İnsan kaynaklarında sosyal medya kullanımı, son yıllarda tüm iş dünyasında yükselen bir trend olarak kendini gösteriyor. Özellikle dijital dönüşüm rüzgarı ile birlikte farklı sektörlerde de şekillenen sosyal ağlar, insan kaynakları biriminde de kendisine yer edinmeye başladı. Başta işe alım süreçlerinde olmak üzere insan kaynakları yönetimi özelinde sosyal medya stratejileri geliştirilerek uygulanır hale geldi.
Günümüzde özellikle Z kuşağının da etkisiyle sosyal ağ kullanımı geçmişe nazaran oldukça yükselişte. Teknoloji, bu kuşağın hayatının merkezinde yer alıyor. Bu nedenle de iş arayış biçimleri dahi gelenekselden uzak farklı şekillerde biçimlenebiliyor. Durum böyle olunca İK süreçlerinden işe alımda sosyal medya kullanımının önemi gün yüzüne çıkıyor. Öyleyse İK ve işe alım süreçlerinde sosyal medya kullanımının işletmeye ne gibi katkılar sağladığını hep birlikte inceleyelim.
Sosyal Medya Araçları İK’cılar İçin Neden Önemli?
Sosyal ağların son dönemde birçok sektörde birçok İK uzmanı tarafından kullanımı artmıştır. Sebebi ise iş başvurusu yapmış adayların İK yönetimi tarafından derinlemesine araştırılmasına imkan sağlamasıdır. Bu yöntem bir işletme için birçok yoldan daha uygun maliyetlidir. Peki sosyal medya kullanımının insan kaynakları departmanı için önemi nedir?
- İşverenin uygun adayı bulma süresini kısaltır,
- İşe alım sürecinde daha geniş bir aday havuzu oluşturulmasına katkı sağlar,
- İK’nın işe alımda daha kaliteli adaylara ulaşmasına imkan verir,
- İşe alımda adayın topluluk kültürüne uyumunu kolaylaştırır,
- İK süreçlerinde maliyeti azaltır,
- İşe alım sürecinin hızlanmasını sağlar,
- İşveren marka imajına katkı sağlayarak iyileştirir,
- Rekabetin yüksek olduğu düşük işsizlik oranına sahip pozisyonlarda adaylara erişimde rekabet üstünlüğü sağlar.
İK’cılar Adayların Sosyal Medya Profillerinde Nelere Dikkat Ediyor?
İnsan kaynakları yönetiminin aday araştırması yaparken, adayların dijital ayak izlerine dikkat ettikleri bilinen bir gerçektir. Adaylar bu durumun bilincinde olarak adım atmalıdır. Mutlaka sosyal medya paylaşımları ve dijital kimlik kalıntılarının bir İK’cı tarafından görüntüleneceğini düşünerek hareket etmelilerdir. Sosyal ağlarda dolaşımlarını iş dünyası kimliklerine uygun olacak şekilde sağlamaları adayların veya çalışanların faydasına olacaktır.
İnsan kaynakları uzmanları, öncelikle bir aday hakkında Google arama motorundan detaylı bilgi edinmeye çalışır. Bu nedenle geçmiş ile günümüz karşılaştırılması yapılması muhtemeldir. Ardından sosyal medya profillerindeki bilgiler ile CV üzerinde yazan bilgilerin uyumlu olup olmadığının kontrolleri yapılabilir. Bu nedenle adayların CV’lerinde yer alan bulgularla dijital ayak izleri uyumlu şekilde seyrediyor olmalıdır.
Dijital ayak izleri sayesinde İK uzmanları adayın; kişiliği, hobileri, katılım sağlamış olduğu kurs veya eğitimlerin iş ile uyum içerisinde olup olmadığını görebilir. Sosyal medya kanalları ile adayın arkadaş ortamı, ilgi alanları, beğenmiş olduğu profiller veya sayfalar, siyasi görüşü, aile ortamı vb. konular hakkında fikir sahibi olunabilir.
İnsan Kaynakları Uzmanları Hangi Sosyal Ağlarda Araştırma Yapıyor?
İnsan kaynaklarında sosyal medya kullanımı oranına bakıldığında her geçen gün bu oranın daha da arttığı görülür. Peki İK’cılar hangi sosyal ağlarda adayları arıyor? Bu sorunun cevabı olarak herkesin aklına ilk LinkedIn platformu gelir. Sebebi ise aslında LinkedIn’in, iş dünyasının bilinen en profesyonel sosyal paylaşım platformu olmasıdır. Bunun yanında Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi sosyal mecralar da İK’cıların araştırma yaptığı ağlardandır. Henüz kişisel bir Linkedin hesabınız yoksa, Linkedin Nedir? Adım Adım Linkedin Profil Oluşturma blog yazımıza göz atabilirsiniz.
İşe Alım Sürecinde Sosyal Medyanın Rolü
İnsan kaynaklarında sosyal medya kullanımı, değerini en çok işe alım süreçlerinde gösterir. İK yönetimi tarafından bir adayın işe alınmadan önce hangi psikolojiye ve ruh haline sahip olduğu, düşünce yapısı veya ideolojisinin ne olduğu sosyal medya sayesinde rahatlıkla analiz edilebilir. Aslında tüm bunlar işletme faydasına olacak ve doğru adayın işe alımının yapılması için katkı sağlayacak değerlendirmelerdir.
İşe alım sürecinde sosyal ağlar sayesinde adayın geçmiş davranışları ve yazdıklarına rastlanabilir, adayın içerikleri ve içerik kalitesi değerlendirilebilir. İnsan kaynaklarında sosyal medya kullanımı ile aslında adayın kişiliği genel hatlarıyla bir analize tabi tutulabilir. Facebook, Twitter veya Instagram ile aday hakkında daha fazla bilgiye sahip olunurken LinkedIn sayesinde hedef odaklı işe alım süreçleri gerçekleştirilir.
İnsan kaynaklarında sosyal medya kullanımı konusuna bir de işletme penceresinden bakılacak olunursa; çalışanların işletme ile ilgili sosyal ağlarda yapmış oldukları yorumlar veya tecrübeleriyle ilgili paylaşımlar, işe alım sürecinde işletme için referans değeri taşır. Aynı zamanda sosyal medyada işletme sayfası yani dijital kimlik adaylar için ilgi çekici hale getirilebilir ve yaratıcı paylaşımlar yapılabilir. Bu noktada işletme sahipleri olarak, Linkedin üzerinde işletme / şirket sayfası nasıl açılır? blog yazımıza göz atabilirsiniz.