Ana SayfaİK TrendleriAl İşe Alım Teknolojisi

Al İşe Alım Teknolojisi

Yazar

Tarih

Kategori

Al işe alım son dönemde İK dünyasının gündeminde yer alıyor. İşe alım süreçlerinde yapay zeka kullanımı İK profesyonelleri tarafından heyecanla takip ediliyor. Yapay zeka ile işe alım süreçlerine büyük beklentilerle yaklaşanlar kadar büyük önyargılar besleyen İK profesyonelleri de bulunuyor. Doğru yeteneğe ulaşmak özellikle mekan bağımsız çalışma modellerinin artışı ile günden güne daha zorlu bir hal alıyor. Yapay zekanın yetenek edinme sürecine ciddi katkılar sağlayacağı düşünülüyor. Uzmanlar işe alım yazılımlarının duyarlılığını arttırmak yönünde önemli çalışmalar yürütüyor.

Al İşe Alım Nedir? Neden Önemlidir?

Al işe alım yani işe alım süreçlerinde yapay zeka kullanımı tekrarlayan ve zaman, enerji alan süreçlerin otomatize edilmesine olanak sağlıyor. Yetenek havuzunda yer alan onlarca ve hatta yüzlerce adayın içinden doğru yeteneğe ulaşmak düşünülenden çok daha fazla zaman kaybına neden oluyor. İşe alım süreçlerine ilk olarak iş arama sitelerinde yer alan filtreler ile katılan yapay zeka gelecekte daha iddialı bir konum hedefliyor. Lokasyon, eğitim durumu ve deneyim gibi özelliklerin kategorize edilmesini uzun süre önce başaran Al teknolojisi günümüzde bilinçsiz önyargının kırılması ve yapay zeka destekli mülakatlar yapılmasını hedefliyor. Yakın gelecekte iş görüşmelerinin ilk aşamasının tamamıyla yapay zeka teknolojisi tarafından yürütülmesi planlanıyor.

Yapay Zeka Destekli İşe Alım Teknolojisi Nasıl Avantajlar Sağlar?

Yapay zeka destekli işe alım teknolojisinin sağladığı avantajların başında hiç şüphesiz İK profesyonellerine zaman ve enerji kazandırması yer alıyor. Chat bot yardımı ile kurulan iletişimlerde istenilen veriler doğrultusunda görüşmeyi puanlanarak İK profesyonellerine sadece aranılan niteliklere uygun adaylarla görüşme olanağı sağlanabiliyor. Çok uzun olmayan bir vadede yapay zekanın adayların mimik ve jestlerini de analiz ederek raporlayabilmesi bekleniyor. Geleneksel işe alım yöntemlerine kıyasla yapay zeka destekli işe alım teknolojisi ile aranılan niteliklere daha uygun adaylar bulunması ile iş gücü devir oranlarının azaltılması hedefleniyor. Kapsayıcılık ve çeşitlilik konularının İK’nın tam odağında yer aldığı günümüzde yapay zeka desteği ile bilinçsiz önyargı konusunun kalıcı şekilde çözülmesi bekleniyor. Daha adil ve daha verimli işe alım süreçleri ile ciddi mali zararların önlenmesi öngörülüyor.

Son içerikler

spot_img