri her ne kadar maaş ve güvenli bir kurum olsa da, teknoloji ile birlikte beklentiler de değişmeye başladı. Özellikle yeni nesil çalışanların beklentileri arasında geleneksel olmayan çalışma ortamları, sosyal avantajlar ve teknoloji kullanımı yer alıyor.

Özellikle Y kuşağı için sanal gerçeklik uygulaması ilgi çekicidir. Etkinlik veya fuar alanlarında sıklıkla kullanılmaya başlanan sanal gerçeklik uygulamaları, adaylara çeşitli VR deneyimleri sunuyor. Örneğin, Toyota üniversite işe alım fuarlarında öğrencilerin Toyota kampüsünde VR aracılığıyla bir tura katılmasına olanak sağlıyor. Bu deneyim hem kurumun teknoloji kullanımı hem de ilgi çekici özellikleriyle öne çıkıyor. 

Oyunlaştırmada Sanal Gerçeklik

İşe alım süreçlerinde oyunlaştırma, genç nesilleri çekmenin en iyi yollarındandır. Oyunlaştırma, geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak isteksiz adayları elemek için iyi bir yöntemdir. Bu şekilde, gerçekten iş ile ilgili adaylara odaklanma şansı doğar. 

Adaylardan sanal gerçeklik uygulaması ile hazırlanan bir oyun oynamaları istenir. Oyun aracılığıyla adayın nasıl düşündüğü, problem çözme yeteneği ve çalışma tarzı konusunda fikir sahibi olunur. Oyunlaştırma, adaylar için işe alım sürecini daha eğlenceli hale getirir.

Bunun sonucunda kurumu da yenilikçi olarak konumlandırmaya yardımcı olur.

İşe Başlangıçlarda Sanal Gerçeklik

Pandemi kaynaklı olarak işe yeni başlayan çalışanların, ofis ortamını evden deneyimlemesi ve kuruma uyum sağlamaları için sanal gerçeklik uygulamalarından yararlanılabilir. Bu şekilde, İK ekiplerinin etkileşimli bir işe alım süreci oluşturması sağlanır. Bunu yaparak, adaylar kurum hakkında bir fikir edinebilir, ekipleri tanıyabilir ve kurum yapısı hakkında fikir sahibi olabilir. 

Eğitimlerde Sanal Gerçeklik Uygulamaları 

Sanal gerçeklik uygulaması, çalışanların belirli işlevleri daha etkileşimli bir şekilde yerine getirmeleri için eğitilmelerine olanak tanır. Uzmanlar, işyerinde empatinin önemini vurgulamak için sanal gerçeklik uygulamalarını kullanabilir ve insanların başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimlemelerine olanak tanır. Sanal gerçeklik uygulamalarının eğitim potansiyeli sonsuzdur. Ekiplerin yetersiz kaldıkları noktalarda, bilgi aktarmak ve kendilerini geliştirmek için sanal gerçeklikten yararlanılabilir. 

Sonuç olarak, çalışanları çoğu artık uzaktan çalışırken sanal gerçeklik uygulaması, işe alım süreçleri başta olmak üzere İK işlevlerine yardımcı olabilir. Önemli olan teknolojiyi net bir amaç için kullanmaktır. Doğru kullanım ile sanal gerçeklik uygulamaları adayları çekmek ve kurum itibarının gelişmesi için önemli bir rol oynayabilir. 

Son içerikler

spot_img