Ana SayfaİK TrendleriEsnek Ekonomi Yükselişine Devam Ediyor!

Esnek Ekonomi Yükselişine Devam Ediyor!

Yazar

Tarih

Kategori

Esnek ekonomi yani gig ekonomi tüm dünyada etkisini artırmaya ve yeni sektörler yaratmaya hız kesmeden devam ediyor. Pandemi ile hızlanan dijitalleşme süreci de gig ekonominin yükselişine destek sağlıyor. Deneyimli iş insanları gig ekonominin sağladığı esneklik için 8-5 düzenli işlerinin güvenli alanından uzaklaşmaya cesaret ediyor. Serbest çalışanlar, sözleşmeli ve yarı zamanlı iş gücü gelecekte çok daha sık karşımıza çıkacak gibi görünüyor.

Esnek Ekonomi (Gig Ekonomi) Nedir?

Gig ekonomisi adını ‘kısa süreli iş’ anlamına gelen ‘gig’ kelimesinden alıyor. Dilimizde esnek ekonomi olarak adlandırılan modelde çalışanlar iş yaptıkları şirketlerle kısa süreli veya proje bazlı kontratlarla çalışıyor. Web geliştiricileri, siber güvenlik uzmanları, dijital pazarlama uzmanları ve çevrimiçi öğretmenler gig ekonominin yaygın olduğu iş kolları arasında yer alıyor. Bu yeni çalışma modeli hem işletmeler hem de çalışanlar için birçok avantaj sağlıyor. İşletmelerin tam zamanlı çalışan istihdam etme maliyetinden kurtarırken çalışanlar içinde esneklik ve özgürlük sağlıyor. Peki esnek ekonominin geleneksel sisteme göre avantajları ve dezavantajları tam olarak nedir?

Gig Ekonominin Avantajları ve Dezavantajları

Bu yöntem ile ekonominin yükselişte olmadığı dönemlerde dahi işletmeler varlığını sürdürmeye devam edebiliyor. Şirketler giderlerini azaltırken çalışanlarda farklı kaynaklardan gelir elde edebiliyor. Gig ekonomide varlık gösteren çalışanlar sektörel avantajlarını kaybetmemek için kendilerini sürekli eğiterek güncelliklerini koruyor. Çalışanlar çalışma saatlerine, çalışma alanlarına ve molalarına kendileri karar verebiliyor böylece daha verimli işler üretilebiliyor. Gig ekonomi çalışanların daha az baskı altında ve odaklanmış hissetmelerini sağlıyor. Proje bazlı veya yarı zamanlı işler aynı zamanda ücret konusunda yaşanabilecek motivasyon kayıplarına da engel oluyor. Esnek ekonominin dezavantajlarının ilk sırasında ölçeklenebilirlik yer alıyor. Sağlam metriklere dayanan ölçülebilir iş süreçleri ve kişisel disiplini yüksek çalışanlarla bu soruna çözüm sağlanabiliyor.

Gig Ekonominin Geleceği

Dijitalleşme etkisi ile iş dünyası sınırsız hale geliyor ve gelecekte esnek ekonominin yükselişi durdurulamaz görünüyor. İşgücünün geleceğini tanıyan, anlayan ve benimseyen şirketler sektörlerinde şimdiden ciddi avantajlar sağlıyor. İçerde ve dışarda yer alan işgücünü bir bütün olarak ele almak, ölçeklenebilir olmak için idenfit ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlıyor!

Son içerikler

spot_img