Ana SayfaİK AkademiMekan Bağımsız Çalışma

Mekan Bağımsız Çalışma

Yazar

Tarih

Kategori

Mekan bağımsız çalışma günden güne daha çok tercih edilen bir çalışma modeli haline geliyor. Uzaktan çalışma konusunda çekimser davranan şirketler dahi artık bazı pozisyonlar için esneklik sağlıyor. Hayatımızda kalıcı hale geldiği düşünülen bu yeni çalışma modelleri genel olarak yalnızca olumlu yönleriyle ele alınıyor. Bazı araştırmalar evden çalışan personelin sahada çalışanlara kıyasla daha yüksek stres seviyesine sahip olduklarını gösteriyor. Anlaşılan yol stresinden uzaklaşmak ve eşofmanla çalışmak tüm sorunlara çözüm sağlamıyor.

Mekan Bağımsız Çalışma Sisteminde Karşılaşılan Sorunlar

Mekan bağımsız çalışma sistemi iş-yaşam dengesinin kaybı, aynı anda birden fazla yarım konuya odaklanma gibi sorunlara neden olabiliyor. Uzaktan çalışanlar terfi ve maaş konularında sahada çalışanlara kıyasla daha yüksek kaygı seviyesine sahipler ve hatta bu durumu Zoom Tavan Sendromu olarak adlandırıyorlar. Çalışmaya verilen kısa aralıklarda evle ilgili küçük bir işi halletmek avantaj gibi görülürken tam aksine ciddi verim kayıplarına neden olabiliyor. Standart mesai sisteminde verilen sıklıkta ve mümkünse rutin düzende mola verilmesi bu nedenle önem taşıyor. Birçok araştırma mola vermenin çalışma verimini artırma konusunda en etkili yöntemlerden biri olduğunu gösteriyor.

Uzaktan Çalışma Sisteminde Mola Kavramı

Uzaktan çalışma iş modelinin uygulandığı işletmelerin mutlaka açık bir mola politikası belirlemesi gereklidir. Şirket tarafından belirlenen mola süreleri iş akışı şirket genelinde kesileceğinden dolayı ciddi avantaj sağlamaktadır. Çalışan tarafından belirlenen esnek mola düzeninde ise rutin molalar belirleyerek acil durumlar dışında ulaşılmama talebi mutlaka ekip arkadaşları ile paylaşılmalıdır. Mola süresinin gerçekten dinlenmeniz gereken bir zaman dilimi olduğunu unutmamalısınız. Ev işleri ile ilgilenmek veya mola süresinde çalışmak size zaman kazandırmayacaktır. Mola sürelerinizi 10 dakikalık egzersizler, atıştırma rutini veya kısa bir puzzle seansı ile değerlendirebilirsiniz. İş arkadaşlarınız veya uzun zamandır ihmal ettiğiniz bir yakınınız ile diyalog kurabilir ve yeterince isterseniz evde de sosyalleşebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img