Ana SayfaİK TrendleriÇalışan Takdiri Uygulamaları

Çalışan Takdiri Uygulamaları

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan takdiri kavramı bir süredir İK dünyasının gündeminde yer alıyor. Uzun yıllar boyunca sadece daha verimli çalışmayı hedefleyen ve buna uygun çalışmalar yürüten insan kaynakları departmanlarında son yıllarda köklü değişimler yaşanıyor. Verimli çalışmanın uzun mesai saatleri değil dingin, enerjik ve motivasyonu yüksek çalışanlara bağlı olduğu fikri her geçen gün ağırlık kazanıyor. Mevcut durumundan mutlu olmayan beyaz yakalılar dijital göçebe olarak dünyayı gezmeye veya uzun yıllardır çalıştıkları şirketlere veda etmeye her zaman olduğundan daha ılımlı yaklaşıyor. Şirketler çalışan bağlılığını arttırmayı her zaman olduğundan daha çok önemsiyor. Çalışan takdiri de çalışan bağlılığını arttırma konusunda önemli bir yer alıyor. Peki, günümüzde çalışan takdiri konusunda nasıl çalışmalar yürütülüyor?

Takdir Etmeyi Ertelemeyin

Çalışma arkadaşlarının yıl dönümünü kutlamak, ofis içi sıcak doğum günü kutlamaları ve rutin aralıklarla gönderilen bizim için değerlisin mailleri modern çalışan takdiri kavramında maalesef yeterli değil. Günümüzde 25-34 yaşları arasında olan çalışanlar bir işyerinde ortalama olarak 3 yıl çalışıyor. İş gücü devir oranı her geçen yıl artış gösteriyor ve bu durum çalışan takdirinde farklı yaklaşımları zorunlu hale getiriyor. Belirli rutinlerde yapılan klasik kutlamalar artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Bağlı bulundukları şirketin onları gerçekten tanıması ve küçük ya da büyük tüm kazanımlarında takdir etmesi  kurum bağlılığını arttırmada daha etkili sonuçlar sağlıyor. Eylemlerin takdir edilmesi için uzun süreler beklenmesi çalışanların anlık tatmin ve başarı duygusunu hissetmesini engelliyor.

Sadece Takdir Etmek Yeterli mi?

Çalışan takdiri kavramında değişime uğrayan noktalar arasında ilk sıralarda spot bonus uygulamaları yer alıyor. Çalışanlarının aidiyet duygusunu arttırmak için şirketler birçok farklı spot ikramiye sistemi kurgulayarak hayata geçiriyor. Anında verilen ödüllerle uygulanan spot ikramiye sisteminde küçük teşekkür hediyeleri, bonus tatil günleri ve küçük ikramiyeler kullanılabiliyor. Bunların haricinde başarıyı fark edilebilir kılan görsellerin yer aldığı köşeler, toplantılarda tebrik için ayrılan kısa sürelerde çalışanların başarısını daha somut olarak hissetmesine olanak sağlıyor. Çalışanlar başarı duygusunu daha somut şekilde hissetmek ve dijital çağın hızına uygun olarak hak ettikleri övgüyü hızla almak istiyor. Çalışan bağlılığını arttırmak günümüzde rekabet avantajı sağlamanın ön koşulları arasında yer alıyor. Çalışan takdiri uygulamaları çalışan bağlılığını arttırma konusunda ciddi katkılar sağlıyor.

Son içerikler

spot_img