Ana SayfaGüncel Bilgilerİnsan Kaynakları Yönetiminde Çevikleşme

İnsan Kaynakları Yönetiminde Çevikleşme

Yazar

Tarih

Kategori

İnsan kaynakları yönetiminde çevikleşme kavramına her geçen gün daha sık rastlıyoruz. Yakın zamana kadar genellikle teknoloji birimleri tarafından kullanılan çeviklik kavramı günümüzde üretimden pazarlamaya kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. İnsan kaynakları yönetiminde çevikleşme, geri bildirimlerin önem kazandığı daha basit ve hızlı uygulanabilen bir süreç hedefliyor. İşe alım, performans değerlendirme ve eğitim gibi birçok alanda uygulanabilen çeviklik yaklaşımı günden güne daha fazla şirkette kullanılıyor. Geleneksel İK yaklaşımı yakın tarihe kadar etkisini sürdürüyordu fakat iş yapma biçimlerinde ve dünyada hissedilen dönüşümlerin etkisiyle yetersiz bulunmaya başlandı. Silikon Vadisi’nde çalışan yazılım şirketlerinin proje yönetiminde kullandığı çeviklik uygulamalarının taklit edilmesiyle İK yönetiminde dönüşüm süreci başladı. Peki, insan kaynaklarında çevikleşme ile ne gibi değişimler yaşanması bekleniyor?

İK Süreçlerinde Çevikleşme ile Gerçekleşmesi Beklenen Değişimler Nelerdir?

İK bir şirketin her noktası ve çalışanıyla doğrudan bağlantılı bir birim olduğundan İK’da yaşanan bir değişim süreci diğer departmanlara kıyasla daha zorlayıcı ve kapsamlıdır. Çevikleşme süreciyle birlikte en temel değişim Performans Değerlendirme süreçlerinde yaşanacak. Geleneksel insan kaynakları sürecinde yıllık bazlı yapılan değerlendirmeler İK yazılımı gibi programların yardımıyla daha fazla sayıda ve daha sık gerçekleştirilmeye başlandı. Yıllık bazlı değerlendirmelerde çalışanlardan daha az geri bildirim ve destek alınabildiği ve yıllık değerlendirmelerin başarısızlığa neden olduğu saptandı. Gap, Pfizer, Cigna ve P&G gibi birçok firma proje bazında uygulanan performans değerlendirme süreçlerine geçiş yaptı.  2021 yılı içerisinde anlık ve geri bildirimlere sık başvurulduğu, eksiklerin proje esnasında anlık olarak düzeltildiği, performans arttırmaya yönelik adımlar atılarak çevikliğin esas temellerine uyum sağlandı. Liderlik eğitimlerine önem gösteren şirketlerin çevikleşme sürecine daha hızlı adapte olduğu saptandı. İletişimde doğru tonu yakalayan liderlerin ve konuşurken değerlendirilme korkusu yaşamayan çalışanların çevikleşme sürecinde önemli avantajlar sağladığı gözlemlendi.

İnsan Kaynakları Yönetiminde Çevikleşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İnsan kaynakları yönetiminde çevikleşme süreci zaman alabilen ve dikkatli yürütülmesi gereken bir süreçtir. Çevikleşme sürecine adapte olmak istemeyenleri ikna etmekle zaman kaybetmek yerine öncelikle hızlı adapte olanlara odaklanmalısınız. Ekipleri oluştururken kendini yönetme kabiliyeti olan, küçük ve kararlı ekipler oluşturmalısınız. Çeviklik konusunda eğitim alan liderler dönüşüm sürecinde büyük katkılar sağlamaktadır.Orta kademe yöneticilerin ve geleneksel işletme anlayışını benimsemiş çalışanların hızlı şekilde değişime adapte olmayacaklarını kabullenin ve değişime zaman tanıyın. Kurumların bakış açılarını değiştirmenin zaman ve emek isteyen bir süreç olduğunu unutmayın.

Son içerikler