Ana SayfaGüncel BilgilerEtkili Sunumlar için 8 Öneri

Etkili Sunumlar için 8 Öneri

Yazar

Tarih

Kategori

Etkili sunumlar için ihtiyaç duyduğunuz tüyoları öğrenmeye hazır mısınız? Bir sunum yaparken ilk birkaç dakika dinleyicilerinizin dikkatini çekmek açısından çok önemlidir. Bu, konunuz etrafında ilgi uyandırma ve dinleyicilere neyin takip edileceğine dair fikir verme şansınızdır. En iyi konuşmacılar sunumlarda konularını tanıtmak, merak uyandırmak ve merak uyandırmak için güçlü destekleyiciler kullanır. Bu destekleyiciler keskindir ve dikkati çabuk çeker; sunumun sonuna kadar ortalıkta kalacak türden olmaları iyi olur. 

İyi bir sunum destekleyicisi, konunuzu tanıtır, dinleyicilerinizin ilgisini çeker ve sunumun geri kalanının tonunu belirler. Sunum yapan kişi olarak dinleyicilerin dikkatini çekmek oldukça zor olabilir, özellikle de bireysel ilgiden ziyade zorunluluk nedeniyle katılıyorlarsa… Söyleyeceklerinizi duymaya hevesli insanlarla dolu bir odada sunum yapmak harika olsa da, durum her zaman böyle olmayacaktır.

İyi bir sunum destekleyicisinin nasıl yapılacağını bilmek, dinleyiciler arasında kim olursa olsun sizi başarılı bir sunuma hazırlar. Dinleyicileri en başından itibaren meşgul eder ve hatta ilgisiz bir tarafın merakını bile ateşleyecektir.

Hedef kitlenizin kim olduğunu ve ne öğrenmek istediklerini düşünün. Kitlenizi tanımak gerçekten fark yaratacaktır. Unutmayın: Destekleyicileriniz, dinleyicilerinizin sunumunuzdan çok fazla şey kaybetmeden kazanacağı değeri ima etmelidir. Olay örgüsünü bozmayın, ancak önceden haber vermeye başladığınızdan emin olun.

Sunumlar için mükemmel destekleyiciler hazırlamak, hedef kitlenizin artacak ilgisinin tohumlarını ekmek için çok önemlidir. Bu yazıda size sunumlarınızı daha etkili hale getirmek için kullanabileceğiniz 8 önerice bulunacağız.

Konuşmanıza Şaşırtıcı Bir İddia İle Başlayın

Konuşmanıza şaşırtıcı bir ifade veya istatistikle başlamak, dinleyicinizin dikkatini çekmenin mükemmel bir yoludur. Peki şaşırtıcı bir iddia nasıl olmalı? İzleyicilerinizi şok etmeniz gerekiyor. İstatistik tabanlı bir destekleyici oluşturursanız, dinleyicileriniz için değerli olacak ve onları konunuz hakkında daha fazla bilgi edinmeye ikna edecek kadar önemli olmalıdır. Bu noktada rakamların gücünden faydalanmalısınız.

Hikaye Anlatın

Hikayeler, bilgilerin akılda tutulmasını geliştirmenin mükemmel bir yoludur. Ve onları hedef kitleniz üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmak için harika bir araç haline getirir. Yapılan çalışmalara göre , iyi anlatılmış bir hikayeden öğrendiklerimizi gerçeklerden ve rakamlardan öğrendiğimizden daha doğru hatırlıyoruz. Bu nedenle, hedef kitlenize vermek istediğiniz bir bilgi varsa, bunu kısa, ilgi çekici bir anlatımla tamamlamayı düşünün.

Paylaşmak için bir anekdot seçerken, bunun konunuzla alakalı olduğundan ve hedef kitlenizde yankı uyandırdığından emin olun. Bir satış ekibini heyecanlandıran bir hikaye, bir mühendislik ekibinin ilgi çekici bulduğu hikayeden muhtemelen farklı olacaktır.

Tarihsel Bir Olaya Atıfta Bulunun

Hikaye anlatma destekleyicisindeki bu ekstra yaratıcı form, kişisel deneyiminizden ziyade büyüleyici bir tarihi ana dayanır. Dinleyicilerinizin daha geniş bağlamı anlama ve dolayısıyla sunumunuzun alaka düzeyi, referansları iyi dikkat çekici hale getirir. Potansiyel yatırımcılara ürün tanıtımını yapan kişi, ürününün ilk versiyonunu ne zaman geliştirdikleri hakkında bir anekdotla başlar.

Örnek: “Kot pantolonun 150 yıl önce icat edildiğini biliyor muydunuz? Bugünkü gibi sıradan bir günde, Levi Strauss ve terzi Jacob Davis, metal perçinleri denim pantolonlarla birleştirerek altına hücum eden madenciler için dayanıklı iş pantolonları yarattılar.” 

Bu tarihi referans, şık ve giyilebilir giysilerle ilgili bir sunumda büyüleyici bir açılış olacaktır. Konuşmacı, kot pantolondan çok daha evrensel bir ürünü tanıtmak için tarihsel referansa güvenir.

İlginç bir soru sorun

Etkili sunumlar için dinleyicilerin ilgisini çekecek bir başlangıç bulmak her zaman kolay değil. Ancak sunumunuzun başlangıcına katılımı dahil etmek, dinleyicilerinizi zihinsel olarak katılmaya teşvik edecektir. Öyle ki basit ve ilginç bir soruyla bile olsa onları etkilemenin eğlenceli bir yoludur.

Sorunuz, dinleyicilerinizin her birinin ilgisini çekebilecek kadar büyüleyici ve entelektüel açıdan teşvik edici olmalı. Bu yaklaşım, ürünleri, hizmetleri veya projeleri tanıtmak için harika olur. Çünkü üzerinde çalıştığınız şeyi sorunun cevabı olarak sunabilirsiniz. Soru-cevap formatı güvenli ve etkili bir sunum için her zaman atkin bir çözüm olarak kullanılır.

Dinleyicilerinize olası yanıtlar hakkında beyin fırtınası yapmaları için soru sorduktan sonra duraklamayı unutmayın.

Bir iş sunumu yapıyorsanız, sorunuzun müşterilerinizle alakalı olduğundan emin olmak için önceden araştırma yapın. Cevap, hedef kitleniz için bir anlam ifade etmeli veya yaşadıkları bir sıkıntı noktasını çözmelidir. Bağlam ve kaynağın muhatapları ile alakalı olduğundan emin olmanızda fayda vardır.

Çelişkilerin Gücüne İnanın

Yaygın olarak kabul edilen bir inançla çelişmek, dinleyicinizin dikkatini çekmenin zorlayıcı bir yoludur. Bunu, sunumunuza dinleyicilerinizin varsayımlarına meydan okuyan bir ifadeyle başlatarak yapın.

İlginç Bir Video Gösterin

Sunumunuza bir videoyla başlamak, bir başkasının sizin için bilinmezleri  keşfetmesine olanak tanır. Konunuzla ilgili, slayt gösterinize kolayca aktarılabilen kısa bir video seçin. Video bittikten sonra konuyla ilgili sunumunuza geri dönebilirsiniz. Görsel ve sesli destekleyicilerin aynı metada kullanıldığı durumda konunun anlaşılma oranının oldukça artacağını unutmamalısınız.

Ünlü Bir Şahsiyetten Alıntı Yapın

Takdire şayan birinden sunumunuzla ilgili bir alıntı bulun ve dinleyicilerinize aristokrat bir hava sunun. Ünlü ve tarihsel şahsiyetlerin konu ile ilgili fikirleri insanlara ilginç gelir. Bu durumda dinleme isteği ve alaka artacaktır.

Bir Nesne Gösterin

Bir nesne, etkili sunumlar için etkileşimi teşvik edebilir ve hedef kitlenizin neden bahsettiğinizi görselleştirmesine yardımcı olacaktır. Bu, özellikle bir ürünün tanıtımını yapıyorsanız, dinleyicilere ürünün gerçek hayatta göründüğünü ve nasıl çalıştığını göstermek istiyorsanız faydalıdır. Bu strateji aynı zamanda bir istatistiğin ciddiyetini tartıştığınız bağlamlarda da işe yarar. . 

Sunum yapılan konu ile ilgili olan nesneyi dinleyicilere vererek sunumu hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki dinleyicinin ne kadar duyu organını sürece dahil ederseniz sunumun etkinliğini o kadar arttırabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img