Ana SayfaİK TrendleriZoom Tavan: Modern Cam Tavan Sendromu

Zoom Tavan: Modern Cam Tavan Sendromu

Yazar

Tarih

Kategori

Zoom tavan sendromu ile tanışmaya hazır mısınız? Pandemi ile vedalaştık ve hatta pandemi günlerinden hatıra olarak bahsetmeye başladık. Pandemi geçmişte kaldı ancak iş dünyası ve çalışma modellerine etkileri kalıcı olarak hayatımıza yerleşti. Çalışma kültüründe kısa sürede yaşanan değişiklikler ve çok daha uzun sürede gerçekleşmesi beklenirken hızla iş dünyasına katılan yeni çalışma modelleri belirli sorunları da beraberinde getirdi. Zoom tavan işte bu sorunlardan son dönemde en sık konuşulanlardan biri.

Zoom Tavan Kavramı Ne Anlama Geliyor?

Pandemi etkisi ile uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modelleri iş hayatının merkezine yerleşti. Normal şartlarda iyi bir planlama ve sistemli bir ilerleme gerektiren çalışma modeli değişikliğinin beklenenden hızlı olması birçok ciddi sorunu beraberinde getirdi. Zoom yorgunluğu, iş yaşam dengesinin kaybı ve iletişim sorunları gibi geleneksel iş problemlerinden oldukça farklı yeni problemler gelişti. Zoom tavanın hayatımıza katılması da tam bu dönemde oldu. Zoom tavan uzaktan ve hibrit çalışma modellerinde dezavantajlı grupların ofiste çalışan meslektaşları ile aynı kariyer olanaklarına sahip olmamasını ifade ediyor. Terfi, maaş zammı gibi konularda uzaktan çalışanlara aynı olanaklar sağlanmayabiliyor. Bunun yanı sıra esnek çalışma modellerinin kadınlar tarafından daha sık tercih edilmesi mevcutta çözülemeyen kronik cinsiyet ayrımcılığı sorununu da tetikliyor.

Riski Azaltmak İçin Nasıl Önlemler Alınmalı?

Esnek çalışma modellerinde çalışanlar arasında yaşanması olası eşitsizliklerin önlenmesi için bazı önlemler alınması gerekiyor. Esnek çalışma modellerine uygun işlerle ilgilenen tüm çalışanlara benzer haklar tanınması ve uzaktan çalışma politikalarının net sınırlarla belirlenmesi önem taşıyor. Ekibin rutin aralıklarla bir araya gelmesi için düzenli planlamalar yapılması öneriliyor. İş tanımı uzaktan çalışmaya uygun olmayan çalışanlar içinde farklı esneklikler örneğin giyim standartları, saat planlaması olanağı gibi avantajlar sağlanması tavsiye ediliyor. Ofiste çalışmaya devam eden çalışanlara hiç esneklik sağlanmaması ekip içinde dengesizlikler yaşanmasına neden olabiliyor. Sanal kapsayıcılık konusunun önemsenmesi ve çalışanlardan düzenli geri bildirim alınması, rutin olarak anket uygulanması ile esnekliğe daha sağlam adımlarla ulaşılacağı öngörülüyor. Performans değerlendirmelerinin daha otomatize, açık ve tutarlı metriklerle yürütülmesi öneriliyor.

Son içerikler

spot_img