Ana SayfaGüncel Bilgiler2025 Asgari Ücret Beklentisi

2025 Asgari Ücret Beklentisi

Yazar

Tarih

Kategori

2024 yılını bitirmemize sayılı gün kalan bu dönemde milyonlarca kişinin önemli bir gündemi var. Sayıları 5 milyon kişiyi bulan asgari ücretli çalışanlar 2025 yılı asgari ücret zammını merak ediyor. Bu konuda ekonomik pek çok verinin yanında çeşitli spekülasyonlar da bulunuyor. Biz de bu konuda bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve olası zam oranını tahmin etmek için geniş çaplı bir araştırma yaptık.

Tahminlere Göre 2025’te Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Ülkemizde şu an için uygulanan asgari ücret miktarı 17.002 TL’dir. 2025 yılı için uygulanacak olan asgari ücret miktarı ise yeni yılın ocak ayında netleşecek. Peki, yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Bu sorunun cevabını bilmek için çeşitli ekonomik verileri analiz etmek gerekiyor. Uzmanlara göre asgari ücretin belirlenmesinde en önemli kıstas yıllık enflasyon verisi olarak gözüküyor. Bilindiği üzere Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon beklentisi % 38 civarında. Yine 2025 yılı için %14 2026 yılı için ise yıllık %9 enflasyon beklentisi var. Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı enflasyonun hızlı bir şekilde düşeceğini öngörüyor. Bu noktada Orta Vadeli Ekonomik Plana göre asgari ücret zammının beklenen enflasyona göre yapılması planlanıyor. Maliye Bakanlığı maaşlara yapılan zamların enflasyonu hızlandıracağı görüşünü savunuyor.

Asgari Ücret Zammı Ne Zaman Belli Olacak?

2025 yılı için asgari ücret zammının Aralık 2024’te yapılacak görüşmelerin ardından belli olması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, genellikle yıl sonunda toplanıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla bir karar alınıyor. Komisyonun 2024 yılı Aralık ayında bir araya geleceği tahmin ediliyor. Ardından 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücret zammını açıklaması bekleniyor. 

Bu noktada yılın kalan son 3 ayında gerçekleşecek enflasyon oranları da kritik bir önem taşıyor. Buna göre son 3 aylık enflasyonda hükümet yetkililerinin beklediği dezenflasyon sürecinin izleri görünmezse ve beklenenden yüksek gelirse 2025 yılı için tahmin edilen enflasyona göre değil reel tabloya göre bir zam yapılabileceği konuşuluyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi asgari ücrete yapılan olası yüksek zammın da kendi içinde tekrar bir enflasyon süreci doğurması olası olarak görünüyor. Bu durumun olası bir enflasyon dengesizliği sarmalına yol açmasından endişe ediliyor.

Refah Payı Eklenecek mi?

2025 yılı için asgari ücret zammı görüşmeleri sırasında, refah payı eklenip eklenmeyeceği konusu da tartışılacak. Çalışanların yaşam standartlarını artırmayı hedefleyen refah payı, asgari ücretin üzerine ek bir artış anlamına geliyor. Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, refah payının eklenmesi gündeme geliyor. Bu pay, işçilerin satın alma gücünü korumayı amaçlıyor.

Henüz kesin kararlar açıklanmadı. Ancak 2024 yılı Aralık ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında refah payının eklenmesi olasılığı üzerinde duruluyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu karar işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin müzakerelerine bağlı olarak netleşecektir.

Geçmiş Yıllarda Asgari Ücret Ne Kadardı? 

Geleceği yordamak için geçmişi iyi analiz etmek önemlidir. Bu noktada son 5 yılda ödenen net asgari ücret miktarlarını tablo halinde sunuyoruz. Yeni yılda yapılacak asgari ücret zammının 22.000-23.000 lira arasında olacağını düşünen bazı piyasa katılımcıları enflasyon oranında beklenen düşme hızının sağlanamaması durumunda ek refah payı verilebileceğini düşünüyor.

YılNet
2024 17.002 TL
202311.402 TL
2022 5500 TL
20212826 TL
20202325 TL

2025 Asgari Ücret Tahminleri

2025 yılı asgari ücret tahminleri konusunda geniş bir kesim fikir belirtiyor. Bunlar arasında Gerçekleşen TÜFE oranında zam yapılacağı ve asgari ücrete yaklaşık %40 civarında bir zam geleceğini düşünenlerin sayısı bir hayli fazla.  Ancak bazı ekonomistler bu durumun Türkiye’yi tekrar bir enflasyon tehlikesine sokacağını düşünüyor. Dolayısıyla asgari ücrete beklenen enflasyon oranında zam yapılmasını savunuyor.

Sektör ve işçi temsilcileri yapılacak zammın mevcut durumda gerçekleşen enflasyona göre yapılması gerektiğini savunuyor. Bunun yanında işçinin alım gücünü korumak için ayrıca refah payı verilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bütün bu görüşler karşısında tam bir tahminde bulunmak güç. Son söz elbette hükümet yetkililerinde ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olacak. Ancak son ana kadar 2025 yılı asgari ücret zam oranı konusunda meraklı bekleyiş devam edeceğe benziyor.

Son içerikler