Ana SayfaGüncel BilgilerÇalışan Esenliği Hakkında Tüm Merak Edilenler

Çalışan Esenliği Hakkında Tüm Merak Edilenler

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan esenliği, hayal edilen güçlü kurum kültürü ve mutlu ekiplerin yolunu açıyor. Bir kişinin iş hayatının genel sağlık ve mutluluğunu etkileme potansiyeli olarak tanımlanan bu kavram günümüz İKY gündeminin de odağında yer alıyor. Bu konuya dair tüm merak ettiğiniz detaylar sayfanın devamında sizi bekliyor!

Çalışan Esenliği Nedir?

Çalışan esenliği, çalışanların iş şartlarının ve şirket koşullarının genel iyi olma hallerini desteklemesi ve katkı sağlaması olarak tanımlanır. Günümüz modern iş hayatında çalışanlar zamanlarının önemli bir bölümünü iş yerlerinde geçirmektedir. Böylece bireyler ve kurumlar arasında önemli bir duygu durum paylaşımına zemin hazırlanır. Yoğun bir paylaşıma sahne olan iş yeri çalışanların motivasyonları ve mutlulukları açısından oldukça girift bir kaynak oluşturmaktadır. Öyle ki güçlü bir kurumsal iklim için çalışanların esenliğini arttırmak İKY için öncelikli hedeflerden birisi olmalıdır. 

Bu bağlamda doğru ve dikine büyüme ile işleyen bir şirket modeli için oldukça önemli bir kavram olan çalışan esenliği kavramıyla ilgili tüm önemli noktaları geniş bir açıdan sizler için ele aldık.

Çalışan Esenliğini Doğrudan Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İş yerinde esenlik hissini duyumsayarak çalışabilmeleri için göz önünde bulundurulması gereken ilk etmen fiziksel sağlıklarıdır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri öncelikli olmak üzere atılması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Yeterli havalandırma, hijyenik bir ortam ve gürültü seviyesinin kontrol altında tutulması öncelikli önlemler arasındadır. Ayrıca yemek servisi söz konusuysa kalori hesabının yapıldığı, lezzetli menülerden oluşan öğünler sunulması da önemlidir.

Fiziksel sağlığın akabinde çalışanların psikolojik sağlıkları öncelikli gözetilmesi gereken konular arasındadır. Mobbing ve psikolojik şiddet türevlerine geçit verilmeyen bir ortam çalışanlara esenlik anlamında önemli katkılar yapacaktır.

Refah ve esenlik birbiriyle ilişkili kavramlardır. Çalışanların kendilerini finansal olarak refah içinde hissetmesi doğal olarak refah hissini de beraberinde getirir. Bu noktada yapılan gerekli finansal imkanların çalışanlara tanınması da well being kavramını tamamlamaya yardımcı olur. Bunun için çeşitli promosyon, ikramiye ve prim gibi önlemler faydalı olur.

Çalışan Esenliği ve Şirket Atmosferi Arasındaki İlişki

Şirketleri oluşturan temel yapıtaşları çalışanlardır. Şirketin çalışanlarının duygu ve düşüncelerinden bağımsız olduğunu değerlendirmek büyük bir hatadır. Çalışanların mutsuz ve değersiz hissettikleri bir iş yerine makro ölçüde katkılar yapmalarını beklemek gerçekçilikten uzaktır. Bu noktada çalışanlara esenlik aşılayan bir şirket atmosferi kurgulamak sürdürülebilirlik açısından da önemlidir. Refah çalışma ve üretme motivasyonunu güdüleyen bir etkendir. Dolayısıyla esenliği ile ilgili olarak atılan her adım şirket ekosistemine de olumlu yansıyacaktır.

Çalışan Esenliğini Artırmak için Önerileri

Çalışanlarla Birlikte Sosyal Etkinlikler Yapın

İş  hayatı yorucu ve stresli olabilir. Zaman zaman çalışanlarla birlikte iş hayatının yorgunluğunu atabileceğiniz piknik, açık hava etkinlikleri, sportif faaliyetler ve kamp gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Bu tarz organizasyonlar hem kurumsal anlamda kaynaşmayı hem de çalışanlar açısından eğlenceli bir iş ortamı yakalama şansını arttırır.

Zaman Zaman Ekip Olarak Psikolojik Değerlendirme Görüşmeleri Yapın

Belirli periyotlarda çeşitli konularda çalışanlarınızın kendilerini ifade etmelerine imkan tanıyacak görüşmeler yapabilirsiniz. Çalışanların içinde geçtikleri durumları, içinde bulundukları duygusal şartları açık ve yargılanmadan ifade edebileceği bu görüşmeler çok faydalıdır. Sohbet havasında geçen bu konuşmalarda süreci yönlendirirken herkese söz hakkı verildiğinden ve kişilerin rahat bir şekilde kendilerini ifade edebildiğinden emin olmanız önemlidir.

Bu konuda çeşitli özel kuruluşlardan ve akademik camiadan da yardım isteyebilirsiniz. Sempozyum havasında geçen bu görüşmeler çalışanlara kendilerini rahatlıkla ifade edebildikleri bir ortam sunulması açısından oldukça efektiftir.

Çalışanlarınıza Hediye Verebilirsiniz

Yılın çeşitli zamanlarında çalışanlarınıza hediyeler verebilirsiniz. Çeşitli özel günlerde verilecek hediyeler iş ortamında keyifli anlara sahne olabilir. Örneğin her çalışanın doğum gününde ve yılbaşında verilecek hediyeler çalışanlarınızı oldukça mutlu edecektir.

Sosyal Sorumluluk Projelerine Çalışanlarınızı Entegre Edebilirsiniz

Sosyal sorumluluk projeleri ülkenin ve dünyanın çeşitli sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan kar amacı gütmeyen çalışmalardır. Bu bağlamda iklim değişikliği, eğitimde fırsat eşitliği gibi pek çok konuda şirket nezdinde çalışmalar yürütülür. Sosyal sorumluluk projelerine çalışanları dahil etmek çalışan bağlılığını da artırır.

Etkinlikler Planlayın

Tarihi ve doğal güzelliklere yönelik yapılan günübirlik ya da birkaç günlük şirket gezileri olumlu bir sinerji yaratmak adına son derece faydalıdır. Bu gezilerde kaynaşan çalışanlar arasında sosyal ilişkiler gelişir. Olumlu sosyal ilişkiler de şirket atmosferindeki well being hissiyatı için olmazsa olmaz etmenlerdendir. 

Online Fırsatlardan Yararlanın

Çalışanlara yönelik yürüteceğiniz esenlik arttırıcı çalışmalar konusunda çevrim içi olanaklardan da yararlanabilirsiniz. Bu hem sürecin daha kapsayıcı hem de fiziksel sınırlardan arındırılmış olmasına yarayacaktır. Online olarak her çalışana gönderilen motive edici yazıcı ve animasyonlar oldukça faydalı olur. Bu konuda çeşitli sosyal paylaşım mecralarını ve İKY yazılımlarından faydalanabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img