Ana SayfaİK AkademiPDKS Cihazları Rehberi

PDKS Cihazları Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

PDKS cihazlarından bahsetmeden önce PDKS’nin açılımından bahsetmemiz gerekiyor. PDKS yani personel devam kontrol sistemi, işletmelerdeki personelin işe devamlılığının takibini sağlayan sistemler bütününü tanımlıyor. Personel takip sistemi sayesinde personel takibi süreci teknoloji desteğiyle daha kolay ve verimli şekilde yönetiliyor. 

Günümüzde parmak izi, kart taraması veya yüz tanıma sistemiyle, çalışanların giriş çıkış saatlerini kaydetmek saniyeler sürüyor. Bu rehberde, sizi PDKS cihazları ve sunduğu faydalar hakkında ilgi çekici pek çok başlık bekliyor. Keşfe hazırsanız, bizi takip edin!

ÖZET

Personel Devam Kontrol Sistemleri (PDKS), geleneksel yöntemleri geride bırakarak İKY profesyonellerine hız ve verimlilik sağlar. PDKS, yazılım ve cihaz olarak iki alt başlığa ayrılıyor. Sayfanın devamında PDKS sistemlerinin genel özellikleri ve cihaz türleri hakkında kapsamlı bir rehber sizi bekliyor.

PDKS Nedir?

PDKS sistemi, işletme çalışanlarının giriş ve çıkış hareketlerinin kontrolünün sağlandığı ve izin bilgilerinin hesaplandığı puantaj programı, cihaz ve yazılımıdır. Personel giriş ve çıkış hareketleri parmak izi okuyucu, turnike geçiş sistemi, kartlı geçiş sistemi veya yüz tanıma sistemi gibi PDKS cihazlarıyla gerçekleştirilir. Böylece personele ait puantaj cetveli oluşturularak hareketlerin kontrolü sağlanır.

PDKS Şirketler İçin Neden Önemli?

PDKS, şirketler için iş yerine giriş ve çıkış kontrollerinin hızlı ve sağlıklı yapılması açısından önem taşır. Giriş ve çıkışların yanı sıra şirket içerisinde dolaşımın kontrol altında tutulmasını, yetki sınırlamasının korunmasını sağlar. Ayrıca iş veriminin artırılmasını ve çalışan disiplininin sağlanmasını olanaklı kılar. Bunlarla birlikte “PDKS nedir, şirketler için PDKS neden önemlidir?” sorusunun cevabı aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Personelin devamlılık durumunun takibinin pratik şekilde yapılmasına olanak tanır. Ve personelin birden çok lokasyonda devamlılığının merkezi şekilde kontrol edilmesini sağlar, 
  • Çalışanların PDKS sistemi üzerinden kolaylıkla izin başvurusu yapabiliyor olması ve işverenlerin aynı şekilde izni kolay ve hızlı bir şekilde onaylayabiliyor olması şirket açısından büyük avantaj sağlar,
  • Yanlış veri girişinden kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunları azaltır. Ayrıca hatalı maaş bordrosu ihtimalini en aza indirir,
  • Personel takip sistemi sayesinde şirket ve çalışan arasında geç gelme, izin durumları veya vardiya değişikliği konularında etkin iletişim sağlanır,
  • Ödüllendirme gibi personel performansını olumlu etkileyecek konularda karar vermek için gerekli veriye sahip olunmasını sağlar,
  • Şirketin dijital dönüşüm trendi içerisinde yükselen grafik çizmesine yardımcı olur,
  • PDKS, entegre ve bütünleşik yapısı sayesinde şirketlerde iş yükünün azalmasına imkan tanır. Ayrıca karmaşık tüm işlemlerin kolaylaşmasına ve zaman tasarrufuna olanak sağlar,
  • Personel takibinin yalnızca bilgisayar üzerinden değil, telefon veya tablet üzerinden de kontrolüne izin verir,
  • Personel devam kontrol sisteminin sürekli veri güncelliği sağlaması işin devamlılığı için şirkete olumlu katkılar sağlar.

PDKS Cihazı Nedir?

PDKS cihazı, çalışanların işyerine giriş ve çıkış saatlerini kaydeden araçlar olarak tanımlanır. Ölçeği ve sektörü fark etmeksizin tüm işletmeler için zaman ve varlık yönetimi kritik önem taşır. PDKS cihazları, bu süreçleri otomatize eder. Bu sayede hem zaman tasarrufu sağlar hem de iş verimliliğini artırır. Modern PDKS cihazları, parmak izi, yüz tanıma, RFID kartları gibi birçok biyometrik ve elektronik tanımlama teknolojisi kullanır. 

Personel devam kontrol sistemi cihazları, çalışanların çalışma saatlerini, izin günlerini ve fazla mesailerini doğru bir şekilde kayıt altına alır. Böylece puantaj hesaplamalarında şeffaflık ve hız avantajları sağlar. Sonuç olarak işletmelerin insan kaynakları yönetimini kolaylaştırır. Karmaşık puantaj cetvelleri ve manuel listelerden ya da ölçülemeyen çalışma saatlerinden arındırılmış, sürdürülebilir bir iş gücü yönetimi sürecinin kapılarını aralar.

PDKS Cihazları Ne İşe Yarar?

PDKS cihazları, personel devam kontrol sistemlerinin temelini oluşturuyor. Öyle ki ülkemizde ilk kez 1892 yılında mekanik bekçi saatleri ile giriş yapan bu araçlar her geçen yıl gelişiyor. Yeni nesil güvenlik sistemi bulut ve android teknolojileri üzerinde çalışan işgücü programları, insan kaynakları yazılımları, puantaj ya da maaş hesaplamaları için gerekli verilerin özü PDKS cihazlarından alınıyor.

PDKS Cihazı Çeşitleri

PDKS cihazları, personel devam kontrol sistemleri için olmazsa olmaz önem arz eder. PDKS cihazı tercih edilirken işletme için gerekli olan tüm özellikleri kapsayıp kapsamadığı yeterince araştırılır. Parmak izi okuyucu, turnike geçiş sistemi, kartlı geçiş sistemi, yüz tanıma sistemi veya biyometrik geçiş kontrol sistemi gibi PDKS cihazları arasından ihtiyaca en etkili cevap verecek cihazlar tercih edilir.

Kartlı Geçiş Sistemi

Kartlı geçiş sistemleri, personel giriş ve çıkışlarını kontrol etmek için kullanılan etkili PDKS çözümleri arasında yer alıyor. Bu sistem, çalışanlara özel kartlarla çalışıyor ve kart basma işlemi sonrasında geniş bilgilendirme ekranları üzerinden anında geri bildirim sağlıyor.

Kart okuyucular, personel kartlarını okuttuğunda, çalışanların kart ID’leri zaman damgası ile birlikte İdenfit PDKS Yazılımına aktarılıyor. Bu yazılım, geniş hareket hafızasını kullanarak veri kaybı olmadan personel takibini gerçekleştiriyor. Bu sayede puantaj hesaplamalarını kolaylaştırıyor.

Yüz Tanıma Sistemi

Yüz tanıma sistemleri, PDKS ve geçiş kontrol sistemlerinde kullanılan gelişmiş biyometrik teknolojiler arasında yer alıyor. Bu sistemler, yüksek doğrulama oranları ve düşük hata payları ile öne çıkıyor. Hızlı tanımlama kapasitesi ve temassız kullanımı sayesinde, özellikle kart okuyucu ya da parmak izi sistemlerinin uygun olmadığı sektörler için ideal çözümler sunuyor. 
Bu sistemlerin optimal performansla çalışabilmesi için, ışık koşullarının yüz tanıma teknolojisine uygun şekilde ayarlanması gerekiyor. idenfit PDKS Yazılımı ile entegre edilen yüz tanıma sistemleri, çalışanların giriş ve çıkışlarını kayıt altına alıyor.

Biyometrik Geçiş Kontrol Sistemi

Biyometrik pdks sistemleri, kişisel özelliklere dayalı güvenli kimlik doğrulama sağlıyor. Bu sistemler arasında yüz tanıma, parmak izi, iris tanıma, ses tanıma, avuç içi tanıma alternatifleri bulunuyor. Her bir sistem, belirli ihtiyaçlara göre seçiliyor. 

idenfit PDKS Yazılımı ile entegre çalışan biyometrik geçiş kontrol sistemleri, kaydedilen bilgileri analiz ediyor. Böylece çalışan takibini etkin ve kolay bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlıyor. 

BAB Beacon (Bluetooth)

BAB beacon sistemleri, bluetooth teknolojisi kullanarak çalışanların mevcudiyetini kablosuz olarak kaydediyor.  Bu cihazlar, mobil uyumlulukları sayesinde düşük maliyetlerle ideal çözümler sunuyor. BAB ürün ailesi, işletmelerin kişileri ve nesneleri kolayca takip etmesini ve yönetmesini sağlıyor. 

İşletmeler, BAB yardımıyla çalışanların giriş-çıkış saatlerini kontrol edebiliyor, geçiş yetkilerini yönetebiliyor. Ayrıca mobil cihazlar aracılığıyla, uzaktan bile, çalışanlara güvenli erişim sağlanabiliyor ya da çalışanların erişimi kısıtlanabiliyor. Ayrıca, PDKS tarafında geriye dönük sorgulama yaparak geçmiş verilere erişim imkanı sunuyor. Bu sayede işletmeler esnek ve etkin bir personel yönetimi gerçekleştirebiliyor.

PDKS Cihaz TürüAçıklama
Parmak İzi OkuyucuBiyometrik verileri kullanarak çalışanların giriş ve çıkışlarını kaydeder. 
Turnike Geçiş SistemiYoğun geçiş gerektiren işletmeler için idealdir. Personel trafiğini düzenler, güvenliği artırır. 
Kartlı Geçiş SistemiÇalışanların kimlik kartlarıyla giriş çıkışlarını kontrol eder. 
Yüz Tanıma SistemiYüksek doğruluk oranı ile güvenli geçiş sağlar. Özellikle yüksek güvenlik gerektiren alanlarda uygundur.
Biyometrik Geçiş Kontrol Sistemiİris, ses, avuç içi gibi farklı biyometrik verileri kullanarak güvenli kimlik doğrulaması yapar. 
BAB Beacon (Bluetooth)Bluetooth teknolojisi kullanarak personelin giriş çıkış ve mevcudiyet durumunu kablosuz olarak kaydeder. 
PDKS Araçları

idenfit PDKS Sisteminde Kullanılan Farklı Doğrulama Teknolojileri Nelerdir?

İdenfit PDKS programı, çalışanların giriş-çıkışlarını doğrulamak için çeşitli teknolojileri desteklemekte ve birleştirmektedir. Bu sistem, parmak izi tanıma ve yüz tanıma gibi biyometrik doğrulama yöntemlerinin yanı sıra, kart okuma sistemleri, mobil cihazlar üzerinden QR kod tarama, Bluetooth tabanlı Beacon teknolojisi ve uydu üzerinden konum doğrulama gibi özellikler sunar.

idenfit PDKS cihazı türleriyle entegrasyon kabiliyeti yüksek bir program sunarak, güvenlibir çalışma ortamı ve veriye dayalı personel takibi imkanı sağlar. işletmelerin personel yönetim süreçlerini daha etkili ve verimli hale getirir. İdenfit PDKS, bu geniş teknoloji yelpazesi sayesinde, her türden işletmenin özgün ihtiyaçlarına esnek çözümler sunar. Böylece işletmeler personel takibi konusunda yüksek doğruluk ve güvenilirlik elde eder.

PDKS Cihaz Seçiminde Dikkate Almanız Gereken Faktörler Nelerdir?

  • Parmak izi, yüz tanıma veya iris tanıma gibi biyometrik doğrulama özellikleri, şirketlerin güvenlik seviyesini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle faaliyet sektörü doğrultusunda bu ayrıntıları göz önünde bulundurun.
  • Cihazın desteklediği maksimum kullanıcı sayısı bir diğer önemli faktör olarak öne çıkar. Bu nedenle büyüme potansiyelinizi ve personel sayınızı karşılayacak bir PDKS çözümü tercih edilmelidir.
  • Seçeceğiniz PDKS cihazının kullandığınız insan kaynakları yönetimi yazılımı ve diğer ilgili programlar ile uyumlu olması gerekir. Kolay entegrasyon sağlayan sistemler, 360 derece insan kaynakları yönetimi imkanı sağlar.
  • Cihazın kolay kullanılabilir, anlaşılır bir arayüze sahip olması, personel ve yöneticiler için zamandan tasarruf sağlar. Ayrıca kullanıcı kaynaklı hata oranını azaltır. Bunun yanı sıra PDKS sistemine uyum sürecini kolaylaştırır.
  • Mobil cihazlar üzerinden erişim ve kontrol imkanı sunan PDKS sistemleri, esnek ve hibrit çalışma koşullarına uyum sağlar. Bununla birlikte yöneticilere her yerden erişim olanağı tanır.
  • İşletmenin çalışma ortamına uygun olarak tasarlanan, dayanıklı ve dirençli cihazlar seçmek, uzun sürede maliyet tasarrufu sağlar..

PDKS Cihazlarında Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

İdenfit’in bulut tabanlı PDKS programı, veri güvenliğini en üst düzeyde tutmak için ileri düzey şifreleme metotları, sağlam kimlik doğrulama prosedürleri ve sürekli yapılan güvenlik güncellemeleri ile donatılıyor. Bu sistem, hassas verilerin korunmasını garanti altına alırken, yetkisiz erişimlere karşı koyacak güçlü savunma mekanizmaları içeriyor. 

idenfit, bulut teknolojisini kullanarak, verilerinizi her zaman güvenli ve yetkililerin anlık olarak erişebileceği şekilde saklıyor. Ayrıca, sistemin güvenlik altyapısını sürekli güncelleyerek potansiyel tehditlere karşı proaktif bir koruma sunuyor.

PDKS Cihazları Karşılaşılan Sorunlar ve Olası Çözüm Önerileri Nelerdir

  • Parmak izi veya yüz tanıma cihazları bazen doğru okuma yapamaz. Bu sorunu çözmek için cihazın sensörlerini düzenli olarak temizlemek ve yazılım güncellemelerini yapmak gerekir.
  • PDKS sistemlerinin mevcut IT altyapısıyla uyumsuzluğu problemlere yol açar. Uyumlu sistemleri tercih etmek ve profesyonel bir entegrasyon desteği almak gerekir.
  • PDKS cihazlarının ağ bağlantısının kesilmesi veri akışının durmasına sebep olur. Bu nedenle kesintisiz güç kaynakları (UPS) ve stabil internet bağlantıları tercih edilmelidir.
  • Yazılımda meydana gelen hatalar, cihazın performansını etkiler. Düzenli yazılım güncellemeleri ve güvenilir bir teknik destek, bu tür hataların önüne geçecektir.
  • PDKS sistemlerine yetkisiz erişim, güvenlik ihlallerine yol açar. Çok faktörlü kimlik doğrulama teknikleri bu riski ortadan kaldırır.
  • Cihazların mekanik ve elektronik bileşenlerinde meydana gelebilecek arızalar, periyodik bakım ve kaliteli yedek parça kullanımıyla önlenir.

PDKS Cihazlarının Yasal Uyumluluk Gereksinimleri Nelerdir?

Personel devam kontrol cihazlarının kullanımı noktasında işletmelerin yerel iş kanunlarına ve veri koruma yönetmeliklerine göre hareket etmesi gerekiyor. On-prem PDKS sistemleri kullanımında bu süreçlerin şirket içerisinde takip edilmesi ve yönetilmesi gerekiyor. Bu nedenle PDKS cihazları entegre etmeden önce hukuki danışmanlık alınması gerekiyor. Bulut tabanlı PDKS yazılımlarında ise bu önlemler hizmet sağlayıcı firma tarafından alınıyor. 

idenfit PDKS Sistemi Nasıl Avantajlar Sunar?

Bulut tabanlı insan kaynakları yazılımı idenfit ile çalışan işe giriş-çıkış bilgilerini, mola kayıtlarını, izin, vardiya ve fazla mesaileri kolaylıkla kayıt altına alabilirsiniz. Dilediğiniz zaman PDKS rapor çıktıları alır, işletmeniz onay süreçlerini ve puantaj takibini sorunsuz şekilde yönetebilirsiniz. idenfit’in PDKS programı her sektöre uygun olarak tasarlanmıştır. Müşteri deneyimi ekibimizle, işletmenize uygun olan kural ve kurguları bir defa yapmanız yeterli olacaktır.

idenfit’in PDKS cihazları ve PDKS yazılımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya hazır mısınız? Eğer PDKS süreçlerinizi dijitale taşımak istiyorsanız, formu doldurun. idenfit ile insan kaynakları yönetimi süreçlerinde hız, güvenilirlik ve verimliliği deneyimleyin!

Sık Sorulan Sorular

1. PDKS Cihazları Nelerdir?

PDKS cihazları, çalışanların işe giriş-çıkış saatlerini kaydeden elektronik araçlardır. Parmak izi, yüz tanıma, kartlı geçiş gibi çeşitli biyometrik ve dijital teknolojileri kullanırlar.

2. PDKS Sistemi Nasıl Çalışır?

PDKS sistemi, çalışanların biyometrik verilerini veya kimlik doğrulama cihazlarını kullanarak kimliklerini doğrular. Ardından bu bilgileri veritabanında kaydeder. Çalışma saatlerini otomatik olarak hesaplar.

3. PDKS Sistemi Yasal mı?

PDKS sistemi, çoğu ülkede yasaldır. Ancak işverenlerin yerel iş kanunlarına ve veri koruma yönetmeliklerine uygun olarak hareket etmeleri gerekmektedir. Çalışanların onayı ve bilgilendirilmesi bu süreçte kritik önem taşır.

4. PDKS Ne Demek?

PDKS, Personel Devam Kontrol Sistemi’nin kısaltmasıdır. İşletmelerde çalışanların giriş, çıkış ve çalışma saatlerini elektronik olarak takipte kullanılır.

5. İnsan Kaynakları PDKS Nedir?

İnsan kaynakları için kullanılan PDKS, çalışanların zaman yönetimini optimize eder, işe devamlılığını izler. Ayrıca iş gücü maliyetlerini yönetmek için detaylı raporlar sağlar. Bu sistemler, insan kaynakları departmanlarının iş yükünü hafifletir.

Son içerikler